IN HONOREM DEI ET IN HONOREM VINI

Lucrurile bune care s-au născut în ultimul deceniu riscă să fie umbrite de prea multele rele. Totuşi, în încercarea de a normaliza societatea, ne putem baza doar pe primele. Şi sa enumerăm câteva lucruri bune pe care le asociem vinului, comunităţii care a început să se formeze în jurul acestuia: asociaţiile de producători şi organizaţia interprofesională vie-vin, multiplicarea numărului de degustători autorizaţi ADAR, apariţia unui concurs puternic la Bucureşti International Wine Contest, cursuri de somelieri, degustări din ce în ce mai sofisticate, emisiuni TV, studii de piaţă.

http://www.hrbexpert.ro/uploads/media/Editia_130/vinarium%20-%2002.jpgIntâmplător sau nu, am fost foarte apropiat de aceste pulsaţii sănătoase ale sectorului viti-vinicol, al pieţei de profil. În acest context, am avut şansa, alături de Sergiu Nedelea să fiu printre primii chemaţi să înfiinţeze o organizaţie puternică care să sprijine dezvoltarea culturii vinului.

In România funcţioneazã un Consulat care cuprinde 8 Legate (structuri regionale), formate la

randul lor din Scaune Cavaleresti. In prezent Consulatul Romania al ORDO EQUESTRIS

VINI EUROPAE numãrã cca. 200 membri şi se aflã in plin proces de organizare a structurilor sale teritoriale.

Partea frumoasă de care vorbeam la început e ca, pe lângă profesionişti, în rândurile organizaţiei sunt medici, avocaţi, ingineri, bancheri, scriitori, bloggeri şi specialişti social media, oameni din advertising sau antreprenori. Acest fapt, lărgeşte considerabil mediul în care vinul se poate face înţeles, scurtează distanţele între expectatiile consumatorului şi ceea ce poate/trebuie să ofere oenologul, samd.

Fiecare organizaţie are propriul calendar de ceremonii, dar acesta este vizibil şi accesat de membrii legatelor din tara, facilitându-se schimbul de idei, dezvoltându-se un spirit cald, colocvial, cavaleresc.

Care ar fi relevanţa acestei prezentări în faţa Dvs., a celor care activează în Horeca?

În primul rând, faptul că în ordin sunt foarte mulţi somelieri. Şi nu orice somelieri, ci dintre cei mai valoroşi si mai cunoscuţi. Un al doilea motiv al prezentării ar fi că toate ceremoniile sunt urmate de mese festive găzduite, în mod firesc, în cele mai bune restaurante. Rămânând focusaţi asupra brand awareness-ului făcut atât oamenilor cât şi locurilor de desfăşurare, e bine de ştiut că un restaurant poate deveni DOMICILIU al Ordinului, primind insemne recognoscibile de catre cei aproximativ 5000 de membri din întreaga Europă. Tot în restaurantele care consideră oportuna colaborarea cu OEVE se pot organiza degustări, seri tematice, toate având scop pe de o parte – însuşirea ritualilor legate de vin, cât şi – pe de altă parte – dinamizarea activităţii comerciale a locului respectiv. 2012 a fost un an în agenda OEVE foarte încărcată: înfiinţarea de Scaune şi Legate. În aceste zile se pregăteşte participarea delegaţiei României la SARBATOAREA INTERNATIONALA ANUALA STIFTUNGSFEST, desfasurata la sediul central al Ordinului, in Oraşul liber Eisenstadtdin Austria.

http://www.hrbexpert.ro/uploads/media/Editia_130/vinarium%20-%2004.jpgCa dovadă a deschiderii într-o nouă dimensiune pe care oamenii influenţi ai societăţii o au faţă de vin şi faţă de Ordinul Cavalerilor Vinului, Ceremonia de acreditare de noi membri ai Legatului Bucuresti a OEVE a avut loc pe data de 5 octombrie 2012 la Palatul CEC din Bucureşti, de pe Calea Victoriei. Edificiu impresionant, simbol al avangardei arhitecturii din vremea sa,CEC-ul a fost „gazda” perfectă pentru ceremonia noastră.

Petrecerea s-a ţinut la Grand Hotel Continental, o altă destinaţie exclusivistă a industriei ospitalităţii din România. În deschidere, oaspeţii s-au bucurat de o „Degustare de Muzică, Poezie şi Vin”, susţinută de maestrul Dan Ardelean, actorul Adrian Păduraru şi subsemnatul.

Toate aceste acţiuni, momente de plăcere rafinată, fac vinul o licoare preţioasă, iar pe cei ce îl slujesc, oameni deosebiţi, respectaţi şi, să recunoaştem, repoziţionaţi pe scara valorilor societăţii.

In aceasta ordine de idei, OEVE promoveaza vinul confreriei, selectionat in fiecare an din alta podgorie romaneasca. Terra Valachorum” este un proiect lansat de Consulatul Romania al Ordinului European al Cavalerilor Vinului.

“Terra Valachorum” reprezinta denumirea vinului conceput special pentru Consulatul Romania al OEVE. Primul vin “Terra Valachorum” a fost produs de DAVINO intr-o editie limitata de numai 420 sticle si reprezinta un cupaj de Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon si Merlot,din recolta anului 2009 (anul infiintarii organizatiei). Editia inaugurala a fost lansata in cadrul Balului Cavalerilor Vinului din decembrie 2011 si a fost destinata exclusiv membrilor Ordinului. In fiecare an,Consulatul Romania al OEVE va prezenta vinul “Terra Valachorum”, urmatoarea editie fiind disponibila celor interesati incepand cu luna decembrie 2012.
Din comercializarea vinului “Terra Valachorum” vor fi finantate anual burse destinate tinerilor specialisti din industria vinului, in acest fel Consulatul Romania intelegand sa se implice in sprijinirea industriei viti-vinicole romanesti.

Urmăriţi cu atenţie activitatea acestei entităţi aparte, promotoare a unor valori universale, evaluaţi dacă v-aţi simţi confortabil în prezenţa unor oameni care iubesc vinul, frumosul şi spiritul cavaleresc. Apreciaţi dacă efortul colectiv nu poate să aducă şi mai repede binele de care avem nevoie.

IN HONOREM DEI ET IN HONOREM VINI

Lasa un mesaj
© 2006-2008 Catalin Paduraru