2011. 2012. Ce a fost. Ce va fi?

Criza n-a distrus restaurantele si serviciile din industria ospitalitatii. Ba, dimpotriva. Pe cele cu identitate, cu strategii coerente, le-a intarit. Au disparut cei care fortau nota, cei care incercau sa exploateze concepte nerealiste, „urechistii” care le stiau pe toate dupa ce scosesera niste bani din imobiliare, domnisoarele cu business facut cadou de sponsor, restaurantele nascute din moftul patronului „de a fi si el bine servit” cum a vazut „pe afara”, dar care nu pricepea o iota din „retetarul” horeca, s.a.m.d.

A stricat criza cartea de vinuri? Nu. Iarasi, putem spune ca selectiile de astazi sunt la un nivel nemaiatins pana acum. Criteriile de alegere sunt  de la Marile Concursuri de Vin - cum ar fi Concours Mondial du Bruxelles sau cel mai important concurs de la noi - International Wine Contest Bucharest, la recomandarile facute de presa de specialitate; prezenta selectionerilor la marile targuri si expozitii internationale Bordeaux VINEXPO, Dusseldorf PROWEIN, Verona VINITALY, London Wine Trade Fair; vizitarea autohtonelor Vintest/Vinvest (longevitate), Provino Iasi (excelenta aparitie!), Good Wine Bucuresti (record de audienta!); literatura specifica in limba romana, pentru care ultimul an a fost un an prolific: Vinul si sanatatea - Prof. C. Dejeu, Vinurile Lumii - Ed.Litera, Degustarea Vinurilor - Jancis Robinson, aparitia editiei a 3-a a lucrarii Marea Carte a Degustarii Vinurilor - Prof. Viorel Stoian, dar si eleganta si consistenta revista Millesime. Facebook-ul este aglomerat de conturi si grupuri care graviteaza in jurul subiectului vin; blogurile si site-urile despre vin sunt din ce mai numeroase.

Ca o fereastra deschisa spre acest decor fantastic, Lumea Vinului, s-a dovedit a fi - si o spun fara sa-mi ascund mandria - emisiunea de pe televiziunea nationala (e drept, programul 2, deocamdata) - „Frati de vita” - pe care o realizez impreuna cu fratele meu, Adrian Paduraru. Pe langa vinuri, pasionatii pot descoperi aici si „temeliile” unei noi constructii: oenoturismul. Aproape fiecare crama are in pregatire sau a definitivat deja oferta pentru turismul viticol, asta insemnand pentru foarte multi din vinari si locuri de cazare. Unele crame s-au nascut chiar bazandu-se de la inceput pe aceasta activitate.

Dar publicul? Cum e publicul in aceasta perioada de criza? Mai bea vin?
Bineinteles, da. Carciumile bune sunt pline. Au mai disparut bisnitarii, „baietii”, si locul  lor le-a fost luat de oameni poate cu mai putini bani, dar cu mai mult cap. Asta inseamna - de ce oare? - si alegerea unor vinuri cu adevarat bune, nu numai cu… renume. Sigur, segmentul de jos s-a cam zgaltait. Nu stiu daca e subiectul nostru, al celor din horeca.

Ce se va intampla in 2012? Pai, desi ne place sa ne plangem, la noi e loc si de munca si, prin consecinsa, de crestere. Totusi, presiunea vinurilor de afara va fi din ce in ce mai mare. Si pretul vinului din Romania s-ar putea modifica, datorita unor costuri mai ridicate. In aceasta confruntare, sanse mari au ,,strainii’’ si vinurile romanesti de calitate. Pana la urma, materiale bune de munca pentru horecar, avantaj si pentru iubitorul de vin. Atrag insa atentia - da, stiu, acum sunt putin nesuferit - ca informatiile corecte nu vin de la sine. Va trebui ca personalul implicat in munca cu vinul sa-si faca o agenda a evenimentelor si sa aiba intocmita si o lista a publicatiilor/cartilor care au aparut sau care vor aparea, pentru a fi in contact direct cu informatia. Pentru 2012 sunt multe, multe lucruri de „bifat” si, mai apoi, de urmarit/vizitat/rezolvat/insusit etc.

Lucruri de interes pentru 2012

Incep prin a va semnala noile cursuri de somelieri organizate cu bani europeni, asadar  gratis pentru cursanti - POSDRU - un program de specializare foarte consistent. Lectori titrati care acopera curicula - somelieri, oenologi, specialisti in comert. Cursurile ADAR. Mai rare, mai scurte, dar care deschid drumul spre o cariera interesanta. Cursurile particulare, dar si cele de pe internet. Dupa scoala si distractie! Anul viitor, Good Wine organizeaza targ in martie, la Bucuresti. Mai devreme, in februarie - Prowein, Germania. In 10-13 mai - IWCB, Concursul International de la Bucuresti, cel mai mare din Romania, desfasurat sub patronajul OIV, avand ca membri ai juriului degustatori din tara si strainatate. A propos! Puteti recunoaste vinurile premiate aici dupa bulina aplicata pe sticla. METRO isi continua programele de training pentru clienti si asigura cursuri de perfectionare pentru sectorul vinuri. Asadar, previziunile nu sunt sumbre.

Este clar ca nu va fi simplu, ca nu toti vor termina anul viitor cu acelasi statut si ca vor avea loc mutari si in piata noastra. Daca totul se bazeaza pe profesionalism, pe evaluari corecte, pe planuri de afaceri minutios studiate, pe gasirea drumului cel mai scurt catre satisfactia clientului, sunt sanse mici sa nu iasa bine ceea ce ne-am propus. Vedeti, incapatanarea noastra ne-a cam costat. Cu ani in urma, proprietarii de restaurante respingeau vinurile bune, cumparau sau asteptau pomana paharele cele mai proaste, nu dadeau atentie instrumentarului dedicat sau, ce sa mai spun, de locurile de depozitare!

Ospatarii, chelnerii, n-ar fi pus pe ei un sort, sa-i pici cu ceara (da, da, aduceti-va aminte), n-ar fi vandut  o alta sticla in afara de cea la care aveau comision la dop si ar fi spus unui strain ca aici e Romania si se vorbeste romaneste, asa ca „no english”… Azi, am ajuns si la normele de servire adevarate, ne si imbracam „uniforma”, vorbim si englezeste, adica am ajuns in locul in care stiam ca vom ajunge. Ocolisul nu ne-a dat mari satisfactii, timpul pierdut nu se mai intoarce. Dar daca alti ani au parut sa aiba rabdare cu noi, va spun, 2012 va fi altfel… Sa fie timp bun, sa fim sanatosi, sa avem parte de cat mai multi entuziasti ai vinului!
La multi ani!

Lasa un mesaj








© 2006-2008 Catalin Paduraru