Cum se schimba lucrurile…

Acum 20 de ani, noi romanii spuneam ca nu vom bea apa plata niciodata, acum 10 sustineam ca berea la 400 ml e o „fita”, acum cinci ani nimeni nu credea in vinul de import, iar acum, inca se mai crede ca vinul la pahar poate fi doar slab…

Am avut incapatanarea de a sustine ca suntem oameni normali, asadar mimetici si ca, toate cele de mai sus se vor intampla. La timpul lor. Acum, dupa ce a mai trecut „entuziasmul” etalarii cu orice chip a statutului financiar sau a excedentului material, intr-o lume care se normalizeaza, sampania se bea cand e momentul ei si, iata apare mai democraticul prosecco. Mult mai potrivit pentru intalniri de business, perfect pentru un pahar la pranz sau ca aperitiv la cina, poate fi recomandat fara niciun risc pe intreg parcursul zilei. Dar ce este Prosecco?

Pentru ca exista confuzii chiar in randul profesionistilor, aduc cateva explicatii. In primul rand Prosecco e o denumire de origine controlata din Italia. In al doilea rand e un strugure care si-a pierdut denumirea initiala (Cilera). Nu in ultimul rand, acest stil de vinuri spumante, a capatat denumirea generica de Prosecco, chiar daca legea nu permite folosirea termenului, decat in arealul bine delimitat al regiunii Veneto.

Fermentarile se fac in vase mari, scazandu-se costurile de productie pe care le are sampania, „competitorul” cu blazon. 150 de milioane de butelii sunt produse anual si toate isi gasesc locul intr-un consum relaxa(n)t pe intreg mapamondul. Ca variante enologice - se mai pot gasi in componenta acestui vin si Pinot Bianco sau Pinot Grigio.
In Romania, cativa importatori mai curajosi au adus titluri Prosecco, unele dintre acestea fiind chiar exponente reale ale conceptului. Altele, nu. Tot asociat acestei denumiri este si vinul din Cartizze - zona si struguri, din nou. Din cele pe care am avut ocazia sa le degust, am retinut cateva nume pe care vi le prezint alaturi de alte cateva spumante usoare, potrivite pentru zilele calduroase de vara.

Prosecco Adria Vetriano
Un prosecco proaspat, racoritor, foarte bine facut si la un pret mai mult decat rezonabil. De culoarea paiului, cu bule mici si fine, vinul incanta prin aromele discrete de mere, pepene galben si flori de primavara, aciditatea placuta si sfarsitul sec. E un minunat aperitiv, dar are suficient caracter pentru a fi servit cu paste, peste alb, scoici sau pui. Se preteaza foarte bine la cocktailuri. Extraordinar pentru nunti si petreceri cu prieteni buni!

Araldica Brachetto D’Acqui
Brachetto este considerat o specialitate din Piemont, delicat, usor spumant, fructat, cu arome de capsuni. Il puteti savura pe cont propriu sau dupa o masa cu fructe sau deserturi de ciocolata.

Araldica Alasia Moscato D’Asti

Acest vin prezinta arome de struguri proaspeti si note de citrice. Un vin curat, cu aciditate racoritoare pentru a echilibra dulceata. Perfect cu budinca, salata de fructe sau pe cont propriu.

Prosecco Mirabello Pinot Grigio Rose
Dupa o selectie si vinificatie riguroasa, Mirabello produce o gama de caracter iar vinurile care provin in principal din soiuri de struguri locale, au un bun raport calitate-pret. Un prosecco rose, proaspat, cu arome delicate de fructe de padure rosii. Sclipitor, ferm si viu, cu o buna intensitate de fructe.

Lasa un mesaj








© 2006-2008 Catalin Paduraru