VINVEST 2007

Timisoara, mare centru cultural si economic al Romaniei, a gazduit a patra editie a concursului si targului de vinuri VINVEST.

Importanta reusita si prin continuitate (ce trece de 3 in Romania, rezista) dar si prin extinderea plajei de participare.

Asa cum era de asteptat, si-au facut simtita prezenta si producatori de vinuri din strainatate precum si importatori de accesorii pentru acest domeniu.

Scriu despre acest targ pentru ca, dincolo de conotatiile comerciale, concursul care l-a precedat (girat de profesionisti de talie internationala) a acordat distinctii celor mai bune vinuri romanesti de la aceasta ora.

Pentru ca una din „indatoririle” mele ca scriitor de vin, este sa va si informez asupra noutatilor, voi insista asupra fiecarui vin premiat, in parte.

Orgoliul profesional ma „impinge” in a repeta ca majoritatea castigatorilor au fost nominalizati anticipat in aceasta rubrica a revistei Diplomat. De pilda, pentru cel mai bun Cabernet Sauvignon iesit pe piata in 2007, am pariat in orb la inceputul anului – si confirmarea a venit: River Route Limited Edition de la Carl Reh Winery (au productie 2004).

Acest vin poate sa para putin „mai suplu” decat suntem obisnuiti. Ei bine, nu e vorba de lipsa de structura sau lipsa de vigoare. Cabernet-ul Limited Edition este lipsit doar de baricarea excesiva, fiind rezultatul – daca vreti – al unei atitudini „post-consumism”.

Faptul ca cei de la Carl Reh Winery au intuit trendul pentru cei rafinati, ca au reusit sa convinga ca un vin isi poate dezvalui personalitatea incantatoare si fara „stejar”, ar trebui sa atraga felicitarile noastre. Dealtfel,  numarul extrem de mic de sticle, nu va lasa acest titlu prea mult sa fie etalat in cele cateva magazine ultraspecializate si restaurante de top, in care a fost restrictiv listat.

La „albe seci” – Recasul si Domeniul Coroanei Segarcea – au punctat pentru Aur cu o Feteasca Regala si, respectiv, cu un Riesling Italian, ambele productie 2005.

De asemenea un cupaj special Tezaur Tarnave si o Mustoasa de Maderat (soi autohton, cultivat la Minis) au intregit lista de Aur.

Tot un Aur important a luat si Chardonnay-ul de la Cetate TEZAUR, dar despre acesta va pomenisem de foarte multe ori. Vinul a confirmase prin aceeasi pozitie si la „Chardonnay du Monde”.

Pentru semiaromate si aromate 2 vinuri de la Jidvei: Sauvignon Blanc si Muscat Ottonel.

La categoria vinuri vechi a fost premiata „vinoteca” de Bucium, prin Feteasca Alba 1986. Serve si-a adjudecat premiul cel mare pentru un Merlot rose (la categoria rose, evident), firma contelui Du Poix obtinand si un Argint cu Terra Romana, Sauvignon Blanc.

Revenind la rosii seci, „teritoriul cunoscatorilor”, putem observa o selectie dura si lipsa tentatiei de a produce „inflatie” de medalii. Doar trei medalii de Aur! Vinul lui Bella Geza, un cupaj de la Minis (probabil sustinut de Cadarca) si un Merlot, marca Philip Cox (La Putere) au fost insotitoarele Cabernetului River Route Limited Edition  pentru treapta cea mai de sus a podiumului.

Accesand evinoteca.ro puteti gasi toate vinurile premiate si le puteti primi la domiciliu sau la o adresa indicata (daca doriti sa faceti un cadou unui prieten, de exemplu).

Paralel cu aceste manifestari ale vinului romanesc, vreau sa va anunt in avanpremiera ca au intrat deja in tara vinuri Brunello di Montalcino si alte bunatati ale Italiei, toate din categoria premium, vinuri care evident, nu se vor gasi in marile suprafete de retail.

Deci, fiti cu ochii pe aceasta rubrica!

Lasa un mesaj
© 2006-2008 Catalin Paduraru