Printre ani…

Bine v-am regăsit în noul an! Sper ca 2008 să fie un an luminos, vesel, prietenos, cam ca vinurile bune!

Dar ce vorbesc eu acum de vinuri… Mulţi dintre noi sunt într-o perioadă de calm în ceea ce priveşte apetitul pentru vin. Nu neapărat excesul ci abundenţa de sărbători poate face ca ianuarie/februarie să nu fie luni ale vinului şi, în general, o mai puţin bună perioada a experienţelor culinare.

Am totuşi un remediu sau, mai bine spus, o propunere pentru a păstra un tonus bun în gri-ul nu prea plăcut din ianuarie – februarie (se ştie că vinul ne face mai veseli, mai optimişti).

Să încercăm cu nişte vinuri vechi şi dulci de la Staţiunea de Cercetări de la Murfatlar.

Vechi şi dulci?! Acum când toată lumea recomandă tinere şi seci?
Ei bine, da. Am şi câteva argumente în acest sens.

În primul rând un vin vechi de valoare nu ţine cont de trenduri sau de moda unui timp.
Dincolo de asta un vin vechi se degustă, iar cantităţile consumate sunt mici.

Apoi un vin vechi se potriveşte mai greu sezonului cald, aromele complexe dezvăluindu-se excepţional în decorul hibernal.

Nu în ultimul rând – dulcele – devine şi el un argument. Cunoscătorii, consumatorii elevaţi de vin sec, nu pot nega niciodată necesitatea unui pahar de vin bun şi dulce. Dulcele creează instantaneu o stare de bine în creier şi este, daca vreţi, un adjuvant important pentru înseninarea interioară în contrast cu peisajul mohorât/posomorât de afară.

Din punct de vedere al ofertei de acest fel am pomenit de staţiunea de la Murfatlar pentru că vinurile sunt foarte bine păstrate şi anii sunt dintre cei mai spectaculoşi. Fără îndoială, nu în multe locuri ale lumii puteţi găsi vinuri roşii dulci la această ora. Măcar ca şi parcurs al cunoaşterii, pentru satisfacerea curiozităţii căutaţi… Pinot Noir 1944.

Din 1960 şi până în 1985 Pinot Noir, Cabernet Sauvignon dar şi Chardonnay sunt dulci şi cel mult demiseci. În 1985 găsim deja un Merlot sec.

În acest interval găsim însă momente/oameni care ne pot permite glosări continue ale minţii noastre: căderea Europei de Est sub dominaţie sovietică, proclamarea Republicii Chineze, terminarea războiului din Algeria, evitarea războiului sovieto-american prin neinstalarea rampelor de lansare rachete din Cuba, ieşirea în spaţiu, Beatles, Vietnam, abolirea pedepsei cu moartea în Marea Britanie, Martin Luther King, Nehru, Che Guevara.

Puterea coloniilor din Grecia, războiul de 6 zile, proiectul Airbus, doctorul Barnard şi prima grefă de inimă,
hippie, Joe Cocker, Bob Dylan, Jim Morisson, Concorde, Juan Carlos pe tron, Jimmy Carter, Bjorn Borg câştigă Wimbledonul, moare Agatha Christie, tratatul de pace israelo – egiptean, alegerea papei Jean Paul al II-lea, cântecul francez îl pierde pe Jaque Brel, Gabriel Garcia Marquez primeşte premiul Nobel pentru literatură. Ne părăsesc Arthur Rubinstein, Louis Aragon, Grace de Monaco, Rony Schneider, Henry Fonda.
Vine un om nou la Kremlin: Gorbatchiov. Piramida de sticlă de la Luvru.

Într-un fel sau altul fiecare am avut o atingere mai specială cu un an. O melodie, un eveniment politic, o dragoste…

Un martor discret rămâne pentru totdeauna vinul.

Iar dacă e să fie amintiri, de ce să nu fie… dulci?

Catering expert//04-02-2008

Lasa un mesaj
© 2006-2008 Catalin Paduraru