Vin mai bun “Savoir boire, savoir vivre”

În avalanşa de ştiri îngrijorătoare îşi fac loc mai greu veştile bune. Iubitorii vinului au, în schimb, capacitatea de a afla mai uşor adevărul…
Aşadar, să ne bucurăm pentru apariţia pe piaţa a mai multor operatori (producători, importatori, distribuitori, detailişti) care nu promit vinuri mai bune, varietate mai mare, preţuri echilibrate.
Aceasta conjunctură favorabilă vine si ca urmare a creşterii pretenţiilor pe care – justificat – le emit cumpărătorii dar şi a unui interes mai puternic arătat “sectorului” de către oficialităţi. E drept, nu avem încă un Institut al Vinului, nu există un Muzeu Naţional al Vinului şi nici n-a apărut ideea, că vinul romanesc ar putea fi ataşat brandului de ţară, atât de căutat.
Astăzi, în Occident, dacă rosteşti “Chile” sau “Noua Zeelandă” auditoriul se gândeşte în mod automat la vin.
Dacă rosteşti “România”… ştiţi şi Dvs.! Şi, parcă, aş îndrăzni să spun, am avea şi noi câte un vinuţ de laudă. La fel de adevărat este că, şi noi mai avem de învăţat care-i bun sau care-i doar “cunoscut” – ceea ce – iarăşi fără dubii, nu-i acelaşi lucru. În momentul în care vinul bun va fi respectat la el acasă poate va fi primit şi la mesele occidentalilor. “Nimeni nu-i profet în ţara lui” nu pare să ne folosească la nimic, aşa că, să schimbăm ceva.
E toamnă, viticultorii se luptă cu ploile şi noroiul.
Singurul fel în care îi (ne) putem ajuta este să căutam doar vinuri bune.
Dacă suntem atenţi, le şi găsim.

Uncategorized//03-10-2005

Lasa un mesaj
© 2006-2008 Catalin Paduraru