Wine gadgets

Recunosc ca imi face placere sa starnesc uimire, admiratie, sa primesc aprecieri… Dar cui nu-i place? Pe taramul vinului aceste trairi sunt usor de obtinut. Pe langa cunoasterea vinurilor mai trebuie insa si putina… atentie.

Daca avem o parere formata despre vinuri, daca am acumulat suficienta experienta (prin degustare, bineinteles), prietenii ne vor „incarca” intotdeauna cu alegerea vinului.

Tot de la noi se vor astepta si la comentarii pertinente si, de ce nu, la verdicte!

Din aceasta postura, poate merita sa ne distantam de ultratraditionalisti. Acestia in numele nealterarii identitatii vinului, chiar asta fac, de fapt. Pun vinul pe soclu, izolandu-l de wine lovers.

Conservatoristi, ei spun nu pompelor de vid, drop stop-urilor, termometrelor, etc.

Dar, daca trebuie – tocmai – sa creionam caracteristicile care despart vinul de alte bauturi – ce vom observa? Tocmai noul, irepetabilul, obraznicia si cumintenia, toate la timpul lor fac din vin „altceva”..

Asadar, daca am stabilit de ce parte a baricadei suntem, sa vorbim de cateva „gadget”-uri (pentru care, va asigur, aceasta denumire este minimalizatoare…).

Cel mai controversat accesoriu este drop-stop-ul.

Dupa cum ii spune si numele, acesta are menirea de a impiedica picaturile  sa se scurga pe fata de masa sau – mai rau – pe pantalonii vreunui conviv. In forma cea mai banala se prezinta ca un cerculet plin, realizat dintr-o folie lucioasa, agreata alimentar.

Mai exista o varianta foarte eficienta si, daca ne e permis, mai eleganta: un corp transparent care prelungeste scurgerea pe un jgheab special. Acesta recupereaza toate picaturile trimitandu-le inapoi in sticla.

Expresia cea mai fina a acestei utilitati este data de un colier de argint sau etain care inconjoara gatul sticlei, avand la interior o captuseala de plus unde ajung picaturile de vin.

Cel putin ultimele doua variante, imbinand utilul cu placutul, ar trebui sa fie unanim acceptate.

Termometrul. Cine are ocazia sa deguste vinurile mari stie ca e pacat ca acestea sa fie puse in pahar la temperaturi nepotrivite.

Pentru a se evita aceste situatii nedorite, stanjenitoare chiar, putem folosi termometrele de vin.

Pentru vinurile albe, tinere, merg si foliile termosensibile (se aplica pe sticla, in general) si chiar termometrele clasice, termometre care se scufunda in sticla/pahar.

Dar putem face acest gest cu un vin celebru, scump si pe a carui traseu de la sticla la pahar – orice miscare e urmarita de catre toata lumea? Evident, ca nu.

De aceea s-a inventat termometrul fara contact direct. Este suficient sa apropii aceasta minune a tehnicii la 2,5 cm de suprafata vinului si se obtine temperatura exacta.

Nu cred ca trebuie sa insist asupra parerii pe care veti imprima-o prietenilor DVS.

Pompele de vid, desi nu sunt o noutate, continua sa-si indeplineasca menirea si, cel putin in mediul casnic, sa nu aiba inca rivali.

„Cu cheltuiala mica, efecte mari” – pare o butada nerealizabila. Totusi, este clar ca daca vrei sa pastrezi un vin in conditii excelente pe parcursul mai multor zile, nu exista alta metoda decat… pompita de vid.

Un alt ajutor pe care l-am vrea alaturi „la nevoie” este foil cutter. Numaram de cate ori noi sau gazda, indiferent daca era femeie sau barbat si-a ranit o unghie incercand sa desprinda folia termocontractibila de pe gatul sticlei?

Aceasta folie are, de cele mai multe ori, un snurulet, o banda care – teoretic – odata indepartata ar trebui sa lase dopul descoperit. Nu se intampla chiar totdeauna asa, capatul de prindere intrand sub unghia celui care si-a asumat sarcina de a deschide sticla, provocandu-i neplaceri si – poate – chiar stricand „momentul”.

Cutter-ul in oricare din formele sale (inclusiv cutitasul zimtat si arcuit de la tirbusoanele foarte bune) indeparteaza intr-o secunda folia si nu creeaza nicio emotie.

Am mai fi putut vorbi (inca o data) despre minunata cheie a vinului (clef du vin – original), cheie cu care putem anticipa – destul de bine – evolutia unui vin, despre taste de vin – simbol al sommelierilor dar si unealta potrivita pentru entuziastii vinului, despre pahare de degustare, coastere pentru buteliile de vin, aeratoare, s.a.m.d.

Dar de aceea exista aceasta pagina…

Ca sa putem vorbi despre toate… pe rand!
www.evinoteca.ro

Lasa un mesaj








© 2006-2008 Catalin Paduraru