Clef du Vin

Astazi poti ajunge sa crezi ca secolul XXI nu mai poate aduce mari surprize pe taramul inventiilor.

Sau, oricum, nu in zona inventiilor simple.

Zece ani i-a luat chimistului si oenologului Laurent Zanon – ajutat de cel mai bun somelier Franck Thomas – sa realizeze unul dintre cele mai spectaculoase instrumente de control din lumea vinului.

Un instrument – o cheie – care descifreaza potentialul de invechire al unui vin.

Cu alte cuvinte cu aceasta ustensila poti stii cum va „arata” un vin peste 2 ani sau daca va mai fi bun peste 10 ani.

Marea gaselnita a acestei inventii a fost calibrarea exacta care a dus la formula: 1 secunda de scufundare a „cheitei” in paharul de vin = 1 an vechime.

In acest fel, atunci cand intentionati sa achizitionati 100 de sticle pentru pivnita dvs., desfaceti o sticla, puneti in pahar, introduceti Clef du Vin… daca dupa 2 – 3 secunde de scufundare a Clef du Vin, vinul este plat, sau oxidat peste masura – inseamna ca erati cat pe ce sa aruncati niste bani pe un vin fara potential.

Tot in acest mod se poate face si o reevaluare a vinurilor din crama Dvs. Cand deschideti una dintre cutiile Dvs. faceti urmatorul test: scufundati Clef du Vin in pahar (sau daca aveti modelul adecvat adecvat – direct in sticla).

Daca vinul se „imbunatateste” gustativ si este la apogeu de la 4 la 8 secunde, inseamna ca o sa-l preferati dupa 4 ani si va va fi pe plac pana la 8 ani.

Daca vinul va avea caracteristici puternic oxidative inseamna ca vinul nu va „imbatrani” frumos.

Bun, acum cred ca este timpul sa explic principiile de functionare ale dispozitivului, altfel risc sa fiu confundat cu personajele care prezinta tot felul de chitibusuri pe canalele comerciale si singura argumentare este cate un „amazing!”.

Clef du Vin are montat un aliaj special care face ca procesele de oxidare ale vinului sa fie accelerate. Atentie! Noi nu putem imbatrani vinul ci doar sa simulam cum va arata el peste un nr. de ani, intrucat in procesul real de imbatranire sunt sute de factori care se modifica, factori care nu pot fi inlocuiti in mod artificial.

Practic, avem la indemana procesul de oxido-reducere, specific oricarui vin, pe care-l derulam pe „ff” cu acest catalizator.

Ceea ce este de retinut ca nu are loc nici un transfer de metal de la instrument la vin, totul petrecandu-se la nivel molecular.

Rezumand, cu ajutorul acestui micut prieten putem afla – prin scufundari succesive – ce incredere sa avem intr-un vin mai tanar pe care dorim sa-l achizitionam; ce se intampla cu vinurile noastre din pivnita deja mai in varsta – de asemenea, putem sti ce preferinte au prietenii nostri, iubitori de vin.

O seara cu prietenii si cu Clef du Vin poate deveni una a causeriei de placere, de etalare a unor talente ascunse de degustator si, prin toate acestea, o seara memorabila.

Lasa un mesaj








© 2006-2008 Catalin Paduraru