TERRA VALACHORUM. Cavalerii Vinului

Cine sunt membrii Ordinului European al Cavalerilor Vinului? Cu ce ajuta ei viticultura? Cu ce ajuta cultura? Terra Valachorum – un proiect pentru ajutor in… excelenta.

Stiu ca nu v-am dumirit foarte tare si stiu, deasemenea ca ati dori sa aflati mai multe despre cele de mai sus.

Plecam de la constatarea ca administratia nu e capabila sa “mute” singura lucrurile in camera mai buna a vietii noastre.

Apar sau incep sa se distinga organisme paralele, fondate pe un numitor comun: actiunea. Filiera profesionala, adoptarea unui set comun de idei, de catre oameni cu meserii diferite, fac ca unele domenii sa devina mai puternice, mai consistente. Deplin responsabil, sustin ca ADAR-ul (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania), de pilda, a facut mult bine vinului romanesc si pietei de vin de la noi. ONIV-ul (Organizatia Nationala Interprofesionala Viti-Vinicola) a consolidat punctele de vedere ale vinarilor si a devenit un partener coerent in dialogul cu Statul in ceea ce priveste reglementarile legale. Acest dialog a condus la o realitate cu nuanta de exceptie in agricultura romaneasca: absorbtia de 100% a fondurilor europene. Acum , linistiti ca vom avea productii bune, trebuie sa ne gandim si cum vor fi absorbite (!) in piata. Cultura vinului e una aparte. OEVE (Ordo Equestris Vini Europae, Ordinul European al Cavalerilor Vinului sau, pe scurt, Cavalerii Vinului) promoveaza valorile reale ale vinului de calitate, croindu-i drum catre consumatorul care-si respecta statutul moral, social, financiar…

Prin actiunile derulate, Ordinul atrage din ce in ce mai multi membri si simpatizanti, care, la randul lor, vor deveni “difuzori” ai mesajului corect al vinarilor.

Terra Valachorum este un proiect OEVE simplu. In fiecare an sunt selectate doua vinuri, unul rosu si unul alb, de la doi producatori diferiti. Vinul, premium, este oferit catre Ordin cu un pret de sacrificiu, pretul final fiind unul corect pentru palierul de calitate. Diferenta se colecteaza si se instituie o bursa anuala care se atribuie unor studenti talentati pentru sporirea posibilitatilor de acumulare in plan profesional.

Terra Valachorum defineste intreg spatiul romanesc si nu doar Valahia, in incercarea de a depasi tendintele anacronice si deplasate, de a ne afirma ca populatie ocupata in propria tara (vezi unele posturi TV locale din Transilvania).

Astfel, anul acesta, vinul alb este din Vrancea, de la Crama Girboiu, autorii vinurilor LIVIA si Bacanta, un cupaj dominat de Plavaie, cu portretul lui Stefan cel Mare pe eticheta. Repet, vizualul si brand-ul sunt o licenta necesara si las comentariile celor care fac proiecte mai bune. Oricum, in fiecare an, vor fi ilustrate personalitati din cultura, istorie, de pe intreg teritoriul tarii, din zonele de provenienta a vinului.

Anul acesta, vinul rosu, cu chipul lui Mircea cel Batran, este selectionat de la Oprisor si, pe langa Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, are, cum altfel, Feteasca Neagra. Un vin care, in mod evident pentru specialisti, promite si o invechire fara riscuri.

Fiecare sticla este numerotata pentru ca sunt in “circulatie” doar 500 de sticle de vin alb si 500 de sticle de vin rosu.

Foarte important, fiecare butelie poate fi personalizata cu numele detinatorului.

Asadar, pentru a sprijini scopul nobil propus, dar si pentru buna Dvs. degustare, asteptam un semn … cavaleresc.

IN HONOREM DEI ET IN HONOREM VINI !

office@wineconsulting.ro

Lasa un mesaj
© 2006-2008 Catalin Paduraru