Cum ne construim propria cramă

Cine nu-şi doreşte o casă pe pământ, curte de flori, o piscină şi o pivniţă bine garnisită cu cele mai bune vinuri din lume?

Culmea e că, deşi casele au început să nu mai fie o proiecţie vagă a viitorului, piscinele să fie construite – dar nu neapărat şi folosite, pivniţele/cavele nu sunt încă o prezenţă obişnuită în viaţa românilor. Iar acolo unde ele au început să apară sunt, în majoritate, stângaci executate, cu vicii de fond şi de formă.

Să ne înţelegem: deşi banii pot fi un obstacol în realizarea unor lucruri de calitate, nu aceştia constituie bariera de netrecut. E vorba de tradiţie, de cultură, de apetit pentru bunul gust. Evident, damigenele cu vin de la rude sau achiziţionate de pe marginea drumului spre Focşani, n-au nevoie mai mult decât de o boxă sau un subsol tehnic.

Vinurile bune, în schimb, solicită o „cazare” adecvată. E păcat, dacă tot aţi constatat că vinul e mai mult decât un simplu lichid alimentar, să nu-i acordaţi maximă atenţie. Ba, mai mult, crearea unui spaţiu dedicat, poate să vă stimuleze ca, în călătoriile DVS. – în ţară şi străinătate – să adunaţi butelii cu vin care marchează parcursul turistic.

Acolo unde avem o pivniţă sau o cameră generoasă izolată termic, singurele elemente necesare sunt un climatizor şi câteva module cu rafturi din materiale potrivite care să reziste la umezeală. Asta pentru că un climatizor specific menţine umiditatea de peste 50%, necesară pentru păstrarea în bune condiţii a dopurilor. Aerul condiţionat usucă, iar dopurile, pierzându-şi din dimensiuni vor lăsa oxigenul să pătrundă la vin, oxidându-l.

Până la urmă care sunt reperele pe care trebuie să le urmărim la înfiinţarea unei crame?

Temperatura constanta, nu mai mare de 12 – 14 grade Celsius, umiditate controlată, aerisire bună, îndepărtarea oricărei surse de zgomot şi vibraţii, absenta luminii puternice şi directe.

Se poate ca spaţiul să nu vă permită înfiinţarea unei crame la aceste standarde. Sau să constataţi că depăşiţi cu mult bugetul alocat de către familie.

Nici o problemă! Există suficiente sisteme de păstrare, îmbătrânire şi pregătire pentru degustare.

Un astfel de sistem, propus de EuroCave, se distanţează cu uşurinţă de conceptul de frigider. Deşi seamănă cu o combină frigorifică, deosebirile sunt majore. Pereţii asigură o izolaţie termică echivalentă cu a trei metri de pământ, vibraţiile (atât de dăunătoare vinului) lipsesc, umiditatea aerului şi ventilaţia naturală reproduc condiţiile celor mai bune crame, uşa vitrată este tratată împotriva radiaţiilor UV, capacitatea de stocare este imensă pe lângă volumul ocupat.

Dacă adăugam că vinul, pentru a putea fi degustat are nevoie de temperaturi diferite, constatăm că sistemele construite de către specialişti ne scutesc de o serie întreagă de probleme.

Putem intra cu uşurinţă şi în zona bricolajului dar, numai acolo unde avem asigurate condiţii naturale minime.

(Vom încerca în paginile acestei reviste să vă stăm la dispoziţie cu soluţii, cu sfaturi, astfel încât investiţia Dvs. în vinuri să vă răsplătească gustativ şi emoţional pe măsura entuziasmului de care daţi dovadă).

Vinul, spre deosebire de oricare alt aliment, are capacitatea de a deveni un prieten cu care să vă puteţi mândri în faţa companionilor. Măcar şi pentru acest lucru merită să-i acordaţi atenţia cuvenită.

Lasa un mesaj








© 2006-2008 Catalin Paduraru