Idei revoluţionare

Când am citit prima oară despre clef du vin am crezut că sunt în faţa unui text SF. Într-un fel eram în acea zonă, numai că definirea corectă ar fi fost „anticipaţie”.

Clef du vin este – în esenţă – un instrument de măsură. Această ustensilă excepţională poate să vă spună imediat dacă un vin are potenţial de păstrare şi, în acelaşi timp, poate releva longevitatea unui vin precum şi fazele de evoluţie ale acestuia.

Sună ca în reclamele de teleshoping american, nu-i aşa? Amazing! Strigă telespectatorii…

Cu toate acestea, vorbim de un produs cât se poate de serios, chiar dacă spectaculozitatea aplicaţiei îl scoate din logica comună.

De altfel invenţiile au avut parte întotdeauna de atitudini circumspecte. De câştigat au avut curajoşii, pionerii, avangardiştii.

Bine, Clef du vin este un concept nou doar în România, pentru că el este deja pe piaţa europeană de şase ani şi beneficiază de o imagine cât se poate de bună – întărită de premii la saloanele de inventică, de atestare a Universităţii  din Bordeaux precum şi de mărturiile sommelierilor şi profesioniştilor din întreaga lume.

De fapt, conceperea acestui instrument unic aparţine unor profesionişti care au lucrat 10 ani la proiect: Laurent Zanon, chimist şi oenolog, profesor de chimie şi biologie şi sommelierul Franck Thomas (cel mai bun din Franţa şi Europa, 2000).

Clef du vin a fost calibrat în aşa fel încât o secundă de contact într-un pahar de 10 cl (sau o sticlă de vin de 75 cl folosind cheia corespondentă) să echivaleze cu un an de păstrare în sticlă.

A nu se înţelege că învecheşte vinul, substituindu-se elementului major care este… timpul!

Se poate vedea dacă peste 4 ani (4 sec. cu clef du vin) vinul va fi (mai) bun şi dacă, peste 10 ani (10 sec.) acest vin va mai fi „în viaţă”.

Această călătorie în timp va permite utilizatorului să-şi poată alege cu mai multă siguranţă vinurile fie că e vorba de cele pentru pivniţa proprie sau pentru vinoteca profesională.

Folosind Clef du vin putem accelera procesele de maturare. Evident, procesele oxidative sunt cunoscute de 2000 de ani. Cu toate acestea, instrumentul este un catalizator care accelerează procesele naturale (bineînţeles că nu pe toate – există sute de componente care au legătură cu îmbătrânirea vinului). Totul se întâmplă la nivel molecular şi, atenţie, nu există nici un fel de transfer de metale în vin.

Clef du vin poate susţine optimizarea selecţiilor la achiziţie dar şi clasificarea vinurilor „de păstrat”.

Wine Industry//21-04-2006

Lasa un mesaj
© 2006-2008 Catalin Paduraru