Orice cadou este un semn

 Un cadou perfect ar trebui sa arate destul de clar cine este cel care-l ofera, de unde vine, ce loc ocupa in societate, care este backround-ul cultural.

Neindoielnic, acelasi cadou, trebuie sa arate de ce ii este oferit cuiva, ce mesaj poarta, cum se situeaza „receptorul” in inima/sufletul celui care daruieste.

Vinul ca produs cultural, imbina istorie, sensibilitate, romantism, respect pentru valorile iesite din gregar.

De aceea, deloc anevoios vinul isi gaseste cu usurinta un loc privilegiat atunci cand vine vorba despre cadouri cu stil.

Spiritul sarbatorilor se va regasi si in frenezia „industriei cadourilor”.

Mai ferita, mai linistita si mai „serioasa”, oferta de vinuri bune atinge tinerii in cautarea unei seri romantice.

Un „Margaux” aproape ca inlocuieste o declaratie de dragoste (ce-i drept din cauza Hollywood-ului).

In zona afacerilor, eternele pixuri si agende (oricat de scumpe, tot agende raman) sunt inlocuite cu succes de un vin bun, purtand poate, chiar un an de productie cu o semnificatie aparte.

Un vin de 5 ani poate puncta cei cinci ani de la semnarea unui contract sau, un vin din `97, sa aminteasca de cei zece ani de la infiintarea unei societati, etc.

S-a incetatenit si in Romania eticheta privata. Ajungem astfel la categoria corporate gift – unde – cu usurinta, se alatura renumelui un vin bun (e foarte importanta alegerea!) si elementele esentiale de identificare ale firmei care le ofera.

Este greu sa oferi ceva foarte „romanesc” strainilor.

Totusi, un vin de clasa (n-am spus de „marca”) poate impresiona un strain mai mult decat toate informarile privind societatea noastra.

Din nefericire, dorinta sincera a romanilor de a oferi vinuri valoroase se loveste de o cunoastere precara, in acest fel, nu de putine ori, gafandu-se din plin.

Din ce in ce mai multi romani – isi construiesc/cumpara case. Case pe pamant.

Nu e casa aceea care nu poate adaposti, in conditii de minima rezistenta, o colectie de vinuri.

Pentru cei care trebuie sa inteleaga acest lucru, o sticla de vin „colectionabila” poate fi „inceputul unei mari prietenii”.

Catalin Paduraru
Membru F.I.J.E.V.
——————————
www.evinoteca.ro

Lasa un mesaj
© 2006-2008 Catalin Paduraru