Secretele bucătăriei

Vara cautam racoare in toate formele: valuri, umbra, lichide revigorante.

In etapa „post tranzitie”, vinul incepe – in sfarsit - sa fie considerat aliatul potrivit pentru cei care vor sa se relaxeze intr-un mod elegant si mai ales – sanatos!

Poate parea ciudat ca vinul sa fie recomandat in dupa amiezile toride sau in serile cu aer „nemiscat”. Spre deosebire de alte bauturi, vinul nu provoaca transpiratie si, datorita antioxidantilor din compozitie, pastreaza tonusul organismului.

Nimeni nu neaga ca, un ceai cald – asa cum obisnuiesc sa bea orientalii – n-ar face bine. Dar, spiritul european, dedicat momentului, cere o bautura rece.

Pentru vinuri, albele si rose-urile sunt cele care par sa se potriveasca cel mai bine consumului la temperaturi scazute.

Daca admitem ca un rose este de fapt tot un vin rosu (vinificat in alb, n.a.) putem intelege ca exista si vinuri rosii care pot fi… „racoritoare”: vinuri tinere, care oricum sunt recomandate consumului imediat.

Ca o noutate, aceste vinuri rosii pot fi „imperecheate” chiar cu peste sau alte mancaruri care cer – dupa traditie – vinuri albe.

Vinurile care satisfac setea fiziologica dar si psihologica  cauzata de caldura – sunt disputate de mediteraneeni.

Va prezentam cateva vinuri care nu sunt inca cunoscute pe piata noastra, apartinand tarii care a devenit cel mai mare exportator al lumii: Italia.

Puteti sa va convingeti ca un Alb Toscan probabil unul din cele mai neagresive si mai prietenoase vinuri pentru vara.

Preturi moderate, daca nu chiar foarte accesibile.

Si in DOC-ul Trentino sunt cateva vinuri spectaculoase, albe si rosii deopotriva.

Pinot Grigio din aceasta regiune poate schimba definitiv clasamentele si preferintele pentru acest soi.

Un vin dorat (auriu), cu arome puternice de para coapta si condimente de deserturi traditionale.

In mod automat este clasat ca fiind potrivit pentru aperitive (si ca aperitiv), pui, salate orientale sau cu carne de curcan si maioneza, fructe de mare.

Mai putin „vedete” – deocamdata sunt vinurile Pra’ dei Fanti sau Muller Thurgau.

Cu toate acestea, genul acesta de vinuri, obtinut din struguri necunoscuti pentru o buna parte dintre noi, fac voga in lume, cucerind femei si barbati deopotriva sub apelativul de „wine lovers”.

Pentru o prima introducere, iata, succint, cateva soiuri care vor „prinde” si iubitorii din Romania ai vinurilor bune.

1. Primitivo – (sinonim Zinfandel, uva della Pergola) – soi italian – struguri rosii. Raspandit in SUA sub numele de Zinfandel. Se vinifica simplu in rosu, dar sunt variante (mai ales in State) cu vinificari in rose sau alb. Se cupajeaza adesea cu Cabernet si Merlot.

2. Muller Thurgau – soi obtinut in 1882 de profesorul elvetian Hermann Muller Thurgau. Desi foarte putin cunoscut in tara noastra (poate mai degraba ca riesling – silvaner si varianta comprimata a celor 2 termeni – rivaner) acest soi este cultivat in intreaga lume, fiind la baza multor vinuri albe seci de succes.
Il gasim in Austria, Germania, Franta, Slovacia, Ungaria, Luxemburg, Croatia dar si in Noua Zeelanda, Australia, Africa de Sud sau Statele Unite. Italia, la randul ei, a intarit drumul spre excelenta al acestui soi.
Vinurile tinere sunt cautate pentru plaja aromatica care se intinde, cumva, pana catre muscat.

3. Marzemino – Provenienta numelui pare sa fie legata de o veche provincie austriaca,  parte a teritoriului actual al Sloveniei. Soi cu foarte multe sinonime: berzemina, bergamesco, barzabino, uva tedesca. Vinul obtinut este de un rosu rubiniu intens, elegant.

4. Teroldego – soi specific zonei Trentino, Italia. Cu intindere mica, Croatia si Slovenia. Vin rosu rubiniu, nivel mediu de alcool, taninic, aciditate sporita.

5. Moscato Gialo – Muscat Galben – doar 265 hectare in Italia, soi struguri albi. Vin generos, potrivit si pentru obiceiurile de consum ale romanilor.

6. Zibibo – sinonim cu Muscat de Alexandria. Sicilia, 1773 de hectare. Vinuri albe.

7. Nosiolo – soi din Italia datator de vinuri albe, armonioase, aciditate medie. Aceste vinuri sunt la moda in ultimii ani, ajutand Italia sa-si consolideze pozitia de lider mondial al exportatorilor de vin.

8. Schiava (sclav) – soi de struguri pentru vinuri rosii. De la vinuri populare la realizari notabile. Subcategoriile din diferite zone ale Italiei au atasate si numele regiunii: Schiava della Lombardia, Schiava gentile del Veneto, … del Trentino, … del Friuli.

9. Canaiolo nero – soi struguri rosii Italia: Toscana, Pisa, Sienna, Liguria, Umbria, Roma, Cagliari. Vin rosu caramiziu, avand un buchet special care-l face indispensabil in ansamblajele de Chianti alaturi de Sangiovese. Se vinifica si alaturi de Malvasia si Trebbiano.

10. Trebbiano – nume atribuit in Italia pentru sase soiuri albe „recomandate” sau „autorizate”. Unul dintre cele cunoscute, populare este Trebbiano di Soave, obtinut in Verona si Brescia.

Lasa un mesaj








© 2006-2008 Catalin Paduraru