Caroline Gilby, MW, in Romania

Incet, dar sigur despre Romania incepe sa se scrie asa cum am asteptat multa vreme, ca parte a Europei!

In anii trecuti mentionam (daca nu cumva si reprosam) prezenta slaba a Romaniei in anuarele dedicate sectorului vitivinicol mondial. Ba, mai mult deplangeam raportul discutabil dintre importanta unei tari viticole si numarul de randuri scrise, raport prin care tari insignifiante ca forta viticola surclasau cu cateva pagini putinele randuri scrise despre Romania. Randuri cu greseli de fond si forma. Spuneam atunci ca, desi pare obligatie a profesionistului ca documentarea sa fie una laborioasa, corecta, fara simpatii/antipatii evidente, afirmarea unei culturi se face intai prin resurse proprii si abia ulterior se poate astepta reflectarea dinspre exterior.

Atrageam atentia ca nu comunicam suficient dar, in acelasi timp, subliniam importanta comunicarii si catre piata autohtona. Vedeam atunci (ca si acum) cresterea consumului elevat ca pe o ustensila de reglare a productiei. O cerere pretentioasa (in cunostinta de cauza) ar fi urmat sa declanseze resorturi nebanuite ale producatorilor de vin, rezultatul final traducandu-se in vin de excelenta. Stiind CE avem de promovat am fi gasit calea si spre CUM putem s-o facem.

Iata ca, in doar cativa ani, realitatea oenologica romaneasca s-a schimbat. Cu exceptia intarzierii replantarilor, industria arata altfel acum.

Maturizarea domeniului se vede si prin consolidarea unor entitati care au un parcurs coerent, sinergic. APEV, PNVV, ONDOV, ISCTV, Consiliul pe Produs, ADAR s.a.m.d. reusesc sa marcheze pozitiv schimbarea.

Cu ajutorul misiunilor si programelor straine se organizeaza cursuri, masterate, expozitii, editarea de anuare, prezentari si degustari internationale, invitarea de jurnalisti straini.

Intr-un astfel de context, vizita doamnei Gilby in Romania poate sa para una care sa tina doar de context. E doar o aparenta. Am sa ma explic.

Doamna Caroline Gilby este Master of Wine, scriitor de vin specializata si pe Europa de Est. Ii regasim semnatura in colectiv sau individuala in Wines of the World, Wine Report sau in Decanter, Harpers Wine and Spirit Weekly, Off License News Scientist. Este prezenta si in board-ul Journal of Wine Research.

Din aceasta postura d-na Gilby a mai scris despre Romania. Am fost surprins sa gasesc inserate referinte despre tara noastra in Vintage Report pentru 2005, 2004, 2003 si pana in… 2000!

Asa ca macar pentru consecventa si tot ii datoram multumiri.

Cu ocazia organizarii turneului de vizitare a producatorilor nostri, s-a stabilit si o degustare cu operatori importanti la Galeria Vinexpert. Practic, asa doar s-a putut surmonta dupa cum glumea d-na Gilby, un mare dezavantaj: „O tara foarte mare”. N-am putut sa nu consemnez pentru dvs., simpatia si caldura manifestata de acest jurnalist fata de Romania Viticola. Sfaturile (ganditi-va ce privire de ansamblu are un astfel de analist), constatarile, urarile au fost bine primite de catre participanti (Vinia, Cotnari, SERVE, Da Vino, Murfatlar, Vinterra).

Voalat, d-na Gilby a atras atentia si asupra noului tip de confruntare comerciala, valabila din 2007: comertul fara taxe in UE.

Personal, ma bucura si pozitia de „interior” a Romaniei ocupata acum si oficial in Europa, dar si faptul ca voci – indubitabil independente – atrag atentia asupra unor corectii care trebuie facute de catre producatori. Daca lectia privind implementarea unor proceduri moderne in vie a fost invatata, daca cursul cu privire la retehnologizare a fost absolvit, a mai ramas un examen: PIATA.

Proasta gestionare a pietei locale, incurajarea excesiva a hiper, supermarketurilor are ca rezultat „stoarcerea” producatorilor.

Adica exact a celor care platesc taxe de mii de Euro pentru listari si alte operatiuni de „marketing”.

D-na Gilby atrage in mod explicit atentia ca [scuze stiu ca n-o sa o regasim in engl.] consumatorul trebuie educat, incurajat sa se ataseze de vinul romanesc. Altfel, riscam pierderea lui in „mrejele” ofertelor globale.

Sau, mai rau, asa cum s-a intamplat in Ungaria, unde, intr-un lant german, vinurile unguresti au fost delistate in favoarea of own – labels from Germany, sa fie pus in situatia de a nu gasi vinul romanesc.

Pentru efortul vizitei, pentru verbul placut, pentru lectiile gratuite, pentru anticipatie, pentru sinceritate… multumiri!

Lasa un mesaj
© 2006-2008 Catalin Paduraru