„Chateau Margaux? Imediat!”

Au inceput sa se caute (sa fie cerute) in restaurante ceea ce obisnuim sa numim „marile vinuri”.
Iata-le intr-o enuntare dintr-o suflare (evident, nu atotcuprinzatoare): Chateau Ausone, Chateau Angelus, Beausejour, Belair, Canon, Figeac, Calon Segur, Cheval Blanc, Cantenac, Cos d’Estournel, La Tour, Lafite Rothschild, Margaux, Mouton Rothschild, Yquem, Petrus. (Mai sunt Opus One si alte raritati „cunoscute”).

Din pacate, angajatii din restaurante precum si majoritatea celor care comanda (sau ar comanda) astfel de vinuri, cunosc putine date concrete si se bazeaza mai mult pe… generalitati.

Am vazut titluri din lista de mai sus, in unele oferte ale distribuitorilor sau in portofoliul magazinelor specializate (… din Bucuresti; pe cand si restul tarii?).

Nicaieri insa nu apare si informatia (foarte importanta) despre piata acestor vinuri care seamana cu o bursa.

Ca un Cheval Blanc – de pilda, din 2001 costa aprox. 500 Euro si ca acelasi Cheval Blanc din 2000 – poate aparea la pret dublu. Spun „poate aparea” pentru ca oferta de acest tip este volatila, vinurile sunt achizitionate de jucatori mari si - datorita acestui fapt – pot disparea de pe piata.

Mai apar, in cadrul unor licitatii sau pe canale speciale – unde sunt agreati numai colectionarii veritabili.

Sunt convins ca – si in Romania – odata cu intelegerea acestor vinuri – vor aparea si clientii pentru ele si ca, restaurantele bune nu vor putea ignora aceasta cerere de tip burghez.

Incerc, pe cat imi sta in puteri, sa intocmesc niste fise ale celebrelor vinuri, fise care pot sta la baza informarii personalului calificat.

Chateau Angelus (Saint Emilion Grand Cru)

Provine de pe o suprafata cultivata de trei (3) hectare. (Intelegeti unde „bate” si un mare producator roman). Se imbuteliaza pana in 50.000 de sticle. Se stie ca producatorul tine 15 luni vinul in barricuri de un an. Asamblajul este realizat din merlot si cabernet. Poate avea preturi variate la achizitie (si fctie de an). Dat fiind apetitul nestins inca al consumatorilor pentru vin mai vechi, iata si un pont: puteti gasi un `99 mai ieftin decat un 2005!

Indiferent de an, vinul etaleaza o culoare rubinie intensa, uneste gustul de fructe rosii cu cel de cirese negre. Ca o curiozitate, pe langa recomandarile clasice (inclusiv branzeturi dulci), acest vin se adreseaza – mai putin obisnuit – si asortarii cu carnurile albe.

Chateau Ausone (Ier Grand Cru Classe)

Desi suprafata de vie este mai mare, 7,3 hectare – numarul de sticle imbuteliate este mai mic – 24.000. De aici si pretul unei butelii care poate ajunge si la peste mia de euro.

Trebuie stiut ca un `98 poate sa atinga aceasta mie de euro – in conditiile in care – desi millesime exceptional – de la producator pretul a plecat pe undeva de la 100 Euro. Unul dintre cele mai vechi cru-uri din Saint Emilion. Se crede ca proprietatea a apartinut in secolul 4 poetului latin Ausone care ar fi avut o vila aici.

Culoare sobra, apropiata de negru. Mirosul unui Ausone tanar este aproape violent: fructe negre, alune, migdale, note de piele si condimente. Aromele sunt precursoare unui buchet generos. (Fac parte dintre cei care sustin ca „buchet” poate fi folosit si in descrierea vinurilor tinere). Vinul „se descopera” ca foarte savuros, „lemnul” respectand „fructul” si eleganta. Taninii fermi permit vinului sa infrunte timpul.

Cheval Blanc. Poate unul dintre cele mai iubite vinuri. 100.000 de sticle de pe 37 de hectare. Ier Grand Cru Classe. Se spune ca are doua caracteristici care-l fac extrem de interesant. Terroir-ul este „pomerolez” si pluricepage-ul din Medoc.
61% Merlot, 38% Cabernet franc si 1% Cabernet Sauvignon. 18 luni de barrique. Tinuta extraordinara. Purpuriu cu reflexii intunecate. Buchetul ofera nuante de mure, note minerale, condimentate. Final majestuos, persistent.
Se recomanda consumul la 6-7 ani de la producere.

Chateau Margaux. Simbol universal recunoscut pentru ceea ce inseamna „Grand vin”. Nu cunoastem cate sticle se imbuteliaza ca rezultat al vinificarii strugurilor de pe cele 78 hectare ale proprietatii.

1999, unul dintre anii de aur ai acestui vin. Iata critica din Hexagon: Acest millesime se inscrie in traditia inaltei calitati a acestui cru. Profund dar si stralucitor. Corpul sau anunta un potential imens de pastrare.

Inca la „inceput”, buchetul nu poate primi decat calificativ: exceptional. Notele vanilate, putin arse, fine si elegante se asocieaza cu afinele si fructele rosii pentru a forma o compozitie placuta si complexa. Bogat, plin, rotund, sustinut de tanini agreabili, „palatul” poseda o textura unica. Finalul adauga prin ultimele note care se pot simti – cirese coapte si condimente – calificativul absolut pentru un vin al placerilor. Pentru o experienta notabila sa fie consumat dupa primii 5 ani de la producere. (Intre 2.000 lei si 3.000 lei).

Ma opresc aici pentru ca rolul meu este doar sa atrag atentia si nu sa inlocuiesc enciclopediile sau ghidurile de specialitate.

Vremea pe care am anuntat-o, a venit. Lumea s-a schimbat. Brunello di Montalcino, Grand Cru Classe, vinurile din Lumea Noua, deja constituie puncte importante in cererile consumatorilor de vin. Ar fi lipsit de profesionalism, de inteligenta, de eficienta – daca vreti – sa ignoram acest nou tipar de consum. In fond clientii nu fac decat sa regaseasca matricea valorilor, iar noi suntem obligati sa-i ajutam cu profesionalism. Daca nu vrem – putem sa ne ocupam de imobiliare. Numai ca si in acest domeniu, tot profesionistii castiga. Asa ca…

Catering expert//21-02-2007

Lasa un mesaj








© 2006-2008 Catalin Paduraru