VINDEX - soiuri

O invazie de noi vinuri de import. Bune si rele la un loc. Soiuri cunoscute, soiuri „exotice”. Piata vinurilor - Romania, 2007. Pentru ordonare, putin ajutor nu strica.

 

1. Muscat violet – soi negru – originar din Spania. Desi lucrurile de specialitate nu crediteaza soiul cu sanse comerciale, el exista pe suficiente etichete. In Romania, cel mai apropiat soi ar fi chiar Busuioaca de Bohotin.

2. Primitivo – (sinonim Zinfandel, uva della Pergola) – soi italian – struguri rosii. Raspandit in SUA sub numele de Zinfandel. Se vinifica simplu in rosu, dar sunt variante (mai ales in State) cu vinificari in rose sau alb. Se cupajeaza adesea cu Cabernet si Merlot.

3. Muller – Thurgau – soi obtinut in 1882 de profesorul elvetian Hermann Muller Thurgau. Desi foarte putin cunoscut in tara noastra (poate mai degraba ca riesling – silvaner si varianta comprimata a celor 2 termeni – rivaner) acest soi este cultivat in intreaga lume, fiind la baza multor vinuri albe seci de succes.

Il gasim in Austria, Germania, Franta, Slovacia, Ungaria, Luxemburg, Croatia dar si in Noua Zeelanda, Australia, Africa de Sud sau Statele Unite. Italia, la randul ei, a intarit drumul spre excelenta al acestui soi.

Vinurile tinere sunt cautate pentru plaja aromatica care se intinde, cumva, pana catre muscat.

4. Marzemino – Provenienta numelui pare sa fie legata de o veche provincie austriaca,  parte a teritoriului actual al Sloveniei. Soi cu foarte multe sinonime: berzemina, bergamesco, barzabino, uva tedesca. Vinul obtinut este de un rosu rubiniu intens, elegant.

5. Cabernet Franc – pentru acest soi de struguri (rosii) avem etimologii diverse. Totusi aceea care explica provenienta cuvantului din latina – carbonet – carbenet-cabernet – poata sa sustina si eventuala radacina comuna cu Carmenere (carmenet). Toate variantele fac trimitere la „negrul” obtinut in vin desi, in realitate, acest vin este mai putin colorat decat cel obtinut din Cabernet Sauvignon.

6. Sangiovese – mielluccio, prugnolo gentile di Montepulciana, brunello, negretta, etc. Unul dintre cele mai cunoscute soiuri rosii din Italia. Prin clonele sale, prin optiunile oenologilor vinurile obtinute variaza de la rose-uri pana la „negre”, si, in functie de invechire – in Montalcino – pot fi Rosso (mai tinere) sau Brunello (peste 5 ani).

7. Mourvedre – foarte apreciat in ultima vreme, acest soi de struguri negri ocupa a sasea pozitie in scolile de vita de vie (pepiniere). Origine Spania. Vinul este puternic, alcool min. 12%, intens colorat, bogat in tanini, ideal pentru invechit.

Teroldego – soi specific zonei Tretino, Italia. Cu intindere mica, Croatia si Slovenia. Vin rosu rubiniu, nivel mediu de alcool, taninic, aciditate sporita.

Moscato Gialo – Muscat Galben – doar 265 hectare in Italia, soi struguri albi. Vin generos, potrivit si pentru obiceiurile de consum ale romanilor.

Zibibo – sinonim cu Muscat de Alexandria. Sicilia, 1773 de hectare. Vinuri albe.

Pinot Bianco – pinot alb „adevarat” (varietate alba a Pinot-ului Noir). Diferit de Pinot Gris. 15.000 hectare in intreaga lume.

Nosiolo – soi din Italia datator de vinuri albe, armonioase, aciditate medie. Aceste vinuri sunt la moda in ultimii ani, ajutand Italia sa-si consolideze pozitia de lider mondial al exportatorilor de vin.

Schiava (sclav) – soi de struguri pentru vinuri rosii. De la vinuri populare la realizari notabile. Subcategoriile din diferite zone ale Italiei au atasate si numele regiunii: Schiava della Lombardia, Schiava gentile del Veneto, … del Trentino, … del Friuli.

Cabral (!) – soi din Portugalia.

Canaiolo nero – soi struguri rosii Italia: Toscana, Pisa, Sienna, Liguria, Umbria, Roma, Cagliari. Vin rosu caramiziu, avand un buchet special care-l face indispensabil in ansamblajele de Chianti alaturi de Sangiovese. Se vinifica si alaturi de Malvasia si Trebbiano.

Trebbiano – nume atribuit in Italia pentru sase soiuri albe „recomandate” sau „autorizate”. Unul dintre cele cunoscute, populare este Trebbiano di Soave, obtinut in Verona si Brescia.

Meunier – probabil mutatie a Pinot-ului Noir. Raspandire: Champagne, Bourgogne si in Valea Loirei. Cunoscut pentru „participarea”, alaturi de Chardonnay si Pinot Noir la realizarea sampaniei.

Razaki – soi din Macedonia. Din el se obtin vinuri rose de masa. Se mai cultiva si in Bulgaria, tara de unde exista sanse sa vina mai multe vinuri si la noi. „Foaie verde razachie” – poate face referire la acest strugure care, paradoxal, nu cunoaste o raspandire deosebita.

Rufete – strugure pentru vin din peninsula Iberica. Probabil ca se va bucura de aprecierea romanilor „intorsi” din Portugalia si Spania.

Semillon – soi de struguri albi de origine franceza, raspandit in intreaga lume. Il gasim la baza marilor vinuri: Sauternes, graves, bergerac, buzet. Se obtin pe langa vinurile licoroase si vinuri seci dar foarte corpolente.

 

Bibliografie: P. Galet – DICTIONNAIRE DES CEPAGES
    Franta, 2000

 

Gentleman's//02-05-2007

Lasa un mesaj








© 2006-2008 Catalin Paduraru