Ospatarii, chelnerii, somelierii si concursurile de vin

Concursul Mondial du Vin Bruxelles este o forta. Caracterul itinerant, miile de probe si  sutele de jurati din intreaga lume confera vinurilor o vizibilitate greu de egalat.

Motivul pentru care scriu aceste randuri nu este neaparat acela de a reevidentia puterea unui concurs care a implinit (doar) 10 ani de existenta si care a acaparat atentia publicului poate mai mult decat orice alt concurs. Adresandu-ma personalului din horeca - prin aceasta pagina - realizez ca descrierile tehnice sau chiar de concept nu pot trece pragul anecdoticului, cel mult. Ma opresc la ceea ce poate fi sursa de inspiratie pentru profesionistii din restauratie. La Luxemburg, unde s-a desfasurat ultima editie a concursului (in luna mai 2011, n.a.), scoala de profil din acest stat minuscul a fost prezenta cu cateva zeci de elevi din diferiti ani de studiu. Cum ar veni, elevii scolii din Viilor, acolo unde s-au pregatit generatii de ospatari si, mai nou, somelieri, sa aiba sansa de a participa la cel mai mare concurs din lume!

In primul rand, a fost un test al fiecarui student in parte de a trece barierele de emotie. Cele 8 ore state in picioare - un test al rezistentei intr-un „camp” real. Controlul tinutei, exercitiul paradei, al turnarii sub privirile a 300 de specialisti din intreaga lume… Avantajele pentru somelierii aspiranti sunt, pe de alta parte, evidente. Sansa de a practica un exercitiu complet, obisnuirea cu rigoarea unui concurs, contactul direct cu cei mai buni degustatori din lume de la care, cu coada ochiului, se poate „fura” putina meserie; nu in ultimul rand, expunerea „sub reflectoare” devine un prag al maturizarii profesionale.

Am remarcat - cu admiratie - ca lipsa oricarui accident, cursivitatea si predictibilitatea tuturor etapelor de servire era si rodul unor repetitii, ale unei coregrafii daca vreti, „ca la teatru”. Rezultatul: aplauzele unui corp de experti din 50 de tari. Aplauze pentru care (iarasi o nota in plus!) elevii erau pregatiti si pentru care aveau o sincronizare dinainte stiuta.

Un astfel de eveniment seteaza in constiinta viitorului profesionist valori clare ale vinului si ale modului in care tebuie sa te raportezi la el. Nu am vazut umbra de nemultumire, ba, dimpotriva, mandria afisata lasa sa se inteleaga ca a fi in serviciul industriei ospitalitatii poate fi o tresa nobila si nu un supliciu. Spun acest lucru pentru a incerca sa justific intr-un fel „tristetea” multor ospatari din Romania. Atat deocamdata. Am „furat” din spatiul dedicat unor explicatii mai folositoare activitatii zilnice dar, cred ca si puterea de a intelege cotele la care trebuie sa ducem aceste meserii este importanta.

Va mai amintiti?

Tonelier - cel care face butoaie
Ebonita - nu e vorba de material, ci de o aroma dezagreabila pentru un vin, intre cauciuc si plastic
Crema de tartru - bitartrat de potasiu, cristale depuse la baza sticlei de vin. Nu are gust.
Mercaptan - defect sesizabil prin miros (ou stricat), hidrogen sulfurat
Pepene galben - arome de fructe prezente in vinuri albe seci si dulci
Medicament - defect, aroma dezagreabila amintind de fenoli si iod
Degorjare - eliminarea depozitului format la a doua fermentare in sticla a vinurilor spumante
Sabrare - deschiderea unui spumant/champagne cu ajutorul unei sabii cu care se reteaza, practic, gatul sticlei
Rustic - califica un vin bine facut, dar caruia ii lipseste subtilitatea si eleganta
Filoxera - parazitul care a devastat viile europene incepand cu anii 1860. Acest moment a marcat altoirea cu vita americana.
Milesime - anul de nastere al unui vin. In þari cu traditie, anul de productie este inca un reper de ierarhizare
Gazeificare - impregnarea cu gaz carbonic a unui vin pentru a deveni efervescent. A nu se confunda cu vinurile spumante, unde gazul este rezultatul fermentarii
Gentil - un vin amabil, lejer
Floral - aroma care aminteste de mirosul florilor, foarte prezenta la vinurile tinere Flute - pahar alungit, destinat vinurilor spumante si efervescente
Smochina - aroma de fruct (uscat), prezenta in multe vinuri rosii sau albe dulci
Descompus - vin in declin, care si-a pierdut omogenitatea
Defect - anomalie prezenta la un vin, detectabila la examinarea vizuala, olfactiva sau gustativa.

Lasa un mesaj








© 2006-2008 Catalin Paduraru