Datorita succesulului mare in randul iubitorilor de vin, multe accesorii si echipamente au fost trecute a priori la capitolul… „trucuri”.
Dezobisnuiti ca si lucrurile serioase, bine facute, sa devina spectaculoase (fara a fi „smecherii”), romanii au consolidat o categorie noua, polivalenta: „trucurile”.
Acestei categorii ii cad prada si formatorii de opinie dar si consumatorii. De aceea pana la metamorfozarea gadgeturilor in obiecte care sa vina in intampinarea unor necesitati, prezentam si noi cateva (ah, era sa zic trucuri) echipamente care ne pot face viata mai frumoasa.
Desi par pretentioase, scumpe si de neasortat cu un living, vitrinele pentru vinuri sunt doar putin… necunoscute.
In rest, preturile sunt acceptabile, integrarea „ambientala” este fireasca.
Avantajele unor astfel de sisteme se vad mai usor la locuintele nedotate cu pivnite/crame.
De asemenea, controlul asupra temperaturii face mai usor gestionabil stocul de sticle pentru pastrat sau pentru consum imediat.
Pretul unei astfel de combine se ridica la nivelul unui frigider performant dar, spre deosebire de acesta – lipsesc vibratiile, exista un circuit al aerului, iar umiditatea este sub control.
Datorita cresterii simpatiei pentru vin dar si datorita incalzirii globale, tot mai multe astfel de aparate vor fi intalnite in locuintele din Romania.
Un alt ajutor pentru o gazda perfecta poate fi termometrul pentru vin.
Exista o multitudine de modele, de la arhaic la ultramodern. Majoritatea presupun insa, scufundarea acestora in paharul de vin. Cum nu toti convivii nostri sunt obisnuiti cu astfel de practici, s-a inventat termometrul care nu are nevoie de contact cu vinul.
Un termometru digital cu infrarosii.
Acest instrument masoara temperatura din pahar, cu alte cuvinte, temperatura vinului la momentul consumului.
Este suficient sa apropii doi, trei centimetri de suprafata lichidului, sa apesi o secunda pe buton, iar display-ul cu cristale lichide iti va arata cate grade Celsius sau Fahrenheit are vinul.
Sigur, accesoriile, vitrinele, tirbusoanele sunt puse in valoare doar alaturi de vinuri.
Pentru ca este inca vara, pentru ca am vazut cu totii ce inseamna caldura adevarata, va propun sa ramanem in zona vinurilor albe si rose, tinere, seci.
Au iesit pe piata vinurile recoltei 2006.
Un Pinot Gris din River Route Limited Edition absolut fabulos. Vom reveni asupra lui intrucat nu e doar un vin „de vara”.
Deosebit, incantator, baut rece – rece – este spumantul rose Rhein.
Din import, merita sa incercati – faimosul de acum – Misiones de Rengo Sauvignon Blanc.
Ideal ar fi sa le pastrati la temperatura potrivita, sa le puteti bea la temperatura care sa le puna in valoare (masurata – bineinteles cu termometrul de mai sus), sa le ciocniti din pahare dedicate.
Aprecierea invitatilor Dvs. v-ar face sa va simtiti bine ca si gazda, iar „trucurile” noastre isi vor fi depasit deja acest statut.
www.evinoteca.ro