MUZEELE VINULUI IN LUME. IN CURAND SI IN ROMANIA?

Toate muzeele sunt motoare economice in comunitatile in care functioneaza. Muzeele vinului sunt asimilate instituriilor cu rol de educatie, dar si ca extensie ale turismului viticol. Prin cunoasterea acestor institutii la nivel mondial sper sa putem avea o proiectie si o receptare sanatoasa pentru un muzeu al vinului si in Romania.

Functia de educatie, mentionata mai sus dubleaza rolul de promovare a vinului de calitate.

· British Columbia Wine Museum- Kelowna, B.C. Canada

A memorable British Columbia Wine Tour and Wine Cellar”. Instituţia îşi propune ca prin activitatea sa, să deschidă noi şi fascinante perspective pentru istoria, cultura de vita şi industria vinicolă în Columbia Engleză. Localizat în centrul istoric Laurel Packinghouse, există posibilitatea organizării unor evenimente private şi chiar punerea spre vânzare a vinurilor premiate şi existente în formula ediţie limitată - V.Q.A. British Columbia.

Cursuri privind modalitatea de degustare a vinului, seminarii informative sunt organizate pe tot parcursul anului. Se doreşte ca în curând muzeul să fie conectat la Centrul de Informare a Vinului din Penticton precum şi menţinerea legăturii cu alte site-uri specializate. Muzeul de Vin din Kelowna furnizează informaţii despre toate cramele, evenimentele, oenoturismul şi degustările din zonă.

Sursa:

http://www.bcadventure.com/bcwines/bcwinemuseum.htm

· Hameau Duboeuf - Beaujolais, France

Considerat a fi un adevărat pilon al turismului vitivincol, Hameau Duboeuf reprezintă un parc cu o temă fascinantă dedicat viei şi vinului. Ocupă o suprafaţă de 30.000 metri pătraţi şi este divizat în patru secţiuni principale: Grădina Beaujolais, Crama, Golf (Adventure Golf) şi cea de divertisment (cafenea, cinema). În acest sens, muzeul reuşeşte să îi arate vizitatorului rolul viei şi vinului asupra dezvoltării societăţii sub toate aspectele: natură, bunăstare, ştinţă, istorie şi resurse umane.

În 2010, pentru a marca anul inaugurării premiilor acordate pentru turismul vitivinicol, eveniment organizat de Ministrul Turismului, Hameau Dubeouf a fost prima persoană care a obţinut faimosul Premiu de Excelenţă pentru activităţile desfăşurate în domeniul oenoturismului. Acest premiu recunoaşte importanţa muncii depuse de Georges Dubeouf, cel responsabil cu apariţia şi dezvoltarea Hameau. O scurtă prezentare susţine că Dubeouf este „Omul care a fost înaintea tuturor, condus de credinţa lui puternică în turismul vitivinicol, resuşind să dezvolte un spaţiu unic de mai bine de 18 ani: 2000 ani istorici, 30000 metri pătraţi, un milion de vizitatori, un loc dedicat vinului, viei, iubitorilor acestora şi regiunii Beaujolais.

Sursa:

http://www.hameauduvin.com/#/en/the-wine-hamlet

· Musée du Vin - Paris, France

Muzeul Vinului îşi are sediul acolo unde odată locaţia servea drept exploataţii pentru carierele de calcar între sec al-XIII-lea şi al-XIX-lea cu scopul de a furniza materialele necesare pentru construirea Parisului. Acest calcar este o caracteristică specială aferente unei vârste geologice cunoscute ca şi Lutecien (de la Lutece, primul nume dat oraşului Paris) şi este situat la 37,80 metri deasupra nivelului mării. Galeriile muzeului au fost săpate în partea inferioară a acestui strat geologic prin intermediul unei tehnici speciale.

Sursa:

http://museeduvinparis.com/en/

· Muzeul Privat Vinul in Artă la Castelul Mouton Rothschild

A fost inaugurat în 1962 de Andre Malraux şi apoi de Ministrul Culturii. A fost conceput şi creat de Baron Philippe de Rothschild şi de cea de-a doua lui soţie, Baroana Pauline. În prezent, Baroana Philippine de Rothschild contribuie la dezvoltarea acestui muzeu. Luând în considerare colecţia de obiecte din aur şi argint care le-a moştenit, Carl de Rothschil, Baron Philippe a călătorit de-a lungul lumii cu scopul de a construi o colecţie de obiecte preţioase ce pot data încă din Antichitate și până în prezent. Fiind un Muzeu al Viei şi Vinului, colecţia expusă în Muzeul Vinului in Artă cuprinde picturi, porţelan, ceramică, sticlărie, fildeş, sculpturi şi tapiţerii.

Sursa:

http://www.bpdr.com/gb/CHTX_Mouton.swf

· Peñafiel Castle – Provincial Wine Museum

Este unul dintre cele mai vizitate muzee în zona autonomă Castilla y Leon. Succesul său este datorat frumuseţii sale şi valorii culturale atât din punct de vedere al conţinutului cât și al clădirii în sine. Construcţia a început în sec X, deşi structura a cunoscut transformări majore în timpul sec al-XIV-lea şi al-XV-lea. Această fortăreaţă medievală a fost declarată Monument Naţional în 1917 şi acum stă ca o adevărată emblemă pentru turismul vitivinicol în Ribera del Duero. Muzeul este localizat în Castelul Penafiel din 1999 şi primeşte aproximativ 100.000 vizitatori pe an, figuri care au plasat-o ca fiind un loc de pelerinaj pentru iubitorii de cultură şi turism vitivinicol. O vizită la acest muzeu introduce turistul în istoria şi cultura vinului, evidenţiind tehnicile de producţie necesare obținerii vinurilor cele mai faimoase din lume. Sala de degustare asigură organizarea unor sesiuni de degustare privind vinurile cu denumire de origine controlată (Ribera del Duero), precum şi cursuri de inițiere.

Sursa:

http://www.turismopenafiel.com/recurso.php?m=3&nv=0&id=208&lang=en

· Gran Canaria’s Wine Museum - Santa Brígida , Gran Canaria

Muzeul este construit recent în vederea degustării unei game largi de vinuri de pe insulă. Este considerat a fi depozitul de vin al insulei, un loc care combină degustarea şi comercializarea vinurilor de orgine Gran Canaria.

Sursa:

http://www.grancanaria.com/patronato_turismo/Wine-from-the-middle-of-the-ocean.33707.0.html

· Port Wine Museum – Portugalia

Vinul de Porto reprezintă unul dintre cele mai iubite produse, cunoscut la nivel mondial pentru calitatea sa. Oamenii interesați de istoria acestei băuturi, de cea a comercializării ei, de impactul producției industriale asupra dezvoltării economice a orașului – toți aceștia și nu numai ar trebui să viziteze Muzeul Vinului din Porto, care este o filială City Museum (Museu da Cidate), cum este și cazul Muzeului Romantic din Macieirinha, Casa de Infante și alte repere din Porto. Muzeul este localizat într-un depozit care datează din sec. XVIII și care a fost folosit pentru o perioadă îndelungată de către așa-numita Companhia Geral da Agricultura das Vinhas do Alto Douro. Vizitatorii pot admira expoziții, panourile informative cu privire la comerțul Vinului de Porto, precum și piese care oferă o introspecție a istoriei vinurilor.

Sursa:

http://www.porto-tourism.com/porto-attractions/museums-and-galleries-in-porto/port-wine-museum.html

· South Tyrol Wine Museum- Kaltern/Caldaro, Germany

Înființat în 1955 ca un prim muzeu oenologic din sudul Alpilor, Muzeul Vinului de aici este o ramură a Muzeului Provincial de Etnografie din Dietenheim (Teodone) - în apropierea Bruneck (Brunico). Acesta este situat în pivnițele din centrul Kaltern (Caldaro) pe Drumul Vinului (Weinstrasse) și oferă o imagine în timp: tradiția procesului de vinificație.

Weinstrasse – “cel mai lung traseu de oenoturism din lume”.

Sursa

http://www.suedtirol.info/en/Destinations–Things-To-Do/Culture–Sights/Museums/detail/195fb9ca-1b3b-4d2a-a35f-c753dd4de731/South-Tyrolean-Wine-Museum.html

· Vinopolis Wine Centre – Anglia (Londra)

Muzeul este situat la poalele nodurilor feroviare Victoriene în apropierea London Bridge încă din 1999. Vinopolis nu înseamnă numai existența unui simplu muzeu, ci presupune și o premiera în ceea ce privește arta degustării vinului. În acest sens, muzeul cuprinde 5 restaurante și pub-uri și 8 spații special amenajate pentru evenimentele private și petrecerile coorporatiste. Există mai mult de 100 vinuri supuse degustării – locația fiind una strategică – lângă Piața Borough.

Sursa:

http://vinopolis.co.uk/tasting-experiences/

· Wine Museum in FiraGrecia (Santorini)

Muzeul Vinului din Santorini este localizat în drumul spre Kamari și este singurul muzeu subteran al Vinului din Grecia. Impresionează prin numeroasele edificii, combinația dintre efectele audiovizuale și tururile asistate.Muzeul se află la o adâncime de 6 metri și se desfășoară pe o suprafață mai mare de 300 metri lungime, având coridoare și camere care amintesc de structura unui labirint. Exponatele datează din 1660 până în 1970, decorul făcând referire la perioada specifică sec. al-XVII-lea și al-XVIII-lea.

Sursa:

http://www.mysantorini.com/Santorini-Wine-Museum.html

Despre premisele infiintarii unui Muzeu Nationasl al Viei si Vinului in Romania, in numarul viitor.

Lasa un mesaj
© 2006-2008 Catalin Paduraru