Linişti şi nelinişti…printre vinuri

Primul joc de cuvinte pe care mi-l propune imaginaţia este „vinuri liniştite” şi „vinuri efervescente”. Numai că, şi unele şi altele, la calitatea (şi calităţile) de astăzi,aduc linişte. Vinurile sunt din ce în ce mai curate, mai strălucitoare, mai aproape de identitatea originală şi originară. De aici, pentru cunoscători, „linişti”.

Linişte şi pentru oferta din ce în ce mai generoasă cu vinuri din întreaga lume. Astăzi, iubitorul de vin găseşte, pe lângă „superpremium” româneşti, vinuri consacrate internaţional, din Noua Zeelandă până în California, SUA.

Aproape toate titlurile majore sau măcar aparţinând apelaţiunilor forte, marile Chateaux, tot ce înseamnă Lume Veche şi Lume Nouă, se află aici, la îndemâna noastră.

De ce aş vorbi despre …nelinişti?

La vinuri, e clar, „neliniştea” (controlată) a produs vinurile efervescente, spumantele.

Dorind să obţin un „produs” mai bun, o piaţă mai sănătoasă, vă împărtăşesc neliniştile unui profesionist care n-a abandonat statutul de wine-lover.

Prima ar fi, confuzia, de cele mai multe ori jenantă, între notorietate şi calitate.

Vinuri cu răspândire, la limita „promovabilităţii”, iau faţa vinurilor serioase dar, mai puţin cunoscute. Cu alte cuvinte, această năpastă a …rating-ului. Meciul de fotbal versus o piesă de teatru.

Aici, cel mai tare mă nelinişteşte puţinătatea canalelor prin care s-ar putea face distribuirea informaţiei de calitate.

Comunicarea slabă este pusă, invariabil, pe seama producătorilor.

Cu toate acestea, slăbiciunea statului de a impune, de a susţine măcar, instituţii care să aibă funcţiunea de a concepe, ordona, proiecta şi releva în mod unitar valorile viei şi vinului, e una greu acceptată.

Am ajuns în punctul în care, datorită comunicării exclusiv negative, primim cu greu, unii dintre noi deloc, schimbările pozitive.

Intr-un tabel simplu, cu două coloane, aş trece la „linişti” - vinurile noi, apărute în ultimii ani, deschiderea pieţei, apariţia unei generaţii de somelieri, interesul din ce în ce mai mare pentru vin. La „nelinişti” – numărul mic de crame în Moldova, ocaziile de consum pentru spumant, înfiltrarea vinurilor „de marketing” printre cele serioase, proasta servire şi „inventarul” inadecvat din restaurante şi…de acasă!

Pentru a vedea, totuşi, partea plină a paharului, trebuie să ne turnăm nişte vin în pahar! Adică, acţiune.

Cam aşa traduc revigorarea celui mai important Concurs de Vinuri din România – International Wine Contest Bucharest 2012.

Un concurs care va da, prin rezultate, o serie bună de indicii celor care caută vinul de valoare certă.

Un juriu internaţional va judeca în rigoarea normelor internaţionale, în orb (adică fără a cunoaşte identitatea probelor) circa 500 de vinuri.

Pe lângă Diplome şi Trofee, vinurile câştigătoare vor primi însemne care se vor ataşa pe sticle, astfel încât Dvs. să le puteţi recunoaşte în piaţă.

E un concurs de calibru, dublat de o expoziţie şi sesiuni de degustări pentru public cu vinurile aflate în competiţie. Pe întreg parcursul acestei experienţe, de cunoaştere până la urmă, vizitatorii vor fi asistaţi de membrii Asociaţiei Degustătorilor autorizaţi din România (ADAR).

Am spus, până aici suntem la capitolul „linişti”.

Neliniştea este agăţată doar de incertitudinea de a anticipa câţi entuziaşti vor afla de „excursia” în Lumea Vinului de la ROMEXPO (07-10 iunie 2012).

Poate aici, ma ajutaţi. Spuneţi celor care iubesc vinul despre IWCB 2012 (Concursul Internaţional de Vinuri 2012) şi, împreună, să ciocnim un pahar de vin…liniştiţi.

Pentru succes.

Lasa un mesaj








© 2006-2008 Catalin Paduraru