Beneficiile vinului

Seria „argumentelor” cu care sustin consumul de vin, continua. Revistele de specialitate din lumea larga releva beneficiile unui consum civilizat de vin. Niciun secret, numai ca mediile de informare larga, inclusiv manualele, se abtin in a populariza acest tip de mesaj, de frica excesului.

Aceasta atitudine nu diminueaza consumul de alcool prost ci, din pacate, tine in umbra vinul bun, produs pe care am dori sa-l vedem din ce in ce mai des in compania clientilor nostri. Acesta este un discurs „pro” atunci cand rautaciosii sau, mai des, nestiutorii, sunt „contra”…

Vinul si Alzheimer

Consumul de alcool in cantitati mici sau moderate poate tine departe bolile degenerative, precum dementa si Alzheimer, persoanelor de peste 65 de ani, conform unei cercetari publicate in Journal of the American Medical Association. Cei care au consumat intre sapte si 14 pahare pe saptamana, au avut de asemenea, beneficii.

Rezultatele sunt in concordanta cu alte studii recente cu privire la alcool si dementa. Cercetarea condusa de catre Dr. Kenneth Mukumal, de la centrul medical Beth Israel din Boston, a examinat 373 de varstnici care sufereau de dementa si 373 care nu aveau aceasta boala. Ei au fost „extrasi” de la un studiu mai mare privind sanatatea cardiovasculara, ce a avut loc in perioada 1989-2000, si au fost supusi unor controale anuale.

Consumatorii au fost clasificati drept bautori ocazionali (1-6 pahare pe saptamana), moderati (7-14) si inraiti (peste 15). Un pahar de bautura a fost definit ca 0.35 l bere, 0.18 l vin sau un shot de lichior. Dupa ajustarea altor factori privind stilul de viata, pentru consumatorii ocazionali exista un risc cu 54% mai mic de a avea dementa decat nonconsumatorii, iar cei moderati cu 31% mai mic.

Cu toate acestea, consumatorii inraiti, sunt expusi cu 22% mai mult de a manifesta simptome ale dementei, decat nonconsumatorii.

Vinul rosu si longevitatea

O echipa de cercetatori din cadrul Universitatii Harvard a descoperit ca resveratrolul, un polifenol existent in vinul rosu, ar putea prelungi durata de viata a celulelor de drojdie cu pana la 70%. Desi nu s-au facut inca teste pe oameni, David Sinclair, coautorul studiului, considera ca resveratrolul ar putea mari si durata de viata a organismelor complexe.

Dupa ce s-a administrat unei culturi de drojdie, s-a observat o stimulare a activitatii enzimei Sir2, considerata responsabila de prelungirea duratei de viata. Stimularea activitatii ei a ajutat celulele de drojdie sa se stabilizeze si a prevenit distrugerea ADN-ului. In cazul culturilor de drojdie carora le-au fost administrat resveratrol, s-a observat o prelungire cu 70% a duratei de viata, spre deosebire de cele carora nu   le-au fost administrate.

Consumatorii de vin si-ar putea mentine greutatea

Conform unui studiu publicat in „BMC Public Health“, persoanele care consuma vin in cantitati moderate sunt mai putin expuse riscului de a deveni supraponderale sau obeze. Consumatorii de vin, spre deosebire de cei de bere, au obiceiuri alimentare mai sanatoase.

In urma unui studiu recent efectuat de danezi, in timpul caruia au fost cercetate bonurile de la casa a 3,5 mil.de cumparatori dintr-un supermarket, alesi aleatoriu, s-a constatat ca cei care au cumparat vin, au ales si masline, fructe proaspete, legume si produse cu continut sarac in grasimi. Toate aceste produse fac parte din dieta mediteraneeana, care ar putea reduce riscul de imbolnavire si creste durata de viata.

Lasa un mesaj








© 2006-2008 Catalin Paduraru