Povestea vinului

Stiu ca „timpul” pare cel mai mare adversar al zilelor noastre. Sau, dintr-o perspectiva mai corecta, lipsa lui.

Intre oboseala, munca si somn, cartea isi mai gaseste cu greu locul in viata noastra. Merita sa ne intrebam insa, daca nu cumva, o carte folositoare ne poate face sa muncim mai putin si sa fim mai bine platiti, asta insemnand, fireste, oboseala mai putina si somn mai usor… „Povestea vinului” este, cu siguranta, o astfel de carte pentru profesionistii din restaurante! Hugh Johnson, unul dintre cei mai mari autori din Lumea Vinurilor. Atlasul mondial al Vinurilor, Ghiduri de vin (publicate anual), Arta stiintei vinurilor si, nu in ultimul rand, Povestea Vinului, sunt titluri care au indreptat generatii intregi catre vinurile cu adevarat bune, oferindu-le argumente intr-un mod sistematizat si enciclopedic.

Pentru cineva care lucreaza cu vinul, de ce ar putea fi un ajutor parcurgerea acestei lucrari? In primul rand, o vedere larga si in sens istoric, dar si in sens geografic va permite lectorului sa-si ierarhizeze in mod pertinent valorile, in cunostinta de cauza si nu “dupa ureche”. Astfel, orice discutie cu clientul va fi una elevata, consistenta si nepartinitoare. Acest gen de abordare aduce respect si incredere din partea celui consiliat. Poate cele mai interesante aspecte abordate in Povestea Vinului, sunt cele legate de proprietatile vinului, altele decat cele alimentare. Capitole intitulate sugestiv extrag esenta personalitatii vinului, punandu-l in lumina potrivita. Vinul si sufletul, vinul si cultura.

„In acest sens, e corect sa spunem ca vinul a contribuit la progresul civilizatiei. El a facilitat contactele intre culturi indepartate, constituind un motiv si un scop pentru comert si oferind strainilor prilejul sa se intalneasca euforici si cu mintile deschise”. Si referintele istorice din aceasta carte ajuta la intelegerea profunda a acestei materii, intelegere pe care daca o transferam cu grija clientului horeca, punctam deja o victorie catre telul final, o piata matura, educata, cu un consum echilibrat si constient. Pana si demontarea mitului cum ca arabii nu au fost prieteni cu vinul niciodata este facuta bine documentat, iar unele observatii ne pot arata ca interzicerea vinului in cultura musulmana a fost, cumva, de ordin administrativ. „Medicii arabi au fost bulversati de interzicerea principalului lor medicament”. Marele Avicena care a condus spitalul din Bagdad cu o generatie inainte de nasterea lui Omar Khayyam scria: „Cand ma confruntam cu o problema care ma depasea, ma duceam la moschee si ma rugam, invocandu-l pe Creatorul tuturor lucrurilor pana cand ma lumina, iar ceea ce paruse complicat devenea simplu. Intotdeauna, la caderea serii, ma intorceam acasa, aprindeam lampa si ma apucam sa citesc si sa scriu. Daca ma dobora somnul sau ma simteam slabit, beam un pahar de vin si puterile imi reveneau”.

Poate partea cea mai dinamica, cu aplicatiile cele mai vizibile in viata profesionala a celui din horeca, se afla in capitolele cu racord la zilele secolelor XIX si XX. „Acum, cand viile din Lumea Noua - Australia si California, Noua Zeelanda, Africa de Sud, Chile si Argentina - produc vinuri comparabile cu cele mai fine vinuri ale Frantei, am putea fi tentati sa credem ca potentialul lor nu a fost niciodata pus la indoiala”.
„Mesajul final al acestei carti vizeaza vitalitatea lumii vinului. El n-a mai avut nicicand atat de multi admiratori sau critici ca la inceputul secolului al XXI-lea. De la o bautura cotidiana a catorva natiuni mediteraneene si o extravaganta in restul lumii, el a devenit obiect al interesului mondial, al competitiilor si comparatiilor, o industrie comparabila uneori cu moda, cu diferenta ca, in ciuda stilului si stralucirii imaginii de pe piata, radacinile sale sunt bine infipte in pamant”.
Mesajul meu este ca a sosit timpul pentru noua generatie de profesionisti in restauratie. Criza va genera multe schimbari si lucrurile nu vor mai fi cum au fost. E nevoie de o abordare diferita, superioara, as indrazni sa spun, iar acest tip de abordare se poate sprijini numai pe informatia corecta, bine asimilata. Informatie care nu se regaseste la TV si nici in ziarele colorate. Incercati sa cititi carti cu scrisul mic…

Lasa un mesaj








© 2006-2008 Catalin Paduraru