Chateaux… de nisa

Ei bine, recunosc, e greu! E greu sa nimeresti dintr-odata vinuri bune, preturi mici, conditii comerciale avantajoase. Si totusi, se poate! Cu multa atentie, criza poate fi depasita mai usor.

Dezavantajul Romaniei sau, mai exact, dezavantajul celor care detin sau administreaza restaurante in Romania, este oferta subtire. De orice. De la mobilier, la fete de masa, de la legume pana la echipamente profesionale. Cand te uiti „din avion” pare ca exista o abundenta de produse care sa satisfaca cele mai ambitioase planuri. In detaliu se observa ca, de fapt, ori gasim lucruri de foarte proasta calitate, ori extrem, extrem de scumpe.

Fara nicio abatere, exact asa stau lucrurile si in oferta de vin. Din pacate, daca preocuparea carciumarilor adevarati de afara este cum sa gaseasca vinuri bune, chiar vinuri mari in afara ariei de supertop pret, la noi preocuparea devine cum sa faci ca vinurile din portofoliu „sa para” cat mai atractive. Acest joc al „imaginii” care ne distruge incet dar sigur societatea.  Asta este perisajul. Astazi. Il putem schimba? In parte, va asigur, da.

Pe langa titlurile obligatorii, sa le spunem (iar aici fiecare se subordoneaza crezului sau), am sustinut, intodeauna, gasirea unor titluri noi, cu valoare buna. Acest tip de vin poate avea, daca te pricepi, calitati excelente la un pret care nu include si notorietatea. Pentru ca, vreau nu vreau, intru in contact si cu astfel de vinuri, am sa va fac cunostinta cu ele.

Desi a trecut vara, permite-ti-mi sa pun reflectorul pe un vin drag mie: Rose D’Anjou Florent de Brie 2008. Anul acesta are un rest de zahar putin cam mare pentru domnii pretentiosi, dar va fi agreat, cu siguranta, de catre doamnele si domnisoarele care se apropie timid de lumea vinului. Culoarea este oranj pal. Foaie de ceapa - cum ii spunem noi, cu un nas subtil, floral. Note de peltea sau dulceturi din fructe albe. Excelent pentru orice anotimp.

O premiera pentru foarte multi dintre noi: Cabernet Franc - monocepage. Vinificatorul a decis sa valorifice personalitatea acestui soi fara sa-l mai sprijine de consacrata formula, cupajul cu Cabernet Sauvignon sau cu Merlot. Cu amprenta puternica Anjou, vinul este baubil dar serios in acelasi timp, elegant si aflat la punctul optim pentru consum. Cele 13 grade alcool ii dau tinuta si il recomanda alaturi de gratare suculente.

Chateau Peyredoule 2007 - Premieres Cotes de Blaye. Practic un „Bordeaux“ in toata puterea cuvantului, acest AOC - Cotesc de Blaye - fiind o subregiune din Bordeaux, in care viticultorii au vrut sa se semneze mai bine, e drept fiind si foarte buni pastratori ai caracterului de terroir. Cupajul este clasic - Merlot si Cabernet Franc, oenologii optand pentru un procentaj de 95% Merlot. Acest lucru face ca vinul sa poarte specificitatea soiului dublata de note de fructe de padure. Taninurile sunt rotunjite, vinul intrand in curand in al treilea an de viata. Poate fi recomandat cu caldura ca vin de tinuta la orice meniu de seara.

Tin sa supun atentiei si un vin din 2004, Chateau Tanais, pentru ca provine dintr-un AOC foarte valoros, cu preturi, in general, mari: Haut Medoc. Dupa cum se stie, regiunea este impartita in sase regiuni, iar majoritatea vinurilor Cru Classés vin din Margaux, Saint Julien, Pauillac si Saint Estephe (cu Chateaux-uri Latour, Cos D’Estournel etc.), lor adaugandu-se si vinuri mai putin cunoscute (inca) din Listrac si Moulis. Vinul nostru este amplu, puternic, sustinut de arome de fructe bine coapte, chiar usor picant, iar postgustul este unul care poate rivaliza cu al unor vinuri mult mai bine cotate ca pret.

Lasa un mesaj








© 2006-2008 Catalin Paduraru