Stiati ca…

Pastrez putine amintiri placute din ceea ce insemna informatie in perioada comunista. Nu vorbesc de cartea de autor autentica, cu o aparitie in galaxia Gutenberg determinata doar de vointa scriitorului si fara imixtiunea vreunei ideologii artagoase. Ma refer la formatele care ar fi trebuit sa ne asigure orientarea zilnica si prin insumare, parcursul unei varste frumoase. Ori, in majoritate, stirile, comunicatele, comentariile erau viciate de ceaţa rosie. Ca o exceptie, o rubrica pe care o gaseai in ziar, in orice almanah sau revista, o cautam cu o asiduitate egala in modul cu respingerea celorlalte surogate de informare. Privind in urma cu nostalgie, dator domeniului pe care-l slujesc, as dori sa reinvii acel  atat de lejer dar si atat de folositor…STIATI CA?…
Stiati ca…
…exista un strugure numit Clinton? Acesta este un hibrid natural american si este interzis in Europa din 1930. Alte vremuri…

…vinul de gheata este produs din struguri culesi aproape de Craciun (la temperaturi de -10o C) ? Cele mai cunoscute sunt cele din Germania, Austria, Elvetia si Canada. Continutul de zahar este foarte mare deoarace prin crioextractie se separa apa inghetata de must.

…evreii au un vin special pentru practica religioasa care se cheama Kascher (Kaşer) ? Vinificarea acestuia se face dupa reguli foarte stricte si numai sub supravegherea unui rabin.

…rezonanta magnetica nucleara (RMN) este o tehnica care se foloseste si in industria vinului. Prin aceasta metoda se pot depista diferite fraude de vinificare : amestecul cu apa, prezenta unor struguri neautorizati, substante chimice interzise, s.a.m.d.

…pe parcursul procesului de crestere / imbatranire un vin poate sa aiba depuneri ? Cristalele de tartru, pectinele si alti compusi nu trebuie sa va indeparteze de acel vin. Filtrarea vinurilor astazi este in mod voit redusa pentru a pastra cat mai multe calitati naturale. Decantarea este mijlocul cel mai simplu si mai elegant pentru a evita turnarea depozitelor in pahar.

…  « eticheta » provine din latina juridica ? Est hic quaestio… este inscriptia cu care incepea prezentarea dosarelor in procese.

… ca exista un muzeu in Franta (Menerbes) al tirbusonului ? Aici sunt prezente toate modelele incepand cu sec XVII si pana in prezent (tirbusoane cu lame duble, « levier » - sommelier, pompa cu cartus de azot, etc.)

… otetul, care nu este altceva decat rezultatul fermentarii acetice a vinului, era folosit ca remediu popular, aromatizat, amestecat cu usturoi si camfor in marile epidemii de holera ?

… etimologia cuvantului “bistro” este anecdotic atribuita cazacilor care au ocupat Parisul in 1814 ? Setea lor era proverbiala, cerand ca bautura sa le fie adusa “bistro” (in limba rusa “bistro” inseamna “repede”)(nefunadmentat stiintific).

… semnificatia cuvantului « cabaret » era cu totul alta acum cateva secole? « Cabaret » insemna « camera mica »  si o astfel de locatie era destinata bautului de vin in picioare.

… polifenolii existenti in vin sunt recunoscuti de catre medici ca fiind benefici pentru sistemul nostru cardio-vascular ?

… temperatura la care se serveste un vin este determinativ pentru o buna apreciere a vinului ? Clasica chambrare a vinului rosu nu mai este valabila, deoarece temperatura din case (mai ales iarna) este cu mult peste cea optima pentru degustare. Un termometru specializat va poate ajuta.

… din 2003 există un Shiraz pe piaţă în România? Syrah pentru francezi, balsamina pentru argentinieni, Shyrazul (pentru anglofoni) este unul dintre cele mai la modă vinuri. Deşi originea sa nu este perfect determinată, există speculaţii privind asemănarea denumirii vinului cu oraşul Schiraz din Iran.

… setea este de trei feluri ? Setea naturală sau fiziologică,  care este o cerere de lichide pentru un corp deshidratat; setea patologică legată de grave dereglări ale organismului (diabet, de exemplu) ; setea psihică (de plăcere) la care, vinul răspunde prin savoarea sa şi prin alcool. Aceasta din urmă ne distinge (evident printre altele) de necuvântătoare.

… hoteleria a apărut prima data în Franţa sec. XIII ? Locurile unde puteai rămâne contra cost peste noapte erau autorizate (şi impozitate) să comercializeze vin.

…Tchoubouk [ ciubuc] este un strugure din Turcia ?

… locuitorii Luxemburgului sunt cei mai mari consumatori de vin din lume ? Ei sunt urmaţi de către francezi şi italieni. Înaintea romanilor se situează iubitorii de vin din Elveţia, Spania, Austria, Danemarca, Belgia, Germania, Australia, etc.

… există vinuri care se limpezesc cu sânge proaspăt ? Este vorba de sânge de bovine şi această practică de limpezire se alătura celor care au ca materie primă laptele, albuşul de ou, cleiul de peşte, gelatina, argila, etc.

… baricurile pot costa intre 400 si 700 Euro ? Având în vedere că un astfel de vas are ~250 litri, preţul unui vin ţinut în barrique creşte destul de mult. Aşa că… atenţie la etichete !

… vinarsul romanesc se bazează pe tehnologia folosita in regiunea Cognac ? Astfel vinarsul are la bază distilatul de vin şi nu alcool din cereale!

… oxidarea vinului în contact cu oxigenul este amplificată şi de lumină, datorita unor pigmenţi foto – sensibili ?

… tandru, poate fi considerat şi un vin ? Acest termen se aplică unui vin cu aciditate moderata, delicat, proaspăt, lejer şi cu câteva grame de zahăr rezidual. Un portret şi pentru un  bărbat perfect ?!

… Louis Pasteur este considerat ca un părinte al oenologiei moderne. Pasteurizarea cu care eram atât de familiarizaţi la lapte, est o invenţie destinată vinului, pentru a-l proteja împotriva unor bacterii şi maladii.

 

Lasa un mesaj
© 2006-2008 Catalin Paduraru