Show-ul decantarii

Din fericire, inventarul restaurantelor romanesti din zilele noastre cuprinde si decantorul. Mai mult, el este folosit si-si arata utilitatea.
De acum e momentul sa trecem la arta.
~~~~~~~~~~//~~~~~~~~~~~~

Ospatarii, chelnerii, sommelierii stiu cat de importanta dar si cat face in economia show-ului decantarea.
La fel de stiut este ca un decantor ieftin, cu peretele sticlei gros, face destule necazuri la turnare.
A fost nevoie de multa munca de cercetare, de experienta dar si de talent din partea creatorilor pentru ca o noua generatie de decantoare sa apara pe piata.
Atunci cand am vazut exponentele acestui nou val am ajuns (si pastrez afirmatia)ca, daca as fi angajat al unui restaurant mi-as cumpara pe propria-mi cheltuiala aceste minunatii, le-as pune in vestiar incuiate si seara…sa vezi spectacol si bani !
Randurile de mai jos sunt descrieri sumare ale acestor produse, pahare si decantoare.
Oricum, promit profesionistilor din breasla, organizarea unei sesiuni Riedel Tasting, prilej de upgrade a cunostiintelor si a dexteritatilor.

Intr-o perioada in care paharul era un pocal mic din sticla colorata, bogat decorat si greoi, un vizionar a creat un pahar care avea sa revolutioneze lumea vinului. Profesorul Claus Riedel a finalizat in 1973 primele lui opere de arta, o colectie de 10 pahare fine din cristal, cu cupe mari si perfect transparente. Pornind de la pasiunea sa pentru vin, stia ca menirea paharului este sa-l puna in valoare si a creat pahare in functie de caracteristicile fiecarui vin. A inteles ca savurarea si perceperea unui vin sunt influentate de forma paharului. Zeci, poate sute de forme au fost create pana la gasirea formei perfecte pentru evidentierea fiecarui vin. Astazi gama RIEDEL Sommeliers cuprinde peste 20 de forme menite sa puna in valoare Vinul si aceste piese sunt in sine opere de arta, fiecare pahar de cristal este executat manual, trecand prin mana a 25 de mesteri sticlari. Paharul Burgundy Grand Cru (design 1958) din seria Sommeliers este expus la Muzeul de Arta Moderna din New York castigandu-si renumele de opera de arta. Despre maiestria acestor creatii Time Magazine afirma “Familia Riedel nu si-a pus niciodata numele pe eticheta unui vin. Dar in ultimii 50 de ani, aceasta familie de maestri sticlari din Austria a facut mai mult pentru sporirea placerii iubitorilor de vin decat oricare dintre marile familii de producatori.”
Prima colectie de pahare din cristal create de masina a fost introdusa in 1986 – RIEDEL VINUM – urmarindu-se obtinerea unui raport avantajos intre calitatea RIEDEL si prêt. Colectia cuprinde 15 forme pentru vin si sampanie, completata mai tarziu cu forme pentru Martini, Cognac Hennessy, Spirits, Single Malt Whisky in gama RIEDEL BAR.
Decantorul “Amadeo” a aparut in colectia RIEDEL in 2006 cu ocazia aniversarii a 250 ani de experienta in arta ‘sculpturii in sticla’ a familiei RIEDEL. Designul elegant in forma de lira este un omagiu adus compozitorului Wolfgang Amadeus Mozart cu ocazia celebrarii a 250 ani de la nasterea acestuia in acelasi an. Deacantorul “Amadeo” este din cristal creat manual si suflat fara matrita, fiecare piesa fiind unica.
Colectia “Pasari” cuprinde decantoare inspirate din gratia si frumusetea pasarilor in zbor, realizate prin suflare libera a cristalului (fara matrita) si finisate manual, adevarate opere de arta din cristal. Designul decantoarelor “Swan”, “Flamingo” si “Paloma” este creatia lui Maximilian Riedel (a XI-cea Generatie) si a lui Georg Riedel (a X-cea Generatie) dupa o calatorie in Venetia pe insula Murano, celebra insula in arta sticlariei inca din sec al XIII-lea, inspiratii fiind de specatacolul oferit de zborul pasarilor.
Decantorul “Swan” este un adevarat “objet d’art” cu forme curbe elegante, fine, imprumutand din gratia lebedelor, isi inalta “gatul” lung (decantorul avand aprox 60 cm inaltime) pentru a servi cu usurinta scopului. Spectaculos ca obiect de arta, decantorul “Swan”este usor de folosit, vinul putand fi turnat prin deschizatura larga - “coada lebedei”- si, dupa decantare, utilizand confortabil ‘manerul’ cozii lebedei pentru a turna vin chiar si in paharele situate pa cealalta parte a mesei. RIEDEL “Swan” a castigat in 2009 premiul pentru design de produs Red Dot Award.
Pot parea intimidante la prima vedere decantoarele RIEDEL din acesta colectie, dar va putem asigura ca de la prima folosire a unei “Pasari”, veti ramane impresionat de gratia si usurinta cu care se poate servi vinul. Iar eleganta si finetea acestor ‘sculpturi’ din cristal vor pune in valoare vinul si vor complimenta masa impreuna cu oaspetii dumneavoastra.
Eve – noul decantor de la RIEDEL – curbele fine serpuitoare, stralucirea spectaculosa a cristalului suflat liber si finisat manual, un design indraznet si totusi inspirit din “origini”, creeaza atat un obiect decorativ elegant cat si un instrument perfect functional pentru aerarea si turmarea vinului in pahare. Designul inedit al decantorului Eve mareste aerarea vinului, pe masura acesta stabate peretii curbelor succesive. Turnarea vinului devine spectacol, curbele decantorului necesitand o miscare rotativa – Eve se va roti usor cu 360 grade pentru a permite curgerea vinului. De asemenea Eve “canta”, forma decantorului accentuind sunetul vinului in curgerea sa de-a lungul curbelor acestuia pana in pahar. Gatul lung si maiestos permite turnarea in pahar a vinul de la distanta. Designul lui Maximilian Riedel este un omagiu adus mamei sale, Eva Riedel. Fiecare decantor Eve este unic fiind executat manual si suflat fara matrita de maestri sticlari de la Riedel.
In incheiere nu-mi ramane decat sa reamintesc ca niciun performer – in niciun domeniu- n-ar fi ajuns la excelenta fara instrumente de calitate: o bicicleta pentru campionul Turului Frantei, o vioara pentru maestrii filarmonicelor, pana si o trusa de calitate pentru mecanici poate face diferenta.
In Romania, zona “performer Horeca” nu este foarte aglomerata.
Sa fie din cauza accesoriilor de slaba calitate de pana mai ieri?

Lasa un mesaj
© 2006-2008 Catalin Paduraru