VINDEX

Amabil – calificativ pentru un vin care prezinta caracteristici olfactive si gustative armonioase.      Neagresiv, atac moderat.

Alcoolic (vin) – un vin cu un alcool prezent in exces, care lasa impresia de greutate si de caldura, de      cele mai multe ori dezechilibrand gustul.

Ambrata – tenta galben – orange, caracteristica vinurilor albe evoluate si vinurilor dulci naturale.

Angelic – vin cu arome din seria fructelor ( fructe confiate ), vin apartinand familiei  „ albe licoroase „

Antociani – pigmenti de culoare violet inchis prezenti in pielita strugurilor rosii foarte sensibili la oxidare. De aceea vinurile rosii tinere cu o aciditate crescuta au o tenta rosu violacee, iar odata cu trecerea anilor, nivelul aciditatii scade, vinul capatand o culoare rosu intunecat, cu umbre caramizii.

Apogeu – termenul provenit din astronomie – desemneaza astazi – ca in toate domeniile – punctul maxim al unui un proces in evolutie. Pentru vin exista o curba a ascensiunii unui vin, un platou de stationare in faza cea mai buna ( apogeul ) si apoi declinul.

Ardent – se atribuie unui vin care provoaca o senzatie de caldura data de un exces de alcool.

Aromate – califica soiuri sau vinuri cu gustul si aromele exuberante si agreabile. Muscat, Traminer, Muller Thurgau si Sylvaner sunt numite „aromate”.
Auslese – denumire de vinuri germane de calitate obtinut din recoltari tarzii si din struguri selectionati.
Auster – vin fara expresie aromatica, lipsit de voluptate.

Azot – gaz neutru, folosit pentru protejarea vinului impotriva oxidarii. Utilizat si de catre imbuteliatori pentru a umple spatiul gol ramas intre dop si vin dar si in vanzarea vinului la pahar cu ajutorul wine – dispencer – ului.

Balsamic – aroma cu trimitere la rasini. Se regaseste la marile vinuri rosii bordeleze si in vinurile licoroase.

Balthazar – sticla cu o capacitate de 12 litri, echivalentul a 16 sticle de 0, 75 l.

Barrique – butoi cu o capacitate de 225 litri ( in Bordeaux ) adica trei sute de sticle de 0, 75 l. In Burgundia, capacitatea este de 228 l.

Blanc de blancs – champagne obtinuta din vinificatia unui singur Chardonnay – recoltat de pe Côte des Blancs.

Blanc Fumé – sinonim al Sauvignon Blanc in Sancerre si in regiunea Pouilly – sur -Loire si care a dat  numele  pouilly – fumé.

Boisé – preluat ca atare din franceza – termenul se refera la legatura dintre lemnul din barrique si vin.
Aromele si taninii extrasi din barrique contribuie la structurarea vinului.

Cabernet – franc – soi rosu, cultivat in special in Anjou, Touraine si in Bordeaux pe malul drept al Girondei.
Carafa de decantare – recipient de transvazare care permite aerarea si separarea vinului de ”depozit”. Carafa trebuie sa fie incolora, de preferinta de cristal. Cele mai frumoase nu sunt neaparat cele mai eficiente. Ca o curiozitate : chiar si sampania poate fi servita in carafa dar in conditii absolut speciale ( de ex. carafa goala trebuie racita) .

Carbonic (gaz) – gaz ( CO2) rezultat din alianta carbon – oxigen. Este responsabil pentru bulele care anima bauturile gazoase. El este prezent in toate vinurile, chiar si in cele linistite !

Carmenere - ” necunoscutul celebru ” . Desi este un soi al Bordeaux- ului – notoritatea i-a adus -o Chile. Si Chile s-a facut mai bine cunoscuta datorita vinului fantastic obtinut din acest soi. Acum exista  o dezbatere in Franta de a replantqa soiul in zonele de ” crus classes”.

Cartea vinurilor – in restaurante, ”nomenclatorul ” vinurilor disponibile. Im mod ideal, cartea cuprinde pe langa DOC – uri, anul, numele producatorului, locul punerii in sticla.

(BIBLIOGRAFIE – DICTIONAR HACHETTE )

Catering expert//14-10-2007

Lasa un mesaj








© 2006-2008 Catalin Paduraru