Din nou, la carte?

Da. Pana si aceasta criza ne arata ca trebuie sa iesim din sabloane, mai pe romaneste, din amorteala. Pentru asta iti trebuie „savoir faire”. „Ai carte, ai parte” - poate sa se dovedeasca un dicton mai valabil ca niciodata.

De ce nu vorbesc de rose-urile pentru vara, de ce nu semnalez noile vinuri ale recoltei 2010 de la antipozi? Pentru ca am inceput sa cred ca schimbarile lente din horeca, in ceea ce priveste vinurile, sunt datorate nu respingerii informatiei ci, pur si simplu nestiintei.

Literatura de specialitate - destul de saraca, cursurile despre vinuri - putine si, adeseori, „subtiri”, concursuri, festivaluri de vin - la limita supravietuirii - iata motivele pentru care vinul este dezavantajat in toate restaurantele noastre. Poti gasi amenajari de 5 stele intr-un restaurant si vinurile sa fie de supermarket (si nici de acolo cele mai bune), menu-uri cu feluri de mancare sofisticate (si gustoase) cu nume greu de pronuntat, iar paharele sa fie ca pentru rasaduri… Nu este asa?!

Cand vine vorba despre argumentarea catre client a alegerii unui vin - discursul este mediocru, asta ca sa fiu generos. Si pentru ca specialistii or fi putini, o fi greu de gasit, nu stiu, vin macar cu o veste buna! Au aparut trei carti scrise in limba romana care pot accelera schimbarea in bine a ofertei de vinuri din horeca.

Vinurile Lumii (Wine of the World) este o enciclopedie atractiva care cuprinde istoria vinului, soiurile de struguri, tarile producatoare de pe mapamond, vinurile de top etc. Este foarte interesant sa parcurgi in cele peste 600 de pagini, secvente culturale si istorice, dar si vinurile de astazi, cele cu care lucram (sau am putea lucra) zi de zi. Exista o prezentare larga a fiecarei tari, dupa care sunt mentionate soiurile principale si, ulterior, fiecare zona viticola - in parte - este tratata amanuntit, pana la cei mai mici producatori. Poti descoperi recoltele bune, dar poti afla, in acelasi timp si pozitionarea produsului/producatorului in tara de origine, ceea ce, te poate scuti, ca profesionist, de gafe.

Romania are un capitol separat, capitol X care - din calitatea mea de consultant de specialitate, m-am straduit sa fie cat mai clar, cat mai actual si mai cuprinzator posibil. Pe de alta parte, trebuie stiut, ca vizitele scriitorilor de vin din strainatate sunt destul de rare pentru ca sunt sustinute numai prin efort privat. Statul, ca de obicei, lipseste de la intalnire. Oricum, puteti verifica daca lista dumneavoastra de vinuri cuprinde si titluri de aici. Cartea mai face un bine. Va schimba si comportamentul celor care o citesc de placere. Clientii nostri. Asa ca, fiti din ce in ce mai atenti la selectii!

Urmatoarea lucrare, Mancaruri de alta data, vinuri vechi si bauturi romanesti, sub semnatura lui Dan Silviu Boerescu (cu insertii vinicole, subsemnatul) si d-na Florica Bud - aduce o colectie impresionanta de retete vechi romanesti care s-ar putea transforma in tot atatea atractii din oferta restaurantelor de pe meleagurile noastre. Retetele sunt culese, cu rabdare, din bibliografia veche de specialitate, dar si din lucrari literare sau care au putut fi obtinute de la entuziasti ai domeniului. O bijuterie.

Ultima lucrare, de Michael Montignac - Vinul un aliment esential pentru sanatatea ta, serveste foarte bine, cu argumente rationale, solide, bazate pe experienta, dar si pe rezultate stiintifice, celor care se confrunta cu preconceptiile de tip „nu beau vin pentru ca imi face rau/ingrasa/imi creste tensiunea” s.a.m.d. Adica, ceea ce spuneam la inceput, putem face discursul nostru in fata clientului, mai elevat, cu raportari la surse autorizate.

Va lansez invitatia de a va familiariza pentru inceput cu aceste carti pe www.catalinpaduraru.ro, www.evinoteca.ro. Totusi, lectura adanca, studiul, este singurul care poate sa va aduca „up-grade”-ul profesional.
Lectura placuta!

Lasa un mesaj








© 2006-2008 Catalin Paduraru