INTERNATIONAL WINE CONTEST BUCHAREST 2012

Concursul Internaţional de Vinuri Bucureşti a fost un succes.

Practic, relansarea de două ediţii a Concursului în formula OIV, ONVPV, ADAR, a însemnat o creştere de 150 % a numărului de probe participante.

Dincolo de cuvintele de laudă, de statistici sau de aspectele tehnice, se cuvine să ne uităm şi către punctele nevralgice.

Primul dintre ele este subfinanţarea şi lipsa de colaborare între diferite instituţii ale statului pentru a potenţa acest concurs.

Lipsa mijloacelor statului de a notoriza pe plan extern competiţia, şi prin aceasta, poziţia ţării noastre ca jucător (şi judecător) în piaţa vinului.

Apoi, un lucru pe care îl vom remedia şi prin eforturi personale, dar care iarăşi, ar fi intrat în sarcina oricărui departament de promovare al oricărui dintre Ministerele Agriculturii, Turismului sau Culturii: organizarea unor stagii de pregătire pentru degustatorii străini, având ca subiect soiurile romaneşti.

Chiar şi asa, vinurile românesti, soiurile şi cupajele autohtone au luat medalii într-o confruntare puternică, cu vinuri de circulaţie internaţională.

La Aur, de pildă, găsim Tămâioasă Românească, Fetească Regală, Şarba, Plăvaie, Galbenă de Odobeşti, Frâncuşa (în cupaj cu Fetească Alba şi Tamâioasă Românească), Fetească Neagră. Repet, bătălia s-a purtat cu mai titratele Shiraz, Torrontes, Cortese, Riesling de Rhin, Malbec, Carmenere, etc.

Un alt punct slab consider că este neatragerea producătorilor foarte mici de vinuri din zona de Vest, Nord–Vest a ţării.

Captivi concursurilor din ţara vecină, ancoraţi în obiceiuri şi tipare care riscă să nu se mai potrivească gusturilor pieţei, aceşti producători rămân într-o zonă a ,,rezervaţiei”. Totuşi, pentru buna informare, promit să mă documentez mai mult pe aceasta temă şi să remediem absenţa acestora din Concurs. Numai şi pentru simplul motiv că, în următorii trei ani, pentru piaţa românească măcar, cine va fi în International Wine Contest Bucharest va fi şi cel care va vinde mai bine.

  • Au participat 50 producători români şi 48 producători străini care au trimis probe direct sau prin intermediul celor 12 importatori prezenţi în Concurs
  • Au fost înscrise vinuri din 15 ţări
  • Au intrat in Concurs 454 probe, din care 150 provenite din străinătate
  • S-au acordat 138 medalii (1 Marea Medalie de Aur, 105 Medalii de Aur, 32 Medalii de Argint)
  • ROMÂNIA a obţinut 85 medalii (1 Marea Medalie de Aur, 66 Medalii de Aur, 18 Medalii de Argint)

Lasa un mesaj








© 2006-2008 Catalin Paduraru