Castigatorii argintului Concursului International de Vinuri Bucuresti 2011?

O medalie de argint obtinuta la o competitie internationala serioasa e grea ca… aurul. Vinurile din aceasta categorie ar trebui mult mai atent monitorizate de catre achizitorii din restaurante.

Ce inseamna, de fapt, „argint”? Un prag intre un vin medaliat cu aur, cu 85 de puncte si urmatorul clasat, medaliat cu argint, cu 84,67 puncte. Este limpede ca distanta de cateva zecimi nu poate face diferenta reala intre doua vinuri. Ba, dupa cum mai spuneam, exista posibilitatea ca vinurile sa aiba evolutii diferite, cel de al doilea sa „arate” dupa cateva luni, mult mai bine, chiar. De aceea, parerea mea, sfatul meu, este ca vinurile care obtin de la 80 de puncte in sus, medaliate sau nu, pot fi vinuri foarte sanatoase pentru o afacere horeca.

Ca o licenta, in acest articol voi prezenta si vinurile de la IWCB 2011, care nu au luat premii (datorita procentajului impus de 30% din probe), dar care au obtinut peste 82 de puncte. Mai mult, chiar voi incepe cu ele. La 82,33 puncte, un Cote du Rhone Rouge, proaspat din 2010, cu o identitate aparte, nascut pentru a impaca cele doua maluri ale Rhonului: „Rive Droite, Rive Gauche”- adus in tara de Vinexpert, importator care a prezentat un alt vin tot de 82,33: Chenin Blanc, Mulderbosch 2009. In mod normal, o productie 2010 nu ar fi putut scapa aurul. Cei de la Vinex Murfatlar (nu au legatura cu ceea ce generic numim Murfatlar, adica Vie-Vin) au ratat un argint, la acelasi scor, cu un Chardonnay 2009. Chardonnay-ul sec dobrogean are caracteristici aparte care il fac special si cautat. Si Vinarte a avut punctaj de argint cu Merlot-ul 2009 din Castel Starmina.

Pentru ca iubitorii vinului cunosc calitatea Vinarte, medalia ar fi fost mai mult pentru palmares. Un alt clasic, Serve, a fost in punctaj de premiere cu Chardonnay 2010 din Terra Romana. Pe lista de premianti fara coronita  mai sunt vinuri ale unor producatori/importatori care au luat medalii de aur si argint, ca: Procer, Recas, Oprisor, Halewood, dar si crame mai mici sau mai noi, precum Casa Bunescu. Oenoterra din Dealu Mare a prezentat o Feteasca Neagra 2009 Brutus care s-a situat la egalitate cu alte 5 vinuri care au ramas sub linia de argint la 82,67 puncte, respectiv Merlot-ul Cramele Bunescu, Cabernet Sauvignon 2009 Caloian Oprisor, Feteasca Regala 2010 V-Drinks Recas, Feteasca Regala 2010 Vinex Odobesti si Zeni Custoza Bianco 2010 - Vinexpert.

In categoria cu distinctie de argint, exista cel putin 10 vinuri care pot modifica clasamentul la o noua participare. Feteasca Neagra 2009 Hyperion de la Halewood ramane, dupa parerea mea, un vin neinteles de catre membrii straini ai juriului, motiv pentru care a fost „doar” primul din vinurile de argint. Un vin foarte interesant, foarte plin si aromat, este cupajul Traminer, Pinot Gris, Sauvignon Blanc 2009 din Episcopal, al Domeniilor Boieru - 84,67puncte, care s-a situat in partea superioara a grupei de argint. Budureasca, firma care isi face loc in plutonul fruntas, a obtinut argint cu Origini - Reserve, un vin din Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon din 2006. Si in postura de importator, si in cea de producator, Halewood isi mai adjudeca inca doua medalii fata de cea mai sus mentionata. La import - Terrunyo Carmenere & Cabernet Sauvignon 2007 si produsul romanesc - Theia, Chardonnay 2010, un vin remarcabil, de circulatie internationala, as zice eu.

Cramele Recas au punctat excelent cu V-Drinks Riesling 2010 si cu Muscat Ottonel & Feteasca Regala 2010 Schwaben Wein. Heinrig Distribution culege laurii argintii cu Lafite Legende Rouge (Cabernet  Sauvignon & Merlot 2008) si cu un rafinat Cabernet Sauvignon - Gallo Sonoma County 2006. Patru medalii de argint pentru Jidvei. Un vin din plantatie noua, Riesling de Rhin 2010, un Pinot Gris 2009 demidulce, un vin din gama exclusivista Tarnave Castle, respectiv un Riesling din 2010 si, Nec Plus Ultra, Sauvignon Blanc 2009.

Procer, importator si distribuitor foarte longeviv, isi urca Chardonnay-ul de la Folonari pe podium. Pe aceeasi treapta - Sauvignon Blanc Sommer Tschida. Un Muscat Ottonel de la Bucium din 2009, aminteste de ceea ce insemna aceasta podgorie cu ani in urma. Poate ca acest argint e vreun semn, cine stie…

Danoaie, tatal si fiul, de la Boieru, isi vad Pinot Gris 2009 Cardinal cu medalie dupa ce au strabatut multe controverse de la lansarea lui, privind culoarea. E rose sau nu?! 84 de puncte il recomanda ca vin de incredere. Poate ca, totusi, vinificat in alb ar fi mai cuminte? Eu cred ca poate „lega prietenii” si cu aceasta identitate cromatica. Corcova, acest producator care cauta cu eleganta drumul catre varful ierarhiei, ia argint cu un Syrah (cum altfel?, cand coproprietarul este Roy?!) din 2009, iar arhicunoscutul Cuvee Charlotte 2007 innobileaza lista pozitiilor secunde, vinul de la Ceptura, putand oricand sa se reintoarca pe treapta cea mai inalta a podiumului.

Adria Conviviale Salento Primitivo 2009 si Cote Midi Rose 2010 de la Vinexpert  stau foarte bine alaturi de Rose by Enira 2010 de la Winero si Cabernet Sauvignon-ul din Crama Basilescu - La Vie, toti cei trei competitori avand si vinuri castigatoare de aur.  Doua statiuni de cercetare, SCDVV Bujoru si SCDVV Pietroasa, care, fie vorba intre noi, se lupta cu un sistem neprietenos, obtin pentru un Riesling Italian Printesa Covurluiului 2010 si respectiv, pentru o Tamaioasa Romaneasca 2010 - Pietroasa Veche, doua binemeritate medalii.

Miorita XO Vinars de 18 ani - Vincon Vrancea este un produs  elaborat, caruia vechimea ii sta bine. Oprisorul nu lasa garda mai jos si ia medalie de argint pentru La Cetate Miracol, Merlot din 2008. Princiar Special Reserve - Sauvignon Blanc 2010 Tohani; Ovas Petro Veselo - Vigna Recas Wine Circus - Merlot&Cabernet Sauvignon 2009; Speed Husi cu Feteasca Alba 2008, Pivnitele Birauas-Cabernet Sauvignon 2004; Crama Ceptura-Cabernet Sauvignon 2008 incheie plutonul secund, aratand ca vinarii incep sa se „miste” din ce in ce mai bine, oferidu-ne material bun de lucru pentru restaurantele noastre. De retinut si numele noi scoase la iveala de catre acest concurs. Asteptam International Wine Contest Bucharest 2012!

Lasa un mesaj
© 2006-2008 Catalin Paduraru