FEMEIA ÎN LUMEA VINURILOR

Mai ales în lumea vinului bun, femeile construiesc nume puternice, pun în lumină ţinuturi şi schimbă materia în emoţie.

De la Veuve Clicquot până astăzi, semnături ale femeii proprietar, femeii viticultor sau femeii vinificator apar din ce in ce mai des pe foile aurite ale istoriei vinurilor mari.

Dar dacă Gaja Gaja, moştenitoare a proprietăţilor viti-vinicole din Piemonte şi Toscana e o figură celebră, meritele nu sunt doar ale ei. Scriitoare de vin, educatoare ale domeniului, au pus reflectoarele pe „întâmplările” fericite. Jancis Robinson, Catherine Gilby au scris sute de articole, au închegat lucrări ştiintifice de anvergură, definind această lume a vinului.

Preşedintele structurii de cea mai mare anvergură a scriitorilor şi jurnaliştilor „de vin”, F.I.J.E.V., este o femeie: Jacqueline Jensen.

Nimic din ce înseamnă strălucire, profit, sau „poveste” n-ar fi posibil fără femeile oenolog. De la laborator la cramă.

FORBES LIFE vă prezintă Doamne ale vinului romanesc.

Fără a face o ierarhie sau vreo referire cronologică, fără a compara entităţile pe care le-au creat, le conduc sau pentru care lucrează, aducem la avanscenă dragostea, delicateţea, fermitatea, iscusinţa, persuasiunea, intuiţia femeii winemaker.

Datorită unui soi cu popularitate, Feteasca Neagră, Aurelia Vişinescu a fost remarcată de către iubitorii de vin chiar şi atunci când piaţa era aglomerată de „incertitudini”. Astăzi, Aurelia Vişinescu are propria cramă şi luptă pentru segmentul premium si superpremium cu toate „armele” pe care le are la îndemână: Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot…..Anima.

Succesul Cramei Oprişor este clădit, în bună parte, şi pe efortul fostului manager Rodica Capăţînă şi pe talentul Veronicăi Gheorghiu. Parte a actualei echipe manageriale este dinamica Luminiţa Tzakis.

Printre cele mai constante vinuri în calitate sunt vinurile de la SERVE. Istoria acestei firme, a brandului celebru Terra Romana, este legată de numele Doamnei Mihaela Tyrel de Poix.

Lorena Deaconu este, pentru cunoscători, o garanţie. Vinurile de care se face „vinovată” sunt moderne, uşor de reţinut şi readuc România în galeria marilor puteri viticole. Face tandem la Cramele Halewood cu Directorul de Export Adriana Grecu. Celebra firmă Antinori a găsit de cuviinţă să pună pe piaţă un vin obţinut cu echipa de aici, Metamorfosis.

La Iaşi, la Bucium mai exact, preoteasa Olteanu şi fiica dumneaei au reuşit să impună publicului vinurile Gramma.

Ati auzit de vinurile LIVIA? De Şarba din Vrancea? Ei bine, Livia nu e doar pe etichetă, ci există o domnişoară Livia Gîrboiu, o domnişoară care munceşte non-stop pentru ca vinurile realizate în podgoria tatălui sa fie „unealtă” în mâinile proprietarilor de restaurante sau magazine.

Cristina Gheorghe reinventează Dragaşani-ul cu vinurile Negrini.

Tot aici, doamna Cristiana Irinel Stoica inaugurează una dintre cele mai spectaculoase crame de la noi: Avincis.

Cei doi creatori ale celor două manifestări expoziţionale majore ale ţării, dedicate vinului, sunt iarăşi, de fapt, două creatoare: Angelica Iva – Good Wine şi Luci Pârvu – Vinvest şi Vintest. Luci Pârvu este şi fondatoare a ADAR (Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România) care, la rându-i îşi are începuturile marcate de entuziasmul (păstrat şi astăzi) al Doamnei Gabriela Arion. Iar aici, în asociaţie, sunt majoritatea colegelor noastre din mediul universitar sau din firmele care fac tabloul complet al domeniului.

Nu întâmplator în toate cramele unde se fac vinuri de calitate sunt implicate femei. Cu timiditate, majoritatea nu ies la rampă.

Proprietară la Vincon (Luchi Georgescu) sau la Clos des Colombes (Anne Marie Rosenberg), lucratoare discretă, ingineră, chimistă, la Cotnari, Murfatlar sau Jidvei, femeia a schimbat Lumea Vinurilor. Nume de domeniu (Anastasia) sau etichetă (Wine Princess), „EA” însoţeşte vinul.

Să-i urăm „La Mulţi Ani!”

Lasa un mesaj
© 2006-2008 Catalin Paduraru