La reeditare…

Se afla deja in tipar o noua editie a lucrarii „Marea carte a degustarii vinurilor”. Pentru ca insusi autorul – Profesor Dr. Viorel Stoian – o subintituleaza „Degustarea pe intelesul tuturor”, pledez si eu pentru apropierea de vin prin intermediul acestei carti.

In primul rand, dragi prieteni, uitati-va putin inauntrul vostru. Mai e loc de sensibilitate, de buna stiinta, de bunacuviinta, de rafinament… ?! Daca da, inseamna ca merita sa cautati cartea Profesorului Stoian.

In al doilea rand, as vrea sa stiti ca in spatele titulaturii universitare, se afla un om bun si intelept. Numai dintr-o astfel de combinatie de insusiri se naste nevoia invatarii, a aprofundarii si a transmiterii catre discipoli a concluziilor adunate intr-o cariera intreaga.

M-am oprit asupra acestor aspecte, nu ca o divagatie ci ca o introducere la o lucrare care poate sa va para didacticista.

De aceea am insistat sa arat ca ea provine dintr-un filon uman deosebit, rigoarea, datele stiintifice fiind ustensile de transmitere a stiintei.

S-ar putea ca precautiunile mele sa se dovedeasca inutile si cititorul (inclusiv – sau, mai ales – lucratorul Horeca) sa fie cucerit de stilul direct, nesofisticat si adesea plin de umor.

Aceasta carte este mai mult decat un manual. Sigur, statueaza si uziteaza termeni care devin astfel clasici pentru literatura de specialitate (si vocabularul profesionistului) dar autorizeaza si licente si arhaisme care dau savoare textului facandu-l, indubitabil, mai „ingerabil” si pentru spiritele mai putin academice.

Recomand aceasta carte si pentru faptul ca in „prefata” editiei precedente dl. Stoian promitea si upgradari sau completari la fiecare noua aparitie. Nu fac recenzii in extenso pentru o carte sau o alta deoarece risc sa fiu acuzat de publicitate.

Desi nu vad nimic rau in a face cunoscut publicului orice succes din Galaxia Guttenberg, ocolesc disputele inutile.

Totusi, lucrarea de care vorbesc, are atatea avantaje in ale initierii incat nu pot sa nu le trec macar in revista (iata o sintagma care se potriveste ad literam!).

Astfel, in capitolul „II” al cartii se definesc deja calitatea vinului si imaginea lui, dar se si „desfac” mecanismele autenticitatii sau ale dinamicii consumului.

Sala de prezentare si degustare – cu „amanunte” precum lumina sau culoarea peretilor; dotarea din aceste sali; temperaturile de servire precum si ordinea de degustare – consolideaza un capitol distinct numit: Factorii care conditioneaza reusita degustarii.

Pentru cei mai cuminti dintre Dvs. pare usor de neinteles aceasta repovestire a cuprinsului unei carti. Ei bine, nu vad de ce as ascunde dorinta ca prin relevarea continutului „Marii carti” sa „momesc” cat mai multi dintre cei care lucreaza in acest sector sa devina din „entuziasti” ai vinului, adevarati connaisseuri.

Pe de alta parte, sunt putine surse – pe „intelesul tuturor” - in care sa gasim laolalta si reguli ale pregatirii degustatorului si etalarea compusilor din vin ce au influente asupra insusirilor organoleptice si tehnici de degustare si sisteme de notare/ierarhizare, s.a.m.d.

Ca un corolar al argumentelor mele pro, vine insasi personalitatea autorului care prin longevitate profesionala si competenta necontestata unifica mijloace si metode, regulamente, criterii.

Cu alte cuvinte citim si invatam dupa o carte emisa de o autoritate.

Clasificarea accesibila a vinurilor poate (si trebuie) sa fie de mare ajutor celui care a apucat sa creada ca vinul poate fi o cale catre excelenta (profesionala si nu a betiei – Doamne fereste!).

Am prezentat, succint cateva repere care ar trebui sa declanseze resorturile curiozitatii Dvs.

N-am facut acest lucru in cotidiane sau in magazine life style – unde colaborez ocazional – ci in Horeba – revista profesionala, dedicata celor care vor sa se autoperfectioneze si care se vor fi invatat cu persuasiunea mea.

Cititi cartea d-lui Profesor Stoian si se va vedea asta in restaurantele noastre… chiar de maine!

P.S. Am atasat articolului „o mostra” din ceea ce inseamna sinteza ajutatoare pentru munca Dvs. Aceasta „roata a aromelor din vin” este o mostra din portofoliul actiunilor cu valoare la purtator. Cartea nu e calea cea mai scurta catre inavutire dar ea este, cu siguranta, cararea care ocoleste prapastiile si pe care, mai devreme sau mai tarziu, poti descoperi suficiente bogatii.

HOREBA//21-07-2006

Lasa un mesaj








© 2006-2008 Catalin Paduraru