VIN. La inceput de vara

Sfarsitul primaverii, inceputul verii – desi rece dpdv meteorologic, temperatura a fost inalta in lumea vinului.

Mondial du Vin Bruxelles, cu etapa 2012 Guimaraes, Portugalia. Romania a obtinut 3 Medalii de Aur si 10 medalii de Argint.

Pe plan international, in aceeasi perioada, in concursuri de sine-statatoare sau ale publicatiilor cu circulatie internationala, romanii au mai adaugat la palmares ceva distinctii: Vanju Mare (Cannes), Liliac (Decanter), Domeniile Samburesti (China!) au fost unii dintre medaliati.

Pentru lucrul de selectie la Cartea Vinurilor, iata si lista castigatorilor la Concurs Mondial du Vin Bruxelles 2012.

ARGINT:

  1. Aurelia Visinescu - Anima Chardonnay 2011
  2. Aurelia Visinescu - Karakter Chardonnay 2011
  3. Petro Vaselo - Bendis Brut Rosé 2011
  4. Budureasca - Chardonnay 2011
  5. Jidvei Clasic - Feteasca Regala 2011
  6. Premiat Jidvei - Sauvignon Blanc 2011
  7. Sec de Murfatlar - Sauvignon Blanc 2011
  8. Cramele Recas - Sole Chardonnay 2011
  9. Cramele Recas - Sole Roze 2011
  10. Cramele Halewood - Theia Chardonnay Limited Edition 2011

AUR:

  1. Crama Girboiu - Livia Sauvignon Cotesti 2011
  2. Vincon Vrancea - Ambrosio Muscat Ottonel 2011
  3. Vincon Vrancea - Tamaioasa Romaneasca 1989

Si, pe cand rose-ul se tot iteste spre a fi bagat in seama, necajit de ploile sfarsitului de mai, s-au inchis inscrierile pentru cel mai mare concurs de vinuri din Romania, Int’l Wine Contest Bucharest 2012.

Din nou record de probe, din nou premiere in domeniu.

Incet-incet, Romania prinde putere in aceasta lume a vinului si acest lucru nu poate fi decat imbucurator.

Pentru cititorii constanti ai paginii, care cunosc ca autorul isi doreste doar binele „sectorului”, trebuie sa reamintesc ca, deplangeam acum cativa ani pentru ca nici nu se punea problema unui concurs care sa ajute ca ustensila de selectie pentru horecari si ca instrument de promovare pentru vinari.

Ei bine, tot asa cum s-a implinit acest concurs, tot asa, spun, au aparut trofeele pentru somelieri, competitiile in care acestia sunt implicati. Incet-incet, se va contura si noul concept de oenoturism care, practic, inchide (pentru o perioada) cercul –vita de vie, vin, vanzare, consumator, facand ca domeniul sa fie unul dinamic si profitabil.

Culmea e ca, desi profitul era receptat ca fiind rezultatul exclusiv al pagubirii altcuiva, in formula descrisa mai sus, toata lumea castiga. Viticultorii, vinificatorii, distribuitorii, cei din industria ospitalitatii si, bineinteles, iubitorii vinului.

Tot in aceasta primavara, am avut posibilitatea sa revad pentru a 5-a oara, Croatia maritima. Asta inseamna insulele. Am intrat in adancul Hvar-ului, am stat in Vis (!), plecand din minunatul Split catre Dubrovnik.

Peste tot vinurile etalate corect, la indemana, in restaurante sau in supermarket.

Cand spun „la indemana” inseamna si preturi decente. Desi multe din soiurile de aici sunt „rude” cu soiuri din Romania, stim destul de putine lucruri despre ele.

Sper ca, an de an, vinurile croate sa fie din ce in ce mai vizibile si pe piata noastra.

Ar fi in beneficiul tuturor, o piata concurentiala si, mai ales, populata in diversitate.

Dar, sa vedem, cate tari au participat la IWCB, si de ce. Africa de Sud, Argentina, Australia, Bulgaria, Chile, Franta, Grecia, Italia, Moldova, Noua Zeelanda, Portugalia, Spania, USA, si bineinteles, Romania.

Dupa cum se observa, tarile care cauta sau au gasit drumul catre inima consumatorilor din Romania, considera ca e bine sa concurezi intr-o competitie din zona.

Inexplicabila, mai ales daca tinem cont de ofensiva banci, petrol, inexplicabila repet, este lipsa austriecilor.

Nu inteleg de ce mai comunica in limba romana despre vinurile lor daca nu le trimit in concursurile de aici. Mai ales ca, anul trecut, un vin austriac a luat Marea Medalie de Aur…

Regretabila este si lipsa de apetit pentru piata romaneasca a celor din Ungaria, Georgia, Turcia, Israel, Liban…

Dar, nu stiu de ce sa asteptam de la straini sa inteleaga ce revolutie se petrece in piata noastra cand, la fel de regretabil, exista producatori romani care nu inteleg inca de ce este important sa treci, an de an, prin analiza unui concurs din Romania. Concurs care, desi se desfasoara la Bucuresti, are un juriu format din 10 straini (incluzand si reprezentantul Organizatiei Internationale a Viei si Vinului) si 15 romani, membri ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania)

Anul acesta, invitatii din strainatate au fost selectati dupa o grila mai pretentioasa: sa fie degustatori cu concursuri la activ, sa fie educatori in vin si sa fie jurnalisti de specialitate. Am mizat pe puterea lor de a transmite noua imagine a Romaniei viti-vinicole.

Incepand cu editia precedenta, serviciul in sala de concurs este asigurata de colegi somelieri.

Anul acesta, Sergiu Nedelea si Marian Timofti au recrutat o echipa de profesionisti.

Vom reveni cu rezultate si cu pareri ale membrilor juriului despre vinurile din Concurs, despre cum se vede Romania viticola, Romania turistica din afara tarii.

Pana atunci, pariati pe castigatorii Int’l Wine Contest Bucharest 2012!

Lasa un mesaj








© 2006-2008 Catalin Paduraru