Restauratorii dar si entuziastii bucuresteni aveau nevoie de un targ adevarat, cu vinuri valoroase pentru gusturi rafinate. GoodWine, un targ in care s-a gasit… vin bun, din belsug.
Pentru ca tot a fost primul targ de calibru al anului, specializat pe vinuri, de ce sa nu se lanseze si cele mai noi titluri ale caselor cu traditie? Dar, inainte de a prezenta „nominalizatii“, cateva comentarii. O spun cu toata raspunderea: targul a fost un premiu pentru cei din industrie, pentru iubitorii vinului, pentru presa de specialitate, o promisiune pentru noile standarde romanesti. Public mult, bun. Foarte multi horecari de top, agentii de promovare din alte tari, oameni politici activi, oameni politici care devin… viticultori samd.
Absentele unor producatori, intristeaza. Intristeaza mai ales prin faptul ca ei sunt primii care pierd. Din pacate, unii dintre romani aleg sa nu invete din istorie. Din greselile altora. Suficienta, emfaza, preaplinul, „stapanirea situatiei” - a dus la groapa entitati economice cu cifre de afaceri mai mari decat a intregului sector viniviticol. Dar, dupa cum spuneam, exista producatori care, daca au atins o cifra de vanzari de cateva milioane de euro - gata! Sunt stapanii… inelelor.
Sunt in bransa de aproximativ 18 ani si am vazut multe. Pot spune, cu certitudine, ca piata se cerne, inca. Sa nu va mire daca nume mari din industria vinului - vor gafai, in curand, macar sa prinda un ultim locusor inghesuit in trenul de navetisti - massmarket. Si asta, cu noroc!
Pe de alta parte, umorile de care nu mai scapam: privitul chioras la concurenta, intriga, defaimarea. Tot ceea ce e al altuia, e prost. Cand vom intelege ca mai multe targuri bune inseamna mai bine pentru vinari si consumatori, cand vom intelege ca pe o strada plina cu restaurante bune, fiecaruia, in parte, ii va merge bine, cand vom intelege ca 10 reviste de vin inseamna un public educat de „n” ori mai numeros, atunci Romania o va duce mai bine. Pana atunci, multa incrancenare si buzunare goale.
Sa uitam, totusi, ce nu face bine si sa ne concentram pe cele cateva vinuri noi, frumoase, care ar putea aduce profit in restaurantele dvs. tot la “informatie pe scurt”, va semnalez aparitia unor rose-uri. Un 2009 de la Halewood, Chateau Domenii 2009 si 2008 DAVINO, vinuri peste medie, care fac cinste oenologiei romanesti, ce pot sta pe masa oricarui restaurant din lume. Cu mult curaj, pazit pana acum si de zeita Fortuna, Rotenberg lanseaza un rose 2009 aproape carnos, avand de fapt o structura de rosu puternica. Vin recomandat gastronomiei, mai putin serilor de „cursa lunga”, un vin care nu poate sa lipseasca in restaurantele cu o colectie de vinuri romanesti premium.
Pe langa Tamaioasa Romaneasca Starmina 2009 - varianta sec - demisec (foarte interesanta, cu public tinta - turistii straini) cei de la Vinarte, lanseaza si un Rose 2009 (Castel Starmina) si un Negru de Dragasani. Un nou venit - Basilescu. Aceasta crama ataca direct segmentul high, avand propuneri excelente pentru restaurant, intr-un raport calitate - pret dintre cele mai bune. De aici, pe mine m-a impresionat Riesling-,ul, vin pe care il consider, pentru acest soi, unul dintre cele mai bine semnate, as indrazni sa spun chiar, un vin memorabil.
Asteptam pe cei de la Basilescu cu mai multe vinuri rosii in gama premium: unu , pentru ca e nevoie sa se mai echilibreze piata de vinuri rosii „high”, doi, pentru ca Dealu Mare - este un leagan al acestor vinuri, iar winemarker-i priceputi trebuie sa urce standardul pana la cote de comparatie cu cele mai bune apelatiuni din Franta sau Italia.
Folositi-va de aceste noi titluri dedicate horeca si oferiti clientilor dvs. noi argumente, ca viata poate fi si foarte frumoasa! Si cu gust!