Cine sunt castigatorii aurului la Concursul International de Vinuri Bucuresti 2011?

Cel mai important concurs de vinuri din Romania, unul dintre cele 20 din lume desfasurate sub egida O.I.V. (Organizatia Internationala a Viei si Vinului) si-a desemnat invingatorii. Cine sunt acestia?

In primul rand, trebuie sa intelegem ca un concurs nu fixeaza ierarhii definitive. Daca ar fi asa, nu s-ar organiza concursuri in fiecare an. Pe de alta parte, nu ne putem astepta ca rezultatele tuturor intrecerilor sa fie identice, chiar daca sunt judecate aceleasi vinuri. Poate ca vinul nu este in aceeasi forma, el evoluand sau involuand ca orice organism viu ori, la fel de probabil, „mix-ul” de judecatori sa coteze diferit vinul de la un concurs la altul. Apoi, de retinut, concursurile pun intr-o lumina foarte buna chalangerii, nou intrati pe piata. Acesti producatori noi sau aceste vinuri noi profita din plin de certificare in concursuri, cladindu-si incetul cu incetul numele, la fel cum au facut odinioara si „clasicii“. Acestia din urma, cu etichetele consacrate deja, nu mai participa in competitii, iar daca o fac sunt prezenti cu produse care au nevoie, la randul lor, de „palmares“.

Daca cei „tineri“ nu iau la un concurs vreun premiu, nu e o tragedie; la „granzi“, orice insucces raportat si la nivelul ridicat de asteptare, poate deveni un subiect de polemici destul de zgomotoase. Sigur este un lucru: pentru cei care lucreaza in horeca, pentru cei care au vinul ingredient principal al business-ului lor, rezultatele unui concurs de talie, asa cum este si IWCB (International Wine Contest Bucharest), sunt instrumente care pot aduce profit si brand awarness, in acelasi timp. Nu poate fi suficient sa inveti „pe de rost“ topul vinurilor mari. Evident, ele sunt trese ale unui costum de gala pentru restaurantele high-end. Cateodata, pretul nici nu mai conteaza.

Pentru clientii care isi dramuiesc totusi banii, sarcina somelierului, a celui care se ocupa de vinuri in restaurant, este sa le gaseasca vinuri foarte bune la preturi corecte. Ori asta se intampla daca gasim vinuri inainte ca pretul sa fie foarte mult influentat si de componenta emotionala. Recomand, de aceea, atentie sporita vinurilor care participa in concursuri. Chiar daca nu iau premiile cele mari, trecerea unui anumit prag de punctaj, garanteaza aproape incadrarea intr-un pluton de elita. Cand mai multi degustatori din lume noteaza un vin, este de asteptat ca procentul de eroare sa fie mai mic decat daca am face doar noi insine judecata. Nu este exclusa si exceptia. Statistic vorbind insa, sansele degustatorului solitar sunt mai mici…

O precizare: in randurile de mai jos vom  „trece in revista“ cativa dintre castigatorii IWCB 2011. In afara celor enumerati, exista castigatorii medaliilor de argint, asupra carora ne vom apleca in numarul viitor, dar si o categorie foarte importanta, care nu capata vizibilitate pentru publicul larg, dar care este foarte interesanta pentru profesionisti: categoria nepremiata, dar cu punctaj 79-82. Dupa cum stiti, intr-un concurs international, regula este ca doar 30% din participanti sa fie premiati. Asta face ca, odata stabilite punctajele, sa se aplice aceasta limitare. De aceea un vin cu 82,6 puncte poate lua premiu si unul de 82 puncte, nu. Credeti ca diferenta dintre ele este foarte mare? Bineinteles ca sunt vinuri foarte apropiate si exista posibilitatea ca vinul clasat mai slab sa aiba o evolutie mai buna in timp, sa fie mai aproape de gustul pietei s.a.m.d. Cu alte cuvinte, un selectioner atent poate depista in aceasta lista a celor care nu au obtinut medalii vinuri foarte valoroase, adevarate comori.

Tot aici se regasesc, invariabil, vinuri care au luat premii mai mari la alte concursuri sau care vor lua premii la alte competitii. Si mai e ceva: desi degustatorii sunt antrenati, desi in viata de zi cu zi consuma foarte putin vin dulce, in concurs apare o anumita admiratie, fascinatie, pentru vinurile dulci si aromate. S-a intamplat acest lucru si la Bucuresti, s-a intamplat si peste hotare, inclusiv la Luxembourg, la Mondial du Vin. Lista vinurilor seci este cumva impinsa catre baza clasamentului de premiantele dulci. Nu minimalizez calitatea lor (unele dintre ele sunt, intr-adevar, vinuri de o mare finete), dar incerc sa explic un fapt si sa ofer totodata mici trucuri de selectie pentru dumneavoastra.

Sa revenim la detinatorii medaliilor de aur. Dupa cum era de asteptat, importatorii au avut de castigat. Selectia diversa, acoperirea geografica mare, stilurile diferite - sunt atuuri in fata unui producator local care este, cumva, limitat, intr-o - de cele mai multe ori - singura zona de productie si chiar daca are plantatii in diferite DOC-uri, nu poate schimba radical ceea ce ofera potentialul romanesc. Asadar, vinuri de import de pe intreg mapamondul, aduse de Heinrig, Vinexpert, Halewood. Heinrig este subsidiara unei firme din Germania si asigura, de ani buni, distributie pentru bauturi speciale, spumante si vinuri cu nume internationale.

VINEXPERT intra in cursa concursurilor internationale datorita portofoliului consistent de vinuri importate, deopotriva din Lumea Veche si din Lumea Noua. Halewood, in dubla postura, de importator, dar si de producator roman, cu vii in Muntenia, in Ardeal si in Dobrogea, cu productie de spumant, a luat cu usurinta cateva medalii, desi, dupa parerea mea, cel putin inca doua vinuri puteau fi mai bine intelese. Recas - producator cu o dinamica rar intalnita si cu accente bine plasate pentru import. Budureasca - desi veniti mai tarziu, recupereaza  teren cu o viteza asupra careia am atras atentia. Crama Oprisor - de asemenea un dragon al ultimului deceniu, pe care am pus des reflectoarele. Fine Wine - cine pariaza pe La Certa, castiga de azi. Jidvei confirma eforturile de reinventare: vie noua, tehnologie noua, abordare noua. Mera Com - Crama Girboiu. Cred ca suntem primii care am salutat aparitia cu foarte multa vreme inainte. Oenoterra - Know how si persuasiune.

La Vie - Basilescu. Cei care au formulat una dintre cele mai puternice afirmatii: vor locul 1 pentru vinurile super premium. Vincon - pe langa vin, doua vinarsuri de exceptie. Winero - eleganta, stilul se premiaza! Enira si Alira, tineti minte! Vinuri de colectie de la Vinia, Bucium, SCDVV Murfatlar. Pentru notitele „valoroase“ completez lista: Crama Ceptura, Domeniile Viticole Tohani, Vinaria Purcari, Procer, SCDVV Pietroasa, SCDVV Murfatlar, SCDVV Bujoru, Vie Vin Vanju Mare si Viticola Corcova.

Felicitari castigatorilor si felicitari celor care lucreaza cu vinurile lor! (sau macar si-au propus acest lucru)

Lasa un mesaj








© 2006-2008 Catalin Paduraru