VINURILE VIENEZE

Intre multele sabloane cu care ne-am obisnuit si categorisim tot ceea ce ne inconjoara, cel putin o serie, sunt – pe langa strambaciunea lor – nefolositoare.
Nefolositoare pentru ca ne indeparteaza a priori de valori pe care nu mai putem sa le (re)cunoastem.
Sabloanele acestea exista nu numai in Romania ci, peste tot in lume, variatia tinand doar de gradul de cultura. Adica, cu cat oamenii sunt mai informati, cu atat judecata despre un anumit lucru este mai dreapta.
Probabil ca de la acest adevar au plecat austriecii acum multi ani cand au decis sa comunice intens pe faptul ca ei au vin. Vin bun. Vin foarte bun.
Acum multi ani de zile, intorcandu-ma de la unul dintre cele mai mari targuri din lume, am povestit prietenilor despre standul imens al Austriei.
Nu mica le-a fost mirarea sa auda ca Austria isi reclama un loc in topul puterilor vinicole si nici serioasa confirmarea mea, ca vor si izbuti.
Pentru ca, prin efort, persuasiune, talent dar si printr-un program de termen lung, Austria a ajuns sa aiba vinuri de top la nivel mondial.
An de an la Prowein, de pilda, sectorul austriac este din ce in ce mai generos si mai animat.
Turismul austriac este potentat de vinul produs in aceasta tara, dar si reciproca e valabila. Practic, o relatie sinergica, benefica.
Asa au ajuns soiuri cu circulatie relativ redusa sa fie notorii: Gruner Veltliner, Neuburger, Blanfrankisch, Zweigelt, etc.
Zonelor de productie precum Niederostereich, Burgenland, Steiermark, li s-a adaugat Viena – cu o admirabila eleganta pozitionare.
Nu este un secret ca, din ce in ce mai multi romani viziteaza Austria.
Daca in urma cu cativa ani, Austria era mai mult o tara de tranzit, acum ea a devenit destinatie in sine.
Dovada ca pana si in autobuzele pentru turul Vienei, gasesti in menu-ul castilor pentru traducere, in sfarsit, limba romana!
Conationalii nostri merg la schi, fac shopping, sunt spectatori ai concertelor, fac afaceri in spatiul austriac. Este normal ca ei sa se intalneasca cu vinul autohton si, mai ales, sa depaseasca anumite rezerve.
Pentru a va da seama ca vinul e un subiect serios si bine tratat in Austria, trebuie sa stiti ca “falstaff Wein guide 2010” are 832 de pagini si o sustinere institutionala si de avertizare, demna de invidiat.
Voi reveni cu selectii din acest ghid si, cu putin noroc, vom organiza o degustare cu vinuri vieneze.
Pana atunci, retineti Weingutt Weninger, Zahel, Cobenze sau Christ, varfuri ale oenoculturii din Viena.

Uncategorized//24-08-2010

Lasa un mesaj








© 2006-2008 Catalin Paduraru