Vinoteca

Vinoteca desi desemneaza locul unde se tin vinurile la pastrare, limba romana permite si sensul de vinuri vechi [de vinoteca]. Foarte apreciate de catre romani, aceste „vinuri de vinoteca” sunt bine primite ca si cadouri.

Feteasca Neagra
veti auzi/vedea multe recomandari pentru acest vin. Soiul de struguri este autohton, prefiloxeric si defineste potentialul viticol al Romaniei. Important este sa alegeti vinurile de la producatori recunoscuti si care vinifica modern, adica reductiv si sec. Da Vino, Carl Reh, Senti Vinum.

Vinuri albe
atunci cand cereti un vin alb sec trebuie sa insistati pentru a fi sigur. In majoritate, romanii consuma vinurile albe demiseci, demidulci iar un zahar rezidual de 7-8 g li se poate parea mic, la nivelul unui vin „sec”.

Rose dulce?
domnisoarele – in general – prefera vinurile cu un grad mai ridicat de dulce. Un rose sau rosu vechi, cu 30-40 g zahar poate marca foarte placut o intalnire romantica. Recomandare: Busuioaca de Bohotin dar – ATENTIE – numai de colectie!

Champagne
exista obiceiul de a folosi incorect termenul „sampanie”. El se aplica generic spumantelor si spumoaselor. In romana exista o nuanta care separa doua produse total diferite. Daca cautati un vin tip champagne, adica cu fermentatie la sticla (gaz endogen) cereti un SPUMANT si nu un SPUMOS!

Vin spumos
- este un produs cu conţinut de oxid de carbon obţinut prin impregnare parţială sau totală (origine exogenă).
Aroma
Aroma olfactivă care se degajă dintr-un vin şi pe care o putem numi şi fruct, sau parfum, sau buchet primar, sau buchet de bază. Aroma, de fapt, provine în primul rând din strugure; fiind specifică fiecărui soi. Exemplul unei arome caracteristic pronunţată ni-l dă Muscatul şi Traminerul. O mare parte din aroma iniţială dispare în timpul fermentării.

Magnum
- Sticlă cu o capacitate dublă decât cea normală. S-a remarcat că vinul roşu are o evoluţie mai lentă şi îşi poate astfel conserva calităţile pe termen mai lung cu cât recipientul este mai mare. De aceea vom regăsi mai des vinuri roşii în sticle magnum decât vinuri albe. Odată cu învechirea în sticlă, vinul este gazda unor diverse fenomene, care implică contactul cu volumul de aer prins între dop şi vin. De aceea, raportul dintre cantitatea de aer şi cea de vin din sticlă joacă un rol considerabil în evoluţia unui vin păstrat la sticlă.

Tanar
Acest calificativ are sensuri diferite în funcţie de vinul căruia i se atribuie. Dacă vinul poate fi supus procesului de învechire, atunci vom spune cu oarecare reproş că vinul este tânăr dacă acesta este servit înainte de maturarea completă. În cazul unui vin cu o anumită „vechime” care prezintă fructuozitate şi prospeţime, îl vom cataloga drept „vin tânăr”, demn de admiraţie. Vom numi vinuri tinere pe acelea care trebuie în mod necesar să fie consumate „la tinereţe”. Aceste vinuri îşi definesc personalitatea şi calităţile într-un timp foarte scurt, şi nu se vor mai dezvolta pe parcurs.

Vinars
este băutura alcoolică obţinută prin învechirea distilatului de vin, în contact cu lemnul de stejar, în producerea căreia s-au folosit tratamente autorizate, care a fost adusă la tăria de min 36%. Denumirea corectă pentru « coniac-ul » românesc.

Vin licoros
- poate fi obţinut din must sau din vin, precum şi din amestecul acestora, cu adaos de must concentrat, must concentrat rectificat, distilat obţinut din vin, alcool de origine viticolă, mistel, folosite separat sau în amestec;

www.evinoteca.ro

Gentleman's//19-01-2007

Lasa un mesaj
© 2006-2008 Catalin Paduraru