De ce este important IWCB 2012?

Poate aduce un Concurs, fie el şi internaţional, mai mult bine pentru zona HORECA? Poate face o competiţie ca, pe lângă o ierarhizare a vinurilor dintr-un anumit moment, să creascăplus valoarea muncii noastre? Răspunsul e unul singur: DA.

http://www.hrbexpert.ro/uploads/media/Editia_126/vinarium.jpgIn primul rând aş vrea să aduc câteva lămuriri. IWCB 2012 este desfăşurat sub auspiciile OIV. Ce este acest OIV? Organizaţia Internaţională a Viei si Vinului este un organism înfiinţat la începutul secolului XX şi, la care, România a aderat în 1924. Mai mult, Gherasim Constantinescu a fost Preşedinte al OIV între anii 1968-1972.

Astăzi, acest organism activează la nivel interguvernamental pentru toate ţările membre. România şi-a reluat locul în grupa producătorilor de vin şi a înţeles şi subscrie regulilor internaţionale. Organizarea Concursului face parte din obligaţiile şi drepturile ţării noastre.

Totuşi, ce importanţă are un Concurs OIV?

Rigoare, profesionalism, baremuri recunoscute pe plan mondial.

Asta face ca, printr-o analiza corectă, lipsită de subiectivism, ierarhia stabilită în urma unei ediţii de concurs, să dea, cel puţin pentru un an, repere pentru consumator.

Prin câştigarea informaţiei, dar şi a siguranţei in alegere, creşte consumul vinurilor de valoare. Se suprapun, încet-încet, rezultatele unei astfel de confruntări, cu percepţia publică, care începe să se educe.

In termeni liberi de exprimare, putem spune că vom putea opera cu vinuri de calitate certă şi nu vom fi cantonaţi in penumbra sentinţelor date de semidocţi.

Public informat, vinuri validate de un juriu internaţional, cărţi de vinuri consistente, ingredientele succesului sau ale bunăstării lucrătorului HORECA.

Pe de altă parte, orice recunoaştere de acest tip, înseamnă şi o uşoară creştere a cotei de piaţă pentru producători sau, în paticular, produs.

Ca rezultat direct, dezvoltarea durabilă a unei zone rurale pe venituri din ce în ce mai apropiate cu cele din mediul urban.

Ca factor de influenţă, un astfel de Concurs fixează România ca judecător serios, competent pentru produse din întreaga lume, dar şi atrage atenţia producătorilor de pretutindeni că aici este o piaţă imensă, o piaţă care şi-a redus decalajele comportamentale în ale consumului de produse cu identitate aparte, aşa cum este, in cazul nostru, vinul.

Personal, mizez pe dezvoltarea acestei instituţii, aceea a unui Concurs Internaţional, şi pentru motivul că, în timp, o astfel de construcţie poate atrage atenţia asupra României ca destinaţie turistică.

Nu ştiu cât de repede putem revigora Litoralul romanesc dar, stiu sigur, oenoturismul poate deveni cea mai dinamică componentă a turismului din ţara noastră în timp foarte scurt.

Şi, după cum se ştie, vinul este alăturat cu uşurintă bucatelor, se înţelege că şi restaurantele vor ţine pasul cu acest boom binefăcător.

„Românii au talent” dar, fără SUPARARE, TREBUIE SĂ AIBĂ ŞI MINTE. Şi chef de muncă.

Revenind strict la meseria de ospătar, chelner, somelier, şef de sală, manager de restaurant, proprietar.

Ce beneficii poate aduce cel mai puternic Concurs din România afacerii la care cei mai de sus sunt conectaţi?

Se poate, bineînţeles cu destule riscuri pentru unii, să ignori rezultatele jurizării. Şi asta se poate face şi azi, şi mâine… La un moment dat, pe lângăvinurile mari, cunoscute oriunde în lume (şi cu un preţ corespunzător), s-ar putea ca iubitorii vinului , clienţii restaurantului, să caute şi vinuri din trend-uri diferite, mai particulare şi, de ce nu, cu preţuri mai mici.

Pentru că, sper că nu mai e un secret, dacă un vin are 99 puncte Parker sau e unul dintre Chateau-urile celebre, evident şi preţul e pe măsură.

Ori, un Concurs Internaţional ia pulsul unor producţii mai puţin vizibile poate şi atenţia selecţionerului de vinuri se poate traduce prin profit la Compania pentru care întocmeşte Cartea de vin.

Ierarhiile nu rămân aceleaşi, am spus, şi de aceea concursurile se organizează în fiecare an.

Daţi+mi voie să punctey coordonatele IWCB 2012:

Concursul Internaţional de Vinuri Bucureşti (International Wine Contest Bucharest – IWCB), organizat sub patronajul OIV (Organizatia Internationala a Viei si Vinului) de către ONVPV (Oficiul Naţional al Viei şi Produselor Viti-Viticole) şi ADAR (Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România) este cel mai important concurs de vinuri din România, fiind unul dintre cele aproximativ 20 concursuri internaţional recunoscute de OIV.

România îşi respectă astfel statutul de membru OIV.

Cu ce se deosebeşte acest concurs de altele din ţară?

- Fiecare panel de jurizare are în componenţă invitaţi din străinătate care se alătură echipei de judecători români, membri ADAR ( Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România ). Toţi juraţii sunt sunt membri agreaţi / supervizaţi de către OIV

- OIV deleagă un observator pentru întreaga perioadă a Concursului

- Nu în ultimul rând, confirmarea rangului înalt al Concursului este dată de participarea, ca Preşedinte de onoare, a D-lui Prof.Univ. Viorel Stoian, mentor incontestabil al mai multor generaţii de degustători.

Care sunt beneficiile pe care le aduce „sectorului”?

- Asigură vizibilitate vinurilor româneşti de calitate în competiţie cu vinurile internaţionale

- Pe lângă Diplome şi Trofee se atribuie însemne autoadezive pentru sticle care sporesc atractivitatea produselor la vânzare

- Concursul potenţează influenţa României în această zonă a Europei

- Prin popularizarea rezultatelor şi activităţile complementare se instituie un cadru coerent pentru informarea consumatorului

- Sunt stimulate meserii din industria ospitalităţii

- Invitaţii din străinătate sunt şi jurnalişti care duc mesajul României viticole in afara graniţelor, pe pieţe importante

Pentru 2012, Concursul Internaţional de Vinuri Bucureşti îşi propune să atingă recordul absolut de probe.

Ocupaţia fiecăruia dintre noine-a pus, de-a lungul timpului, cu siguranţă, pe fiecare, în situaţia de a accesa grupuri profesionale, specialişti, proprietari, negocianţi din străinătate.

Aşadar, putem activa relaţii directe pentru a potenţa acest Concurs, în sensul unei schimbări semnificativ pozitive în domeniul în care ne desfăşurăm activitatea.

Lasa un mesaj
© 2006-2008 Catalin Paduraru