Misiune indeplinita

Am avut sansa - la indemnul prietenului meu Cezar Ioan (vinul.ro) – sa fiu printre primii care au intrat in contact cu niste vinuri speciale. Vinuri din Chile care vor schimba cartile de vinuri ale restaurantelor romanesti!

Din cand in cand, m-am oprit asupra unor vinuri, care, la momentul aparitiei, marcau schimbari in sistemul de valori consacrat pana atunci.

Numesc aici (mi-aduc aminte ca m-am mai laudat intr-un articol pentru „nasul” meu) vinurile contelui Guy du Poix  (SERVE), atacul elegant al unui vin deosebit de Feteasca Neagra de la Cramele Halewood, Private Reserve, semnat la acea ora de Aurelia Visinescu – unul dintre primele „etaloane” ale soiului, pe vremea cand inca „se cauta” Feteasca Neagra – demidulce sau chiar dulce.

Pe rand, am semnalizat intrarea in show (pentru ca vorba unui colaborator pierdut – suntem in entertaiment business, nu?!) a vinurilor de la Vinterra, Vinarte, Carl Reh Winery, Da Vino, Recas, a reusitelor si/sau a exceptiilor producatorilor de volume…

Unii au continuat pe panta ascendenta, unii s-au oprit sa se odihneasca, altii isi cauta drumul.

Important este ca, avand informatia corecta, restauratorii au avut si sansa de a fi sincronizati cu succesul unor vinuri mari.

Raman consecvent ideii de a prezenta vinuri care schimba ceva in acest mecanism cerere–oferta. Vinuri care angreneaza resorturi nevazute si care, datorita valorii lor, creeaza cerere!

Mai jos, voi face apel la o introducere extrasa din prezentarea vinurilor Misiones de Rengo. De fapt, voi cita povestea atat de frumoasa, a unor locuri si oameni care s-au inscris in plutonul invingatorilor din Lumea Vinului. N-am spus „Noua” ci, pur si simplu, Lumea Vinului.

„Sunt cinci secole de cand se produce vin in Chile. In ultimii 10 ani, vinul chilian a explodat pe piata internationala, furand constant din teritoriul traditional al vinurilor frantuzesti si spaniole. Acest succes se datoreaza, in primul rand, climei, solului si puritatii soiurilor. Calitatea speciala a vinului chilian este data de climatul mediteraneean, cu veri lungi si uscate, o fluctuatie zilnica a temperaturii de peste 150C si o umiditate de 55-60%, care favorizeaza acumularea zaharului, aromelor si culorilor. Studii recente arata ca vinurile chiliene au cel mai mare continut de flavanol, antioxidantul natural care protejeaza sanatatea. Marele atuu al acestui paradis chilian? Vinuri foarte bune, la preturi rezonabile – combinatia perfecta.

[…]

„Se spune ca vinul din Valea Rengo are un dar aparte, fiind incarcat cu o istorie straveche, care marturiseste despre spiritualitatea, credinta si demnitatea chilienilor. Atat Valea cat si locuitorii ei pastreaza un aer de mister si pioasa veneratie – legatura lor, peste veacuri, cu primii misionari crestini care si-au facut din Rengo locas spiritual. In acest loc s-au intalnit conchistadori si bastinasi, doctrine si biserici, predicatori si calugari, rugaciune si speranta. Cruciadele spaniolilor i-au bantuit campiile, dar fermele si cladirile care au supravietuit continua sa stea marturie despre Cuvantul incarcat de misterul credintei. Ele au fost ridicate cu aceeasi convingere adanca de care a dat dovada, la 1730, unul dintre ultimii calugari misionari: el si-a putut da sufletul doar dupa ce a sfarsit de ctitorit prima biserica din Rengo. Pentru rugaciune, era nevoie de o Casa. Au facut-o simpla, din caramida si din lemn, cu un turn nu prea inalt. De atunci, slujbele, spovedaniile, iertarile si rugaciunile continua sa invaluie orasul si pe locuitorii sai, protejandu-i sub un val de credinta si piosenie.

Acesta este misterul pe care-l simt si azi cei ce ajunga sa paseasca pe strazile din Rengo. E acelasi mister care hraneste si Misiones de Rengo, vinul cel bun. Vechea ferma, Scoala Apostolica, manastirea plina de noblete, lumina calda pastreaza,toate, identitatea profund spirituala a acestui mic orasel, unic in felul lui, asezat in chiar inima Chileului. Misiones de Rengo, vinul misionarilor din Rengo, este mostenitorul natural al acestei trairi.”

Minunat in aceste randuri este lipsa de emfaza, de vedetism gratuit.

Cu toate acestea, vinurile Misiones de Rengo constituie una dintre cele mai rasunatoare povesti de succes de pe piata mondiala a vinului.

Oferta din Romania, asezata pe trei paliere, satisface pozitionarile diferite din Horeca.

Crama Misiones de Rengo – VARIETAL – este ceea ce se poate numi entry level. Cu toate acestea, adica desi pretul este mai mult decat incurajator pentru business, cele cinci vinuri sunt absolut minunate. Merlot,

Cabernet Sauvignon si Carmenere la rosii, iar pentru albe Sauvignon Blanc si Chardonnay.
Carmenere-ul se va inscrie rapid in topul preferintelor romanilor. Desi este un soi de origine europeana (Franta) astazi regasim acesti struguri doar in Chile, devenind un fel de simbol al vinurilor rosii de aici (cum ar fi Feteasca Neagra la noi – dar inmiit popularizata pe mapamond).

Vinurile albe – sunt pe gustul consumatorilor nostri de toate rangurile. In primul rand sunt gustoase! Fructuozitatea si prospetimea inlocuiesc cu succes dorinta obisnuita a romanului pentru acel rest de zahar…
Sauvignon Blanc-ul din Varietal precum si cel din gama urmatoare – Reserva – ajuta cel mai bine pe consumatorul gen „Toma necredinciosul” sa constate ca descrierile cu „arome de fructe tropicale”, „ierburi” nu sunt simple fantezii, ci  pot fi reflectari ale unei generozitati gustative – rar intalnite.

Peste gama Reserva (sugestiv imbracata in etichete aurii) se pozitioneaza o gama exclusivista – Cuvee Reserva.

Vinurile sunt destinate celor care deslusesc amanuntele unor personalitati complicate

Cabernet-ul, de pilda, are in ajutor Shiraz si Carmenere in proportie de cate 5% fiecare, peste cele 90 de procente ale sale. „Acest cuvee are un palat elegant si arome complexe de cirese negre si scortisoara. Gustul de struguri e expresiv si concentrat, cu taninuri mature, date de fructele de calitate si de un an de maturare in butoaie bune, de stejar frantuzesc. Sfarsitul este foarte aromat, cu un final puternic de ciocolata. Va sfatuim sa deschideti vinul cu o ora inainte de a-l servi. Merge de minune cu carne rosie si branzeturi. Din grija pentru calitate, acest vin nu a fost filtrat si, in timp, se poate depune un sediment.”

De ce am spus ca aceste vinuri vor schimba cartile de vinuri?

Am cateva motive: sunt vinuri care nu pot fi ignorate. Fac parte dintr-o oferta bine segmentata. Suntmoderne dar nu parasesc matricea vinurilor clasice, mari. Sunt excelent acordate la pret ceea ce poate insemna profit pentru Horeca. Se inscriu in trend. Pun la „locul lor” niste vinuri romanesti si straine cu… pretentii cam exagerate. Prin medaliile obtinute, au girul specialistilor. Poarta in fond si in forma un mesaj divin. Cred ca e suficient.

HOREBA//26-04-2007

Lasa un mesaj








© 2006-2008 Catalin Paduraru