Vinuri Super-Premium in Romania- note pe marginea unui articol din Marea Britanie -

 In general informatiile aparute in presa occidentala in ceea ce priveste Romania viticola sunt sarace, daca nu chiar denaturate. Revolta fireasca in receptarea unor astfel de neajunsuri este de obicei justificabila, dar nu  justificata. De cele mai multe ori, romanii sunt sursa de stiri si materialele de presa care circula ulterior sunt oglinda proastei noastre informari si a unei puteri de comunicare timide. De aceea ma simt obligat sa va aduc in fata dvs ample extrase dintr-un articol publicat in Harpers (una dintre cele mai prestigioase reviste de vin din Europa) – ca pe o exceptie. Sau, sa speram, ca pe un punct de plecare pentru o presa favorabila Romaniei.

 Va vine sa credeti sau nu, in Marea Britanie (tara neproducatoare de vinuri*) exista printre alte cateva (!) o revista de vinuri care apare din 1878. Structura ei este una britanica prin excelenta, fara gratuitati in planul conceptului – doar pntru a castiga cititori. Atractivitatea apare tocmai datorita seriozitatii si impartialitatii de care dau dovada cei care semneaza paginile publicatiei. Beneficiarii informatiilor aparute in Harpers sunt importatorii, marii distribuitori, magazinele specializate, marile lanturi cash&carry, hotelurile, restaurantele si, nu in ultimul rand, colectionarii. Si ca sa fim mai exacti, marii oameni de afaceri sau fonduri de investitii care citesc si printre randuri daca apare vreo oportunitate de a cumpara vreo crama sau un restaurant care poate fi incorporat vreunui lant, s.a.m.d.
 

Citesc aceasta revista de multa vreme, si chiar eram putin blazat in ceea ce priveste frecventa cu care ar aparea vreo noutate despre vinul romanesc. Intr-un fel si intelegeam lipsa de apetit pentru subiectul Romania, atata vreme cat nu exista o reprezentare masiva a produselor noastre pe piata Regatului Unit, si cu atat mai putin a unui concept national unitar privind promovarea valorilor vinicole ale tarii noastre.

 Sa nu mai pomenim nici de potentialele surse cum ar fi enciclopediile universale unde eram vaduviti si de transcrieri corecte ale numelor podgoriilor cat si de raport corect intre paginile tiparite si suprafete viticole.

 
* Exista cateva vinuri care se produc aici, dar care nu ataca topul mondial.

Lucrurile acestea s-au schimbat. De fapt, au fost schimbate de catre investitorii straini. Se dovedeste, daca mai era nevoie, ca institutiile de stat sunt … de stat. Adica, ce n-au reusit comisii si paracomisii, directii si ministere, a facut « privatizatul ». (Acel nod in gat pentru nostalgici). Harpers, gasind un interlocutor serios, s-a grabit sa consemneze vestile bune din viticultura romaneasca. Interesant (trebuie sa ma laud) ca toti acei operatori, pe care intr-un fel sau altul vi i-am recomandat, se regasesc in materialul publicat. Adica : Halewood International, Carl Reh Winery (cu vinurile exceptionale La Cetate), Serve, Vinterra, etc.

Considerand ca, daca o lectie devine mai eficienta predata de un profesor strain, trebuie sa ma supun, las spre lectura paragrafe largi din publicatia citata pentru a va servi drept argumente majore in achizitiile si vanzarile dvs de acum incolo.

      „Privatizarea viilor aflate in posesia statului a fost…problematica si nu s-a derulat cu aceeasi rapiditate sau elan ca in tarile vecine ca : Bulgaria si Ungaria. Asistenta financiara din partea guvernului abia daca s-a facut observata… „
    

     „Romania si vinul romanesc par sa fie in schimbare.”

      „Populatia bea un vin mai bun, in timp ce o crestere de 70% in magazinele de la intern in ultimii 3 ani e semn bun pentru consumul domestic.”

      „Halewood, care vinde vin in strainatate sub eticheta Prahova Valley, a investit 5.000.000 GBP in vii si in cele 7 crame. Compania germana Reh Kendermann a investit cam aceleasi sume in crama si vinuri…”
   

   „Oamenii de la Reh Kendermann sunt la fel de entuziasti si ambitiosi. [...] cu 100.000 cutii vandute in Marea Britanie, vizeaza aceleasi preturi ca si Prahova Valley (3-3,49 GBP pentru cea mai mare parte din vinuri, 4,99 GBP pentru Reserve) si dezvolta o propunere strategica similara”.

      „Kendermann dezvolta o propunere si mai incitanta. Sub controlul viti-vinicol al vinificatorului sef Jurgen Hofmann si Peter Griebeler, crama Carl Reh de la Oprisor, la Vanju Mare, are ceea ce ar putea deveni pentru Romania cel mai frumos site viticol.”

      „Echipamente noi, idei noi, si, cel mai important, o noua gandire au transformat locul de la inceputul anilor ’90, care astazi insumeaza 54 ha, cu 22 ha care asteapta sa fie plantate primavara asta (si in fiecare primavara de acum incolo pana la sfarsitul procesului), reprezentand un model in acest sens. Avem vizitatori toata vara, spune Rodica Capatana, managerul general de la Carl Reh. Viile sunt ingrijite natural, cu certificat din partea Ecocert care va fi eliberat in 2005-2006, si este masiv plantata cu clone premium.”

Atunci cand s-a facut analiza solului, s-a descoperit, pe alocuri , ca se potriveste cu faimosul Terra Rossa din Barossa, asa ca viticultorii au plantat si Shiraz, experimental. Nu se foloseste irigarea, dar, conform spuselor lui Griebeler, nu este ceva traditional in zona si satenii care lucreaza aici nu au apa curenta, asa ca ne-am gandit ca ar fi nedrept ca doar viile sa beneficieze de apa curenta. Oricum, nu urmarim sa obtinem productii mari. Satenii sunt si motivul pentru care Carl Reh a optat pentru totul natural. Apa din rau este cea pe care oamenii o consuma si nu am vrut s- o poluam cu chimicale, spune Griebeler.

     „Primul vin obtinut din aceste vii a fost cel din recolta anului trecut din vii de 2 ani, si promite multe, dand dovada si de fructuozitate si de culoare extrase din aceste vii tinere. Tot vinul din viile acestea si cel obtinut din viile premium a luat drumul Marii Britanii sub eticheta La Cetate (4,99 GBP, Waitrose) ; acesta este invechit fie in stejar din Ungaria sau Franta si ar putea anunta un nou nivel calitativ pornind din Romania. Stich adauga : Sa fim sinceri, cred ca La Cetate valoreaza 5,99 GBP, dar Waitrose a cumparat toata productia inainte ca vinul sa fie imbuteliat. Erau ingrijorati, la fel ca si noi, ca un vin romanesc mai scump ar fi cam greu de vandut.”

     „Kendermann recunoaste ca roadele acestor vii vor fi prea scumpe pentru a fi vandute sub marca River Route, cu toate ca linia River Route Limited Edition este o posibila portita. Nu ne-am hotarat inca daca vom adauga specificatia « facut din struguri cultivati natural » pe eticheta, spune Liz Stich, directorul la export al firmei. Ea sustine ca motivatia noastra de a face totul natural a fost in primul rand o responsabilitate sociala.”

      „Romania insa se confrunta cu tot soiul de provocari, nu in cele din urma integrarea europeana […]. Totusi o scadere economica globala ar putea lovi si Romania, care este dependenta masiv de investitiile straine. Totusi, daca trebuie sa dam crezare IWSR, cifrele actuale de la AC Nielsen sunt mai mult decat un impuls. Daca romanii continua sa-si sustina industria vinului locala, atunci viitorul arata bine”

 Thank you, Harpers !!!

Lasa un mesaj
© 2006-2008 Catalin Paduraru