Vinurile vecinilor - Ungaria

In foarte scurt timp va trebui sa reconsideram oferta de vinuri a vecinilor. Bulgaria, Moldova, Slovenia, Croatia, Ungaria – sunt tari vizitate masiv de catre conationalii nostri. Multi isi gasesc vinuri favorite in aceste tari.

Peste acest fapt, mai este unul pe care nu-l putem ignora: unele dintre aceste tari aspira (si sunt pe drumul cel bun) sa devina puteri viticole pe plan mondial.

Bulgaria, destinatia cea mai populara pentru vacantele de Paste, 1 Mai, pentru concediile de vara si, mai nou, chiar pentru cele de schi, ofera multe vinuri placute si foarte accesibile la pret. Despre vecinii din sud am mai vorbit.

In acest numar ne oprim asupra uneia dintre cele mai spectaculoase tari viticole : Ungaria.

Daca prin anii ` 95 – se vorbea de un triumvirat – Romania – Ungaria – Bulgaria – ca Noua Europa  in lumea vinului, in 2007 stim ca acest lucru nu s-a realizat.

Romania si Bulgaria – favorite la vremea respectiva, sunt astazi in urma Ungariei. Cu o politica de promovare coerenta, cu legi sanatoase, cu seriozitate si dorinta de a atinge excelenta, cu stiinta aplicata, ungurii au ajuns sa detina suprafete de vie nobila cat are si Romania, iar palmaresul vinurilor lor sa lase in urma cu mult vinurile vecinilor, inclusiv pe cele romanesti

De aceea prezenta vinurilor maghiare in restaurantele noastre, cat si in magazinele specializate  nu cred ca va fi un exotism sau un gest adresat „ pietei etnice”.

Vinurile mari sunt universale. Mai putin cunoscut este ca degustari efectuate in orb, au plasat cateva vinuri unguresti uneori chiar mai bine decat chateaux- uri” frantuzesti de marca. Asta nu inseamna ca sunt neaparat peste cele dintai, sau ca le pot detrona instantaneu ( primele dovedindu-si constanta in calitate si sute de ani) dar ca, la un pret corect, poti avea experiente gustative dintre cele mai speciale.

Sa nu uitam ca Ungaria a devenit si cel mai puternic exportator de ficat de gasca, antrenand in acest fel gastronomia, horeca devenind mai atenta la oferta ungureasca. Tot in zona delicateriei sunt si dulciurile din Ungaria, mostenitoare ale traditiilor Imperiului.

Vinarii vedete de la noi n-au ajuns - inca din pacate – la notorietate si in Occident. Ungurii au stiut insa sa depaseasca vizibilitatea de pe plan local, astazi Gere, Kopar sau St. Andrea devenind branduri europene.

Cunoscatorii stiu ce inseamna un Cabernet Sauvignon de la Gere Attila, un Merengo sau un Aldas de la St. Andrea.

Pentru ca piata noastra, aceste titluri sunt – deocamdata – anonime, voi incerca o succinta prezentare a unor vinuri care – cat de curand – vor fi cerute si de catre consumatorii din Romania.

Plecam de la punctul in care trebuie sa stabilim ca Ungaria vini –viticola nu este doar Tokay ! Balaton, Eger, Mor si nu in ultimul rand Villany sunt bazine viticole in care productii de struguri din soiuri europene si locale – daruiesc vinuri de o valoare certa.

Cuvẻe – urile realizate dupa moda europeana sau dupa retete traditionale ( cum ar fi Egri Bikaver – sange de taur ) pot satisface gusturile celor mai pretentiosi degustatori.

A propos de „ sange de taur”…..Exista editii romanesti care umbresc si uzurpa vinul original.

Nu vreau sa spun mai mult.

Revenind la Egri. De notat si un vin alb de peste 90 de puncte : St. Andrea Orokke Egri Cuvee 2006. Realizat in maniera clasica (stil Montrachet), cu un Chardonnay predominant, bogat si foarte lung in post gust. Vin care, ar putea fi vandut in restaurante la 80 -90 de RON, daca nu si mai mult, fiind peste ceea ce se poate gasi la acesti bani in mod obisnuit.

Cum spuneam Gere Villany Cabernet Sauvignon Barique 2004 – cred ca este vedeta vinurilor rosii din Ungaria. Poate face oricarei confruntari cu orice Ґ –er Grand Cru Classe, fiind totusi, de cateva ori mai ieftin. Exista un joint venture Gere si Weninger (Austria) din care a rezultat un vin pentru cei care-si doresc un rest de zahar subtil si o moliciune in locul astringentei.

Pinot Noir –ul ( Vylyan Villany 2006) este de tip Burgogne, clasic, perfect adaptabil oricarui menu principal. Surprinzatoare sunt si rose-urile din Egri: directe, echilibrate, extrem de  „ baubile” – calitate ceruta pentru acest gen de vinuri.

Am lasat la urma faimoasele Tokay –uri.

In ultima vreme, vinurile de Tokay sunt bine agreate si la aperitiv si la deja consacratul foie gras dar si la finalul mesei, inconjurat de dulciuri fine.

Intr-un restaurant bun, 6 puttonyos sau un Aszuesszencia nu ar trebui sa lipseasca niciodata.
Gere Villany, Vylyan, St. Andrea, Merengo, Muscat Lunel Aszuesszencia…deocamdata nume necunoscute, greu de pronuntat.

In viitor, inca niste titluri de succes pentru profitul restaurantului Dvs.

Catering expert//22-09-2007

Lasa un mesaj








© 2006-2008 Catalin Paduraru