Depasirea Complexelor

In cel mai bun caz, in urmatorii 20 de ani, Romania va atinge media europeana a nivelului de trai.Si asta pentru cei 16 milioane de oameni pe care-i va mai avea. Destul de descurajant si daca te gandesti doar la cine-ti va plati pensia. Politica pasilor marunti s-a dovedit ineficienta iar politicienii romani par a nu intelege ca trebuie sa-si asume rolul de a conduce tara in asa fel incat, noi- “populatia” - sa traim mai bine. Pur si simplu. O mixtura de recunostinta si mandrie poate chiar ne-ar recoagula in forma de popor….
Asadar, ce ar putea face Romania sa arda etape? Imitatiile penibile ale modelelor de succes ne transforma in epigoni lipsiti de consistenta. Ca e vorba de politici economice, de bucatarie sau de vinuri, imitatia ramane imitatie. Culmea e ca lumea vrea de la noi…….”romanesc” ! Putem gasi afirmatii de forta care sa ne ofere si un capital de simpatie international, care sa ne puna pe un drum usor de urmarit si cu tinte - chiar daca n-ar fi niciodata atinse - tot ar modifica dinamica fiecarui individ in parte si a tuturor laolalta.
De ce n-am revendica locul 1 in lume pentru tara cu cel mai bun turism balnear& SPA – din lume? Ne lipseste ceva in afara de vointa politica?
Nu putem face cele mai sigure autostrazi dar cum ar fi sa avem legumele cele mai “curate”din lume?
De ce sa nu ne propunem triplarea suprafetei de paduri in urmatorii 20 ani? Nici macar cei care jecmanesc astazi aceasta avutie nu cred ca s-ar impotrivi…..
Sigur, pare nerealist, mai ales daca ne uitam la ce ni intampla zi de zi. Cu toate acestea, sa ne imaginam ce “wow”prelung ar scoate Europa la auzul unei astfel de hotarari. O solidaritate de la nivel de organizatii ecologice pana la mari oameni de stiinta sau lideri de opinie ar sustine acest demers.
E atat de greu sa instituim ca la o suprafata de X hectare de pamant obligativitatea plantarii unui numar de copaci ? Sau ca orice suprafata agricola sa fie strajuita de arbori? Orice autorizatie de constructie sa fie conditionata de respectarea noului mod de gandire?
La nivel national credeti ca nu se gasesc resurse pentru sprijinirea unui astfel de proiect?
Ma opresc in a intra in detaliile de tip “cum” s-ar face pentru ca, mai intai, trebuie sa existe “ce”, “de ce”- ca intrebari la care sa incercam sa gasim raspunsuri. “Cum” – se contureaza apoi, de la sine. Exemplul cu padurea a fost luat la intamplare, lucrurile stau exact la fel cu majoritatea resurselor pe care le ave(a)m la indemana.
Ma gandesc ca pierdem printre degete atu-uri care ne-ar face viata mai usoara – cu ochii la ceea ce fac altii déjà, bine si mai de demult.
O inventariere a bunurilor care ne pot pune in avantaj, un program de idei mari si…la treaba. Fara scanceli, fara resemnari in fata “conspiratiei”mondiale (totdeauna impotriva noastra…)
E frumos ca am invatat sa purtam fracul european dar nu vad de ce n-am arata lumii si curatul nostru costum national. S-ar putea sa avem surpriza sa vedem cata lume il admira….
Sa nu ma acuze cineva de puseuri samanatoriste. Scriu aceste randuri din Ungaria. O tara care isi cauta surse de bunastare cu mai multa atentie decat noi. Nu stiu daca ungurii vor reusi (si nu este treaba mea). Stiu doar ca la Neptun –langa vila prezidentiala nu e dus pe plaja, iar la Gyula (majoritatea romanilor nici nu au auzit de aceasta asezare) 25 000 de locuitori traiesc de pe urma a 19 bazine termale (cu multe dusuri, evident), parcuri si restaurante cat pentru tot litoralul romanesc.
Cei mai multi turisti care isi cheltuiesc banii aici sunt romani. Continuam???

Lasa un mesaj
© 2006-2008 Catalin Paduraru