Argumente… sanatoase

Cei din horeca sunt confidenti, sfatuitori si, de multe ori, cei in fata carora clientul isi manifesta „superioritatea”, „cunostiintele”, „informatia”. Lucrand intr-o institutie presupusa a completa industria entertaimentului, nu reactionam. Dar, oare, e bine?

Sigur ca nu te poti opune preconceptiilor unui client in mod nepoliticos. Cu toate acestea, tacerea, lipsa de reactie sau contra argumentatia vis-a -vis de sabloanele strambe din folclorul clientului de restautrant, este data, nu atat de politetea noastra, cat, din pacate, de lipsa de argument coerente.

Doresc sa aduc cateva „sustineri” ale asocierii de termeni vin si sanatate. Pana acum cativa ani considerata o nebunie, ideea ca vinul este un aliat al sanatatii noastre, s-a apropiat, in timpurile noastre, de valorile reale.

Iata cateva concluzii ale oamenilor de stiinta din diferite medii academice si de studiu medical. Majoritatea sunt desprinse din informarile acestor medii si republicate in Wine Spectator, de unde am facut o selectie a celor mai importante.

Consumul moderat de alcool te protejaza de atacul de cord

Potrivit unui studiu al Universitatii Columbia, persoanele care consuma seara cateva pahare de vin pot fi protejate impotriva unui atac de cord. Acest lucru este valabil atat pentru barbati, cat si pentru femei, de orice rasa.

„Rezultatele noastre arata un efect puternic de protectie a consumului moderat de alcool asupra riscului unui atac de cord in randul populatiei multietnice si imbatranite”, a declarat unul dintre autori in revista Stroke.

Consumul a circa doua pahare zilnic reduce riscul mediu de aparitie a unui atac ischemic, cu aproape 50%. Studiul condus de dr. Mitchell Elkind este in concordanta cu cercetarile anterioare privind bautul si atacul de cord, dar aduce dovezi noi.

Vinul si stilul de viata

Cei care consuma vin moderat au diete mai bune si fac mai multa miscare decat nonconsumatorii si cei care beau alte bauturi alcoolice. „Aceste comportamente s-ar putea traduce intr-o mai mica incidenta a atacului de cord sau fractura de sold“, au declarat autorii studiului publicat in revista Journal of Clinical Nutrition.

Consumatorii de vin mananca, de asemenea, mai putine grasimi si colesterol decat nonconsumatorii, fumeaza mai putin decat toate celelalte grupuri si fac miscare la fel de mult ca alte categorii de consumatori.

Vinul rosu este bogat in fibre

Cercetatorii spanioli au descoperit ca vinul rosu contine cantitati semnificative de fibre. Consumul de aproximativ doua pahare pe zi ofera pana la 7% din aportul de fibre recomandat zilnic in Spania, au raportat cercetatorii in American Journal of Enology and Viticulture. Aceasta valoare se ridica la 8,5% in SUA pe zi.

Ambele medii, atat spaniola, cat si cea americana sunt deficiente in fibra. Fara sa incurajam excesul, putem sa fim atenti si la urmatoarele titluri de studii: „Vinul alb - baza pentru un spray antibacterian“, „Vinul distruge bacteria care cauzeaza ulcerul peptic“, „Compusii vinului rosu pot ajuta in lupta contra cancerului de piele“, „Consumul moderat de Cabernet poate diminua riscul de Altzheimer”, “Si vinul alb ar putea imbunatati sanatatea plamanilor“…

Va asigur ca lista poate continua. Dincolo de beneficiile medicale, exista relaxarea, bunadispozitie, pe care vinul are capacitate de a le crea fara distorsiunile comportamentale date de alte bauturi.

Lasa un mesaj
© 2006-2008 Catalin Paduraru