Traditional romanesc

O simplã accesare a ofertei din agroturism îţi poate da mãsura drumului gresit pe care am luat-o ca ţarã, ca naţiune.Nu se poate sã ne plângem cã produsul agricol, „nu are valorificare”, înţelegând prin asta şi cel de origine animalã sau viti-pomicolã, atât timp cât in anul 2012 oferta de mâncare din pensiuni este mult mai apropiatã de anii de crizã 80 ai socialismului.

În oraş, deci acolo unde nu ai prea multe opţiuni în afara supermarketului, a ,,alimentaţiei publice”, deci chiar şi în oraş, puiul de alimentarã şi cartofii prãjiţi nu sunt binevãzuţi. Lumea cumpãrã şi mãnâncã pentru cã, repet, de cele mai multe ori n-are de ales. Dar sã se întâmple asta în mijlocul naturii, în locaţii înconjurate de gospodãrii de toate mãrimile, mi se pare groaznic.

OK, e mai simplu la aprovizionare, poate chiar mai ,,sigur”, documentele de livrare/cumpãrare sunt agreate de ,,organe”, responsabilitatea unor neajunsuri calitative este transferatã furnizorului, ş.a.m.d.

Bine, aşa pot sta lucrurile acum, dar atâta vreme cât nu recunoaştem cã e o situaţie aberantã, una care distruge pe termen lung satul, una care ne face noua rãu, n-o sã putem schimba nimic.

De ce scriu aceste rânduri, dedicate de redacţie, in principiu vinurilor?! Pentru cã derapajul de la ceea ce putea fi o sansa de renastere economicã la renaştere economicã, este accentuat şi de o ofertã similar prost construita la vinuri.

O logica clarã ar spune cã, într-o pensiune, primele produse care ar trebui promovate ar fi cele din zona respectivã, inclusiv vinul. Asta presupune identitate localã, diferenţierea faţã de global, industrial, protejarea, dacã vreţi, a mediului, prin diminuarea trasporturilor inutileale unor mãrfuri de la sute, mii de kilometri distanţã.

În acest fel, chiar şi producãtorii mai mici -inclusiv de vin- ar putea câştiga un loc în preferinţele turiştilor aflaţi în cãutare de autentic.

Unul dintre sloganurile care îmi vine în minte atunci când aud ,,Salvaţi Roşia Montanã”( fãrã sã minimalizez sciziunea în opinii pe acest subiect) ar fi: ,,Salvaţi Roşia Româneascã!”. Adicã produsul agricol cu gust, unul sa poata aduce plus valoare, unul care sã branduiascã ţara.

Dar, pânã ne-or veni gândurile bune, rãmanem la pui de alimentarã şi cartofi prajiţi. A! Şi sã nu uit : bere la PET! Tradiţional românesc, nu?!

Lasa un mesaj
© 2006-2008 Catalin Paduraru