Andrew Jefford la VINEXPERT

Dupa Caroline Gilby, Brett Crittenden, un al treilea mare journalist de talie internationala petrece 4 ore la Galeria Vinexpert din Octavian Goga: Andrew Jefford.

Ii puteti vedea titlurile de carte la http://www.andrewjefford.com/books

Degustarea pe care am sustinut-o impreuna cu Mihnea Vasilache (studii aprofundate in domeniu) a vizat vinurile romanesti despre care criticul de vin doreste sa scrie in Marea Britanie.

Am fost martorii unui parcurs alert, cu notari pe un palm dotat cu o aplicatie dedicata, comentarii elegante dar bine tintite. Am avut emotii pentru producatorii romani. In majoritate vinurle au fost OK si m-am bucurat sa vad cateva confirmari ale unor operatori, m-am intristat la unele ratari (si ce s-ar mai supara producatorii respectivi daca le spui lucrul asta!).

S-a nascut o intrebare – pe  care eu am adresat-o de nenumarate ori celor de la Cotnari – de ce nu este vizat segmentul superpremium cu o Grasa pe masura? N-am stiut ce sa raspund. Sau n-am vrut. Celor de la Cotnari le merge prea bine pentru a se ocupa de “nimicuri“ din astea…

Asta e…Asistam la inmormantarea definitiva a acestui brand – pana la urma – pentru categorii de consumatori de la mediu in sus. E o optiune tragica.

A fost remarcata Francusa (dar cine n-o remarca + pretul ei mic). Daca ar fi un lot mai atent lucrat si cu un euro mai mult/sticla credeti ca ar avea succes sau nu?! (Retorica, bineinteles).

Degustarea a trecut si peste vinurile Nachbil (cam inegale, dupa parerea mea) si peste cele de la Recas (surprinzator “tanarul” Shiraz precum si “succesul de casa” destinat exportului Frunza).

Placut Cabernetul din La Cetate. Chiar foarte.

Negrini – a marcat cu o Feteasca Regala, iar Stirbey-ul l-a facut pe Jefford sa se uite de mai multe ori la harta sa vada unde e Dragasani-ul.

Au fost si vinuri cu ghinion (busonate) si cu defecte sau, pur si simplu, nepregatite inca pentru un astfel de nivel de analiza (cele din Faraoanele, Vrancea).

O emotie deosebita a produs Busuioaca de Bohotin din Rezerve XX. Culoarea, finetea – atribute considerate definitorii pentru acest vin – au atras comentarii calde si cred ca la aceasta proba – Andrew Jefford a fost mai zambitor ca niciodata pe parcursul serii.

Seara, m-am simtit bine, impacat. M-am simtit si mai tanar. Ca acum vreo zece ani cand incercam sa atrag oameni pentru a “reconstitui imaginea vinului romanesc”.

Acum, desi nu am energia necesara pentru ”cauza”, desi chiar si acest demers vine la initiativa lui Mihnea, constat ca, macar din cand in cand, imi face placere sa port cuvantul locurilor in care am crescut: podgoriile romanesti.

Degustari de vin, Video//21-07-2008

Lasa un mesaj








© 2006-2008 Catalin Paduraru