Secretele bucătăriei

Vinurile albe sunt produsul unor soiuri de struguri albi dar, lucru mai puţin cunoscut şi rezultat al vinificării “in alb” a unor soiuri roşii.

Şampania albă – de exemplu – are in componenţa două cepage –uri roşii, dintre care PINOT NOIR –ul, este cel mai cunoscut.

Multă lume crede că există soiuri dedicate exclusiv vinurilor seci sau vinurilor dulci. Evident, sunt vinuri care şi-au găsit identitatea între anumiţi parametrii: Grasa de Cotnari,  Tămaioasa Romanească, Busuioaca de Bohotin, şi ar fi păcat să schimbăm modul de abordare al vinificării doar de dragul…..schimbării.
Totuşi, acum 20 – 30 de ani, în Romania, Chardonnay – ul era vinificat tot  dulce ceea ce astăzi pare un anacronism greu de acceptat.

Ca să întelegem, un strugure de Fetească poate ajunge să fie transformat în vin sec pană la vin dulce. Algoritmul este simplu. Boaba de strugure acumulează un număr de grame de zahăr. Să spunem 250. La 17 grame zahăr rezultă un grad alcool. În cazul de faţă putem opri fermentaţia la 11° şi să mai rămanem cu un mic rest de zahăr( împărţiţi 250 la 17). În general, producatorii serioşi dau indicaţii suficiente în privinţa caracterului vinului si a “ pairingului ” wine & food. Soiurile cultivate în Romania se bucură de condiţii ideale de dezvoltare, motiv pentru  care coexistă o paletă foarte largă de plante autohtone dar şi de …import.

Iubitorii vinului, cunoscătorii – propun vinurile albe seci, tinere – la deschiderea meselor sau chiar ca şi aperitive, lăsandu-le pe cele dulci la final, însoţitoare ale desertului.

Este impardonabil să “ imbunătăţim ” vinul cu cola sau sucuri de fructe.

Deşi vinurile roşii sunt mai elegante şi mai  cerute în gastronomia fină, avem suficiente împerecheri şi pentru vinurile albe.

Să nu uităm că peştele doar cu titlu de excepţie merge cu anumite vinuri roşii. În rest, un Riesling sau un Chardonnay – se pot lupta cu cele mai grase exemplare. Un foie´ gras are nevoie dintotdeauna şi pentru totdeauna de un Sauternes sau de un Gewurztraminer din Alsacia.

Şi Sauvignon Blanc –ul îşi găseşte menirea începând  cu un simplu fondue sau susţânând specialităţile bucătăriei thai.  Măncarea indiană se poate baza tot pe vinuri albe, eventual mai “ light” – cu aciditate mai mică.

Muscatul, vinurile de Jerez ( PedroXimenez ), Madeira îşi leagă glorios destinul de îngheţate sau pairfait – uri  perfect !

Dintre cele mai noi vinuri albe, seci, românesti  (producţia 2006 ) reţineţi: Crămpoşia – Stirbey, Sauvignon Blanc – Domeniul Coroanei şi din gama River Route – Limited Edition – Carl Reh – Sauvignon –ul si Pinot Gris- ul – probabil cele mai fine apariţii, dedicate oamenilor stilaţi cu simţ bun (sau invers) pentru calitate.

Lasa un mesaj
© 2006-2008 Catalin Paduraru