International Wine Contest Bucharest 2012

Dacă aş avea un restaurant, fiţi siguri, aş avea o buna selecţie de vinuri. Între titluri, aş grupa, fară rezerve, vinurile premiate la Concursul Internaţional de Vinuri Bucureşti 2012.

O spun abrubt. N-am vazut prea mulţi patroni de restaurante la evenimentele asociate Concursului. Nici ospătari. Somelieri, da. Din Bucureşti cam cei mai importanţi. Nu mă grăbesc sa trag concluzii, doar prezint o situaţie nefirească.

Cei care îşi doresc profitul şi care conduc restaurantele să nu fiţi prezenţi la Saloane, Expoziţii, Concursuri? Mă refer aici la proprietarii care, teoretic, sunt împlicaţi în activitatea executivă, nu la cei care au investiţii în Horeca pe lângă imobliliare, sau în cine ştie ce industrie profitabilă. Deci, cei care ar fi obligaţi să ştie cum sunt treburile, care sunt valorile, ce anume trebuie să ceară angajaţilor, de la ce să se şi aştepte de la piaţă, de la clienţi…

Cu mâhnire, repet : lipsa de profesionalism a conducătorilor de restaurante se vede, se simte, se gustă! Vorbesc de restaurantele cu identitate, independente, nu de cele de reţea. (Acolo, profesionalismul există, ba chiar mai mult, generează activităţi rentabile, dar, de obicei reci, supuse procedurilor, incapabile să se plieze pe dorinţele unui client normal…)

Aşadar, am lămurit ce se întâmpla cu şefii de restaurante. Hai să vedem ce fac cei care se plâng de condiţia lor, de oboseală, de lipsa banilor: ospătarii, cei care ar dori să-şi schimbe statutul, să ajungă chiar somelieri. N-am văzut nici reprezentanţi ai acestei categorii, deşi, intr-un mod foarte pragmatic dacă şi-ar fi pus problema, prezenţa intr-un loc cu o densitate a somelierilor atât de mare, ar fi fost obligatorie. Să-i vezi la lucru pe cei care au reuşit să urce în ierarhia posturilor Horeca, să-şi vânda munca pe bani mai buni, să te bucuri de apropierea lor, să le ,,furi” meseria, să obţii poate, o recomandare, o informaţie…

Oricum, trebuie sa întăresc şi eu impresia foarte buna pe care au făcut-o somelierii Concursului, juraţilor străini. Serviciu impecabil si elegant. Bravo, felicitările mele si mulţumiri!

Să ne întoarcem la Concurs, la rezultatele acestuia, în speranţa ca măcar cei care îsi doresc să înţeleagă fenomenul pot uza de aceste informaţii. Trebuie să admitem şi că ar putea fi colegi de-ai noştri care şi-au dorit sa ajungă la IWCB dar, pur şi simplu, nu au reuşit. Înainte de toate aş vrea şi să vă familiarizez cu îmsemnele Concursului şi să vă asigur că prezenţa lor pe sticlele de vin vă va uşura munca.

O categorie specială în cartea de vinuri, un colţ dedicat – o selecţie de vinuri premiate la IWCB 2012, Româneşti şi străine deopotrivă. Ba, ca sfătuitori pentru clienţi puteţi recomanda şi vinuri care au avut punctaj de premiere dar nu au obţinut medalia datorită algoritmului de calcul a Organizaţiei Internaţionale a Viei si Vinului, care limitează acordarea punctelor la 30% din totalul probelor.

Aşadar, un vin cu un punctaj de argint, dar vin excelent, poate fi recomandat chiar dacă nu a primit distincţia în sine. Daţi-mi voie să vă prezint datele care au definit concursul:

  • Au participat 50 producatori romani si 48 producatori straini care au trimis probele direct sau prin intermediul celor 12 importatori din Romania prezenti in Concurs;
  • Vinuri din 15 tari: Africa de Sud, Argentina, Australia, Austria, Bulgaria, Chile, Italia, Franta, Grecia, Moldova, Noua Zeelanda, Portugalia, Romania, Spania, USA;
  • Au intrat in Concurs 454 probe (456 inscrise, 2 nu au ajuns in timp regulamentar), iar distinctiile s-au acordat pe 4 clase de produse:
    1. Vinuri linistite
    2. Vinuri linistite de Colectie
    3. Vinuri efervescente
    4. Distilate

· Din 454 de probe, 150 de probe au provenit din strainatate, ceea ce reprezinta 33% din totalul probelor;

· S-au acordat 138 de medalii:

- 1 Marea Medalie de Aur - 92.33 puncte, un vin din Romania: Chardonnay 1975 – Statiunea Murfatlar

- 105 Medalii de Aur (punctaje cuprinse intre 91.67 – 85 puncte)

- 32 Medalii de Argint (punctaje cuprinse intre 84,67 – 84,33 puncte)

· Din 138 de medalii, Romania a obtinut 85 ( 1 Marea Medalie de Aur, 66 Medalii de Aur, 18 Medalii de Argint);

· De evidentiat prezenta vinurilor cu punctaj mai mare de 82 puncte, deci „de medalie”, care nu au urcat pe podium datorita procentului impus prin Regulamentul OIV, conform caruia pot fi doar 30% probe medaliate din totalul probelor intrate in Concurs. Astfel:

- 9 vinuri au avut punctaj de Medalie de Aur (87- 85 puncte), ele facand parte din categoria Vinurilor de Colectie

- 116 vinuri linistite au avut punctaj de Medalie de Argint (84 - 82 puncte)

Cu alte cuvinte, am avut un numar foarte mare de vinuri valoroase prezente in competitie.

· Cel mai mare punctaj obtinut a fost 92,33, iar cel mai mic a fost 68 puncte;

· Doar 42% din total probe participante au avut sub 82 puncte;

  • La categoriile Vinuri linistite si Vinuri linistite de Colectie au participat 431 de probe, obtinand 130 de Medalii (1 Marea Medalie de Aur, 102 Medalii de Aur si 27 Medalii de Argint)

Pe aceste 2 categorii, distictiile s-au repartizat astfel:

- Vinuri albe: 1 Marea Medalie de Aur, 37 Medalii de Aur, 14 Medalii de Argint;

- Vinuri rose: 3 Medalii de Aur, 5 Medalii de Argint;

- Vinuri rosii: 42 Medalii de Aur, 8 Medalii de Argint.

Pentru accesul facil la lista premianţilor, scanaţi acest cod:

Despre cei cu punctaje mari, dar fără medalii, în numerele viitoare. Oricum, selecţia de vinuri în orice restaurant, ar trebui să se oprească fix după această categorie. Ne vedem la International Wine Contest Bucharest 2013!

Lasa un mesaj








© 2006-2008 Catalin Paduraru