Cand e sa ai de unde alege…

In plin “combat” pe subiectul Rosia Montana, orice sustinere a unei alternative poate starni un cor de huiduieli. Lucrurile care ne separa ca romani, par sa fie mai multe decat cele care ne unesc. Cu toate acestea, vinul romanesc se dovedeste (a cata oara) ca este un factor de coeziune. Am sa ma explic.

Asta vara, la Vama Veche, doua doamne, trecute de prima tinerete, deplangeau efectul nefast asupra oraselor lor (n-am sa le numesc) prin venirea moldovenilor in valul industrializarii din anii ’70. O faceau cu voce tare, insirand sabloanele cunoscute despre moldoveni, fara nuante, generalizand si, evident, transferand toate atributele negative si moldovenilor ramasi acasa. Intamplarea a facut sa am acelasi drum cu doamnele respective pana la o terasa din apropierea marii. O terasa cu “obiceiuri prietenoase”. Se aseaza doamnele. Apare sotul uneia dintre ele cu o sticla brobonita de Francusa. Francusa de la Cotnari. Discutia lor se calmeaza, cei trei se racoresc cu vinul si apa minerala (e drept, laolalta…). Usor revansard, dar fara sa fac vreo aluzie la discutia anterioara imi “retrag” una din sticlele de Tamaioasa Romaneasca din frigider unde, prin practica unor “obiceiuri prietenoase” (mai sus sugerate), puteam gazdui gratuit niste vin rece pentru orele calde. Tamaioasa Romaneasca de la Casa de Vinuri Cotnari. Indraznesc sa provoc vecinii de masa si sa-i intreb daca nu vor sa guste ceva nou din Moldova, “ca vad ca deja v-ati imprietenit cu vinurile de acolo”. Ei bine, satisfactia, emotia, provocate de acest vin, bineinteles, a atras superlative, comentarii laudative la adresa moldovenilor. Am fost multumit. Fara a considera tabloul de mai sus ca o tabela de marcaj, indemn la atentie. Cel putin in ceea ce priveste comorile din tara noastra, din fiecare provincie istorica, incluzand si oamenii de acolo, avem vederi deformate. E unul din motivele pentru care nu vedem adevaratele Rosii Montane, de ce nu le “exploatam” si, in consecinta, de ce nu suntem mai bogati. Mai relaxati. Mai fericiti. In replica, cati ieseni stiu de Villa Vinea si Liliac (din Ardeal), de Petro Vaselo (Banat), de Wine Princess (Crisana Maramures), de Corcova si Avincis (Oltenia), etc.?
Plecand de la aceasta realitate, care azi nu e vesela, dar care poate fi modificata, am facut si fac tot ceea ce pot pentru a prezenta cati mai multi germeni ai binelui romanesc.Munca de onstructie a investitorilor e grea, complicata si cu decont pe termen lung. Definirea “aurului” e o problema pe care nici macar nu o prea intelegem. Daca mai pui si cat va mai dura ca toate acestea sa intre in mentalul colectiv, pare ca luminita de la capatul tunelului nu o vom vedea niciodata.
Cu toate acestea, eu cred ca Romania se va regasi pe sine. Evaziunea din portul Constanta e de 4 miliarde de euro pe an. Rosia Montana! Legumele bio romanesti ar putea domina pietele. Rosia Montana. Natura, oenoturismul. Rosia Montana.
Sunt oameni care nu mai asteapta rezolvari de la politicieni. Atat cat voi reusi, vi-i voi face cunoscuti. Acum, la un pahar cu… visuri, un vis mai vechi de al meu devenit realitate. Casa de Vinuri Cotnari. Si, pentru ca nici comesenii mei de la Vama Veche nu stiau prea multe despre aceasta noua entitate, va ofer cateva repere pentru a o putea plasa dvs. insiva in dosarul “punct ochit, punct lovit” dar si in registrul afectiv, acolo unde, poate, deocamdata, umblati mai rar.
Tineti minte: Tamaioasa Romaneasca, Grasa de Cotnari, Busuioaca de Bohotin si Feteasca Alba –toate seci! In Colocviu, cel putin, pentru primele editii, Tamaioasa Romaneasca a fost vedeta. Acum s-ar putea sa urce rapid pe “prima treapta a podiumului” si Busuioaca de Bohotin. Dar astea sunt lucruri pe care specialistii, entuziastii si ceva iubitori ai vinului le stiu deja.
Nouatatea de mare insemnatate pentru “cautatorii de comori” poate fi redeschiderea Castelului Vladoianu unde s-a construit o crama noua pentru vinuri… rosii! Pe langa Busuioaca (rose) se vor vinifica, in premiera, 500 de tone de Feteasca Neagra! (Printre randuri, merita de retinut ca acest soi a avut cele mai bune rezultate la IWCB 2013 punctand pentru medalii, cu vinuri de Feteasca Neagra din toate zonele viticole ale Romaniei).
Ei, da, dati-mi voie ca, in acord cu titlul acestei rubrici, cunoscand locurile blande si pline de farmec ale Cotnarului, sa visez la familii care vor “bate” dealurile, vor pescui, vor merge cu caii, cu bicicletele, vor manca sanatos, vor culege struguri alaturi de viticultori, se vor inchina si, in final, vor inchina un pahar de vin in cinstea tarii acesteia. O mare mina de aur.

Lasa un mesaj
© 2006-2008 Catalin Paduraru